02 Μάι 2024
READING

Η στρατηγική direct-to-consumer δημιουργεί προβλήματα στο Amazon

3 MIN READ

Η στρατηγική direct-to-consumer δημιουργεί προβλήματα στο Amazon

Η στρατηγική direct-to-consumer δημιουργεί προβλήματα στο Amazon

Καθώς οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές ξεκινούν, οι μάρκες direct to consumer (DTC) αρχίζουν να “απειλούν” την κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου του Amazon, χάρη σε ένα οικοσύστημα εταιρειών με μεγάλες μάρκες όπως το Warby Parker, το Allbirds και το Glossier.

Έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα που χειρίζεται κάθε βήμα της διαδικασίας ηλεκτρονικού εμπορίου από την αποστολή έως τις επιστροφές και ακόμη και την παράδοση μιας ημέρας.

Αποτελείται από μερικά από τα πιο δυνατά start-ups της Silicon Valley, brands που τώρα αναπτύσονται αλλά και τις καθιερωμένες εταιρείες.

Υπάρχει το Stripe, το οποία διαχειρίζεται τις πληρωμές για τα εμπορικά σήματα DTC όπως το Glossier και το Goodeggs.

Η Affirm παρέχει πίστωση στους καταναλωτές για να αγοράσουν μεγαλύτερα είδη, όπως έπιπλα και ποδήλατα από Wayfair και Peloton.

Το Returnly βοηθά τις Everlane και Supergoop να διαχειρίζονται τις επιστροφές προϊόντων.

Το ShipBob βοηθάει στην αποθήκευση και η Darkstore προσπαθεί να επιδιώξει το στόχο του στο Amazon για την παράδοση της ίδιας ημέρας.

Τα καθιερωμένα ονόματα είναι επίσης μέρος του οικο-συστήματος, όπως το Shopify για πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και το Instagram του Facebook, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για το μάρκετινγκ DTC.

Μέχρι τώρα η Amazon έχει θέσει υψηλές προδιαγραφές για τις προσδοκίες των καταναλωτών και μέχρι πρόσφατα ήταν δύσκολο να το ανταγωνιστείς, αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει.

Αυτό το οικο-σύστημα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τα εμπορικά σήματα που είναι επιφυλακτικά να “παραδώσουν” ευαίσθητα δεδομένα στο Amazon, το οποίο θα μπορούσε να γίνει ανταγωνιστής.

Η ιδιωτική ετικέτα της Amazon 206 Collective με αθλητικά παπούτσια κάνει μεγάλη προώθηση σε εντυπωσιακά παρόμοια παπούστια με τα διάσημα αθλητικά παπούτσια της Allbirds στο μισό της τιμής.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ελέγχου της διαδικασίας αντί της χρήσης της υπηρεσίας Amazon One-Stop από την Amazon είναι ότι οι εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα τη δύναμη της επωνυμίας τους προσφέροντας μεγαλύτερη εξατομίκευση και άσκηση περισσότερου ελέγχου της ποιότητας.

“Οι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν από εταιρείες και μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τη δική τους δεοντολογία και αξίες”, δήλωσε ο Fluhr. “Καθώς αρχίζετε να παίρνετε περισσότερες εταιρείες mega, οι καταναλωτές μόλις παίρνουν πιο επιφυλακτικοί και ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται.”

Και δεν είναι μόνο μικρότερες εταιρείες DTC. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Nike διέκοψε τη σχέση της με την Amazon.

Τώρα συνεργάζεται με την Shopify και την Darkstore για την παράδοση παπουτσιών, αποφεύγοντας τα ζητήματα της «αγοράς πλαστών παπουτσιών» που προέκυψαν κατά την πώληση των προϊόντων της στο Amazon.

Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ψηφιακές μάρκες για να ξεπεράσουν το Amazon χρησιμοποιούνται σήμερα από μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης όπως η Nike και η Disney για να κερδίσουν σύγχρονους καταναλωτές.

Η Nike προσπαθεί να μιμηθεί τις στρατηγικές των μαρκών DTC και να μειώσει τους δεσμούς με τους συνεργάτες λιανικής πώλησης. Η Disney κάνει το ίδιο με τη Disney +. “

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.