The Modernist |Μια συζήτηση με τον Κωστή Καρατζά

Συνδυάζοντας διαχρονική χάρη και ανέμελη πολυτέλεια, το Modernist στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο του 1920, το οποίο ανακαινίστηκε ακολουθώντας μια λιτή αλλά ταυτόχρονα κομψή αισθητική που κινείται μεταξύ art deco και δανέζικου design, με σχεδιαστικές αναφορές στα μέσα του 20ου αιώνα.

Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τον ιδανικό σταθμό για τους λάτρεις των ταξιδιών που ξέρουν να ζουν την κάθε στιγμή.

Εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα και συχνά μοναχικοί, ζητούν απόλυτη άνεση, ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την καθημερινότητα του τόπου που επισκέπτονται, και απαιτούν άκρως επαγγελματικές αλλά ταυτόχρονα ανεπιτήδευτες υπηρεσίες: το Modernist προσφέρει όλα όσα χρειάζονται.

Τα πάντα στο Modernist σχετίζονται με τη χαλάρωση στις «κλεμμένες» στιγμές της καθημερινότητας: να απολαμβάνει κανείς φρεσκοσιδερωμένα, βαμβακερά σεντόνια· να παρατηρεί τα παιχνιδίσματα του φωτός καθώς φιλτράρεται μέσα από τις κουρτίνες· να απολαύσει ένα ντους δοκιμάζοντας όλα τα προϊόντα περιποίησης ταυτόχρονα, απλά επειδή μπορεί· να εμπλουτίζει τις αγαπημένες του μουσικές playlist με τις επιλογές των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, μέσα από τα Bluetooth ηχεία.

Και φυσικά όλα αυτά με μια φυσική αρμονία και λογική: σαν να φοράς ένα κοστούμι ειδικά ραμμένο στα μέτρα σου, το οποίο όμως δεν χρειάστηκε να προβάρεις ούτε μια φορά.

Μιλήσαμε με τον Κωστή Καρατζά, δημιουργό του The Modernist για το ξενοδοχείο,τον τουρισμό και την Ελλάδα.

Πως σας προέκυψε η ιδέα του MODERNIST?

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, θελήσαμε να αναπαράγουμε στον τόπο μας μια ενδιαφέρουσα εμπειρία φιλοξενίας, ανάλογη με αυτή που έχουμε ζήσει σε διάφορα μέρη στο εξωτερικό.

Μια εμπειρία που χαρακτηρίζεται από ένα διαχρονικό αίσθημα οικειότητας και ιδιωτικότητας ταυτόχρονα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κτίριο στην οδό Ερμού αποτελούσε την ιδανική επιλογή αφού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί εξαιρετική βάση για ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την καθημερινότητα του τόπου που επισκέπτονται, και οι οποίοι αναζητούν επαγγελματικές αλλά ταυτόχρονα ανεπιτήδευτες υπηρεσίες.

Ποια μοναδικά στοιχεία έχει το concept?

Συνδυάζοντας διαχρονική χάρη και ανέμελη πολυτέλεια, το Modernist στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό διατηρητέο κτίριο του 1920, το οποίο ανακαινίστηκε ακολουθώντας μια λιτή κομψή αισθητική που κινείται μεταξύ art deco και δανέζικου design, με σχεδιαστικές αναφορές στα μέσα του 20ου αιώνα.

Αποτελείται από 40 πολυτελή δωμάτια διαφορετικών μεγεθών, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα. Η ήπια αλλά κομψή διακόσμηση τους, σε συνδυασμό με ρετρό στοιχεία, τους προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου το παλιό και το νέο βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση.

Όλα τα δωμάτια είναι εφοδιασμένα με μοναδικής αισθητικής έπιπλα, στρώματα υψηλής ποιότητας, με 100% βαμβακερά λινά, ειδικά σχεδιασμένα amenities, μηχανές espresso, smart τηλεοράσεις , μια εξαιρετική επιλογή βιβλίων παγκόσμιας λογοτεχνίας και πολλές ακόμη λεπτομέρειες. 

Όντας συνεργατικοί εκ φύσεως, η σύμπραξή μας με την τοπική δημιουργική κοινότητα τέθηκε εξαρχής ως προτεραιότητα.

Από τα ειδικά προϊόντα περιποίησης μπάνιου και τον σχεδιασμό των χώρων μας, έως τις όμορφες ενδυμασίες του προσωπικού μας, έχουμε καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να χρησιμοποιούμε αντικείμενα που παράγονται από μερικούς από τους κορυφαίους και πιο δραστήριους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης. 

Πιστεύω ότι ένα city hotel πρέπει να σε εμπνέει να ανακαλύψεις την πόλη που επισκέπτεσαι.

Το Modernist προσπαθεί να φέρει την πόλη και τους δημιουργούς της μέσα στο κατάλυμα αλλά και να βοηθήσει τους επισκέπτες να βγουν έξω και να την εξερευνήσουν. 

Ο τουρισμός και η φιλοξενία τι απαιτούν για να πετύχει κάποιος? 

Βρίσκω ιδιαίτερα συναρπαστική τη δυνατότητα να επηρεάζεις τόσο καθοριστικά την εμπειρία και τις μνήμες των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις διαρκώς την ίδια σου την πόλη μέσα από τα μάτια των επισκεπτών της, βοηθώντας τους να γευτούν, να ακούσουν και να δουν τι πραγματικά συμβαίνει εδώ.

Για να πετύχει κανείς στον χώρο της φιλοξενίας και του τουρισμού, χρειάζεται αγάπη για τη δουλειά του, επιμονή για να ξεπερνάει διαρκώς τα εμπόδια που συναντά και όραμα για το μέλλον. 

Πόσο δύσκολη είναι η δημιουργικότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα?

Η επιχειρηματικότητα εκκινεί ως διαδικασία με την αναγνώριση και αξιοποίηση των συνθηκών που επικρατούν ανά πάσα στιγμή γύρω μας, ώστε να χαραχθεί η στρατηγική αξιοποίησης μιας ευκαιρίας.

Η οικονομική κρίση μετέβαλε αυτά τα δεδομένα και αύξησε την απαιτούμενη επιμονή που χρειάζεται κανείς για να πετύχει. Ταυτόχρονα όμως, δημιούργησε νέες ευκαιρίες.

Θεωρώ ότι η δημιουργικότητα ενισχύθηκε από τις αντίξοες συνθήκες και είναι πλέον ορατά τα αποτελέσματα πολλών πετυχημένων προσπαθειών που ξεκίνησαν εν μέσω της κρίσης. 

Ποια είναι τα άμεσα επιχειρηματικά σας σχέδια?

Το επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του Modernist στη Θεσσαλονίκη το 2018 και του Ergon House στην Αθήνα σε συνεργασία με το ΕΡΓΟΝ στις αρχές του χρόνου, είναι το Modernist Athens.

Το project βρίσκεται σε φάση κατασκευής και έχει στόχο να ανοίξει το καλοκαίρι του 2020. Θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και θα είναι αντίστοιχης δυναμικότητας με το αδερφάκι του.

Ταυτόχρονα, δουλεύουμε αρκετές ακόμα ιδέες αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ενδιαφέροντα hospitality concepts, καθώς και να αναπτύσσουμε τα υπάρχοντα, παραμένοντας πάντα πιστοί στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την αισθητική που διατρέχει το σύνολο της δουλειάς μας.