Apivita | η ζωή της μέλισσας

Το 1972, οι ιδρυτές της APIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων.

Εμπνεύστηκαν από την κοινωνία της μέλισσας, τη μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία. 

Το 1979 δημιούργησαν την APIVITA. Tο όνομά της, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας». Ένα όνομα που αντανακλά τη φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία ως ζωντανός οργανισμός, όπως η μέλισσα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, δημιουργεί συνεχώς αξία. Αξία στην κοινωνία, στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία.

Το χαρακτηριστικό μαύρο σαπούνι με πρόπολη και θυμάρι, βρίσκει τη θέση του στο ελληνικό φαρμακείο.

Η APIVITA δημιουργεί θεραπευτικά σαμπουάν με εκχυλίσματα βοτάνων, στο γυάλινο φαρμακευτικό μπουκάλι.

Αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τις ιδιότητες των αιθερίων ελαίων, κυκλοφορούν το 1991 τη σειρά ΑROMATHERAPY και τη σειρά εξατομικευμένων καλλυντικών PERSONAL. O guru του marketing Philip Kotler τη χαρακτηρίζει «case study».

Τα θεραπευτικά σαμπουάν κατακτούν την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πελατών των ελληνικών φαρμακείων το 1996. Η εταιρεία και τα φυσικά, αποτελεσματικά, ολιστικά προϊόντα της έχουν πλέον παρουσία σε 4. 000 επιλεγμένα φαρμακεία στην Ελλάδα.

Μία ακόμα καινοτομία το 2001. Οι express beauty masks, σε συσκευασία μονοδόσεων σε φακελάκια.

Η APIVITA ταξιδεύει το 2003 στην Ισπανία. Σήμερα, έχει παρoυσία σε 80 πολυκαταστήματα El corte Ingles, σε 650 φαρμακεία και ένα flagship κατάστημα στη Μαδρίτη.

Το 2005 η APIVITA κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ασία. Σήμερα διαθέτει 11 καταστήματα στο Hong Kong και 10 στην Ιαπωνία.

Ενισχύεται το 2007 η ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών ελληνικών βοτάνων και η συνεργασία με τοπικούς καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Από την κρέμα με μέλι σε μία καινοτομία και ευρεσιτεχνία. QUEEΝ BEE το 2010. Με ενσωματωμένη την καινοτομία της ενθυλάκωσης του βασιλικού πολτού, δημιουργείται μία μοναδική κρέμα.

Την ίδια χρονιά παρουσιάζονται και οι σειρές του προσώπου που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και τύπους δέρματος, first line, aqua vita, wine elixir.

Το 2013 λειτουργεί η μονάδα παραγωγής και συσκευασίας στις νέες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Ανοίγει τις πόρτες του το APIVITA Experience Store, στο κέντρο της Αθήνας το 2015. ‘Ενα καινοτόμο κατάστημα που προσφέρει στους πελάτες ολοκληρωμένη εμπειρία ολιστικής προσέγγισης υγείας και ομορφιάς.

Η ΑPIVITA το 2017 γιορτάζει 35 χρόνια δημιουργίας και καινοτομίας με παρουσία σε 14 χώρες.

Η Apivita έχει περάσει σε μια νέα εποχή μετά την εξαγορά της από τον ισπανικό όμιλο Puig το 2017.

Το 2018 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών  44 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,6% έναντι των 36,782 εκατ. ευρώ του 2017.

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,01 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 9,93 εκατ. ευρώ το 2017. 

Η εταιρεία εμφανίζει μακροπρόθεσμο δανεισμό της τάξης των 9,174 εκατ. ευρώ ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε στα 18,814 εκατ. ευρώ από 11,994 εκατ. ευρώ το 2017.

Η Apivita συνεχίζει δείχνει εξωστρέφεια αλλά κυρίως εστιάζει προς τον εξορθολογισμό του δικτύου της.

Η ισπανική θυγατρική της είναι η πλέον επιτυχημένη εκτός Ελλάδας δραστηριότητα.

Να κατακτήσει και το γαλλικό καταναλωτικό κοινό ετοιμάζεται η εταιρεία Apivita, η οποία από τον Ιανουάριο θέλει να κάνει την εμφάνισή της στα ράφια περίπου 100 φαρμακείων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γαλλικής Les Echos, ο νέος ιδιοκτήτης της Apivita, η καταλανέζικη εταιρεία holding Puig, θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη του ελληνικού brand.

Η Apivita είχε ήδη παρουσία στην Ισπανία και στο Χονγκ Κονγκ, σε μπουτίκ και σε μεγάλα καταστήματα, ενώ το 2019 εισήλθε σε 8 νέες αγορές, μεταξύ των οποίων ήταν η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Μεγάλο “στοίχημα” παραμένει πως η νέα ιδιοκτησία και management της εταιρείας θα μείνουν πιστοί στο αρχικό όραμα της Apivita και θα αναπτύξουν επιτυχημένα την εταιρεία χωρίς να “χάσει” αξία το brand.