Asics Tiger | Ο Kihachiro Onitsuka δημιούργησε την πρώτη αυτοκρατορία παπουτσιών

Το 2019 σηματοδοτεί 70 χρόνια από την πρώτη ίδρυση της ASICS και του ανθρώπου που ξεκίνησε όλα.

Από μια μικρή επιχείρηση τεσσάρων εργαζομένων που φτιάχνει πάνινα παπούτσια για μαθητές, σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά σήματα αθλητικών ειδών στον κόσμο, η μάρκα ASICS έχει προχωρήσει πολύ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ASICS έχει καταστεί μία από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες αθλητικών ενδυμάτων για υποδήματα και ενδύματα.

Από τους αθλητές της Ολυμπιάδας και τους “αστέρες”, στους καθημερινούς δρομείς, το ASICS είναι τώρα ένα brand για αθλητικά είδη σε όλο τον κόσμο.

Το 1949, ο Kihachiro Onitsuka, στρατιωτικός βετεράνος, έκανε υποδήματα για παιδιά. Δημιουργώντας την εταιρεία, Onitsuka Co., ξεκίνησε με μόλις τέσσερις υπαλλήλους και ένα μικρό γραφείο.

Ζώντας στη μεταπολεμική Ιαπωνία, o Onitsuka πίστευε ότι για να αυξήσει το πνεύμα και το ηθικό της ιαπωνικής νεολαίας, έπρεπε να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής μέσω του αθλητισμού.

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια του Onitsuka ήταν να φέρει επανάσταση στα παπούτσια μπάσκετ.

Εκείνη την εποχή, τα παπούτσια μπάσκετ δεν σχεδιάστηκαν για τη γρήγορη κίνηση και την πολύ απαραίτητη πρόσφυση στο γήπεδο.

Μετά από αρκετές προσπάθειες δοκιμής και σφάλματος, ο Onitsuka σκέφτηκε με έμπνευση από το χταπόδι.

Παρατηρώντας πως το χταπόδι είχε τόσο ισχυρή λαβή, συνειδητοποίησε ότι αν μπορούσε να μιμηθεί το σχήμα του στο παπούτσι του από καουτσούκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παπούτσι μπάσκετ που θα μπορούσε να επιτύχει το είδος λαβής που χρειαζόταν.

Το παπούτσι – που ονομάζεται Tiger Onitsuka – θα φορεθεί από την ιαπωνική ομάδα μπάσκετ Ολυμπιακών Αγώνων και θα ανοίξει το δρόμο για δεκαετίες τεχνικής ανάπτυξης, καινοτόμων υποδημάτων και την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αθλητικής μάρκας.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976, ο Kihachiro Onitsuka, ο οποίος πέθανε το 2007 από καρδιακή ανεπάρκεια στην ηλικία των 89 ετών, ήταν 58 ετών και στην κορυφή του “παιχνιδιού”.

Η πρώτη παγκόσμια επιτυχία είχε συμβεί και τα παπούτσια Onitsuka Tiger κυριάρχησαν ανάμεσα σε ελίτ αθλητές και κοινό.

Ενώ οι μεγάλες επιτυχίες υποδέχθηκαν τον κ. Onitsuka στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, αντιμετώπισε επίσης μια αυξανόμενη πρόκληση.

Η Nike, πρώην Blue Ribbon Sports, η νεοσυσταθείσα εταιρεία υποδημάτων με έδρα το Όρεγκον, η οποία είχε διανείμει παπούτσια Tiger στις ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, κέρδισε μια δίκη που έδινε στη Nike το δικαίωμα να πουλήσει το Tiger Cortez με τη δική της ετικέτα.

Πως συνέβησαν όμως όλα αυτά?

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο μεσαίος δρομέας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον Philip Knight έκανε προπόνηση με τον Bill Bowerman, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στις ΗΠΑ.

Για τον Bowerman ήταν επίσης γνωστό ότι πειραματίζεται με το σχεδιασμό των παπουτσιών για να τα κάνει ελαφρύτερα και πιο απορροφητικά.

Μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Όρεγκον, ο Knight συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου έγραψε διατριβή MBA για την εμπορία αθλητικών υποδημάτων.

Αφού έλαβε το πτυχίο του, ο Knight ταξίδεψε στην Ιαπωνία όπου ήλθε σε επαφή με την Onitsuka Tiger Co. Ltd και έπεισε την εταιρεία ότι το προϊόν τους είχε αγορά στις ΗΠΑ.

Το 1963, ο Knight έλαβε την πρώτη του αποστολή παπουτσιών Tiger και αργότερα ο ίδιος και η Bowerman επένδυσαν $ 500 ο καθένας για να σχηματίσουν την Blue Ribbon Sports αργότερα γνωστό ως Nike.

Το 1964, ο Onitsuka έβαλε την εταιρεία στο χρηματιστήριο του Κόμπε και αργότερα της Οζάκα και του Τόκιο. Η λωρίδα ASICS εισήχθη για πρώτη φορά το 1966 κατά τις προ-ολυμπιακές δοκιμές για τους θερινούς Ολυμπιακούς του 1968 στην πόλη του Μεξικού.

Το LIMBER ήταν το πρώτο μοντέλο που περιείχε λωρίδες ASICS στην πλευρά του ανώτερου τμήματος. Αυτές οι γραμμές ήταν η διάσημη εικονογράφηση σχεδίασης σε ένα άλλο παπούτσι της Tiger ,το LIMBER, που τώρα ονομάζεται ΜΕΞΙΚΟ 66.

Στη δεκαετία του ’70, η Onitsuka Tiger παρουσίασε το FABRE, διάσημο για την κίνηση του FAstBREak στο μπάσκετ.

Η ιαπωνική ομάδα φορούσε το FABRE στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο.

Το 1977, όλες οι αθλητικές μάρκες της εταιρείας συγχωνεύθηκαν στην μάρκα ASICS .

Στην συνέχεια η μάρκα άρχισε να εξασθενεί με τα χρόνια και το εμπορικό σήμα εγκαταλείφθηκε και ξεκίνησε ξανά το 2002, αξιοποιώντας τη νέα τάση των vintage αθλητικών παπούτσιών.

Το 2003, η Uma Thurman φορούσε τα χρυσοκίτρινα πάνινα παπούτσια Onitsuka Taichi με μαύρες ρίγες με την περίφημη κίτρινη στολή της στην ταινία Kill Bill.

Αυτή η φιλοσοφία έγινε η κληρονομιά που αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της μάρκας μέχρι σήμερα.

Καθώς η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται, η ASICS επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας γραφεία και εργοστάσια στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Νότια Αφρική, το Περού, τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

Σήμερα, η ASICS έχει καταστήματα, γραφεία, ερευνητικά ινστιτούτα και εργοστάσια παραγωγής σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here