Μάρκος & Αλέξανδρος Μαρκόπουλος | Nobacco | πως άλλαξαν την αγορά

Έντεκα χρόνια πριν στον Βύρωνα , ξεκινούσε μια πορεία από μια ιδέα που τότε φαινόταν εξωπραγματική, αλλά σήμερα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλαγές στην παγκόσμια αγορά.

Η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει μέχρι σήμερα μια αγορά με πάρα πολλούς καπνιστές.Πίσω στο 2008, όποιος μιλούσε για εναλλακτικές του καπνίσματος μάλλον ήταν “εκτός” θέματος.

Το 2008 η χώρα ζούσε σε ρυθμούς “ανάπτυξης” και “καλής ζωής” , οι άνθρωποι διασκέδαζαν και η αγορά ήταν πολύ ζωντανή.

Και βέβαια πάρα πολλοί κάπνιζαν στα καφέ, στα εστιατόρια και στους περισσότερους δημόσιους χώρους.

Τότε λοιπόν ξεκινούσε η Nobacco μιλώντας για ηλεκτρονικό τσιγάρο, vaping, προιόντα που είναι σαφώς καλύτερα από τα τσιγάρα και αλλαγή μιας “αγαπημένης” συνήθειας.

Η συζήτηση αφορούσε την υγεία , τη βελτίωση του τρόπου ζωής και το σεβασμό στους μη καπνιστές.

Το μήνυμα ήταν καθαρό και ειλικρινές αλλά το κοινό που ενδιαφερόταν μικρό.Παρόλα αυτά η Nobacco ήταν επιτυχημένη από την αρχή γιατί είχε προβλέψει από νωρίς την μεγάλη αλλαγή που θα γινόταν περίπου 10 χρόνια αργότερα.

Σε αυτά τα 11 χρόνια πολλά άλλαξαν, η χώρα βίωσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις, οι άνθρωποι ξανασκέφτηκαν την ποιότητα της ζωής τους και μια νέα εποχή ξεκίνησε.

Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια, η αγορά στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υποδέχεται νέα προϊόντα , οι εταιρείες μιλούν για ένα καλύτερο μέλλον και οι καπνιστές βιώνουν τη μεγαλύτερη αλλαγή στη συνήθεια τους.

Η αγορά του καπνού στην Ελλάδα είναι πάνω από 4 δις. ευρώ και σε παγκόσμιο επίπεδο πλησιάζει το 1 τρις. δολάρια.

Το κάπνισμα σκοτώνει και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, περισσότεροι από 7.000.000 κάθε χρόνο από το κάπνισμα και οι προβλέψεις μιλούν για πάνω από 8.000.000 θανάτους ετησίως μέχρι το 2030.

Σήμερα όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν κατανοήσει ότι το μέλλον πρέπει να είναι χωρίς τσιγάρο.Για να μπορέσουν να έχουν μέλλον και οι ίδιες, θα πρέπει να αλλάξουν.

Οι Μάρκος & Αλέξανδρος Μαρκόπουλος πίστεψαν μαζί με τον πατέρα τους Κ.Μαρκόπουλο σε αυτή την αλλαγή 11 χρόνια πριν, επένδυσαν κόπο και κεφάλαια και δημιούργησαν μια εταιρεία που σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της αλλαγής.

Μιλήσαμε μαζί τους για όλα, την Nobacco, την αγορά ,τον θόρυβο γύρω από το άτμισμα με τα γεγονότα στην Αμερική αλλά και τα σχέδιά τους.

Πείτε μας την ιστορία της Nobacco

|MM|Nobacco ιδρύθηκε το 2008 και αυτή την στιγμή έχουμε ένα δίκτυο 65 καταστημάτων και περισσότερα από 320 σημεία πώλησης και εξυπηρέτησης σε όλη την χώρα.

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση με ιδρυτές τον πατέρα μου Κώστα Μαρκόπουλο , εμένα και τον αδελφό μου Αλέξανδρο.

Ξεκινήσαμε σε μια περίοδο που το άτμισμα ήταν άγνωστο εντελώς στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Με πολύ κόπο, υπομονή και επιμονή καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που το vaping είναι απόλυτα αποδεκτό ως μια εξαιρετική λύση για όλους αυτούς που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με όλα αυτά τα δημοσιεύματα από την Αμερική για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

|ΑΜ|Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια βασική σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τα δημοσιεύματα.

Συγχέεται το άτμισμα με τη χρήση της συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου με παράνομες ουσίες όπως το έλαιο μαριχουάνας και άλλες ακατάλληλες και επικίνδυνές ουσίες.

Είναι εντελώς διαφορετικό το άτμισμα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ελεγμένα, νόμιμα υγρά αναπλήρωσης που χρησιμοποιούν οι καπνιστές εδώ και τόσα χρόνια για να πολεμήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος και άλλο πράγμα η  χρήση της συσκευής ηλεκτρονικού τσιγάρου με παράνομα υγρά που περιέχουν έλαιο μαριχουάνας και βιταμίνη Ε που χρησιμοποίησαν όσοι ασθένησαν. 

Ενοχοποιήθηκε  το άτμισμα, όταν στην ουσία ο ένοχος δεν είναι ούτε η συσκευή, ούτε αυτό που έχει επικρατήσει να εννοούμε με τον όρο άτμισμα.  Ο ένοχος έχει αποδειχθεί πλέον ότι είναι αυτό που οι χρήστες έβαζαν μέσα στη συσκευή, το οποίο προμηθευόντουσαν από τη μαύρη αγορά.

Το άτμισμα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, μια συσκευή και ελεγμένα υγρά αναπλήρωσης.Οτιδήποτε άλλο δεν είναι το άτμισμα που ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα.

Τα υγρά αναπλήρωσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη διέπονται από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας από την Ελληνική πολιτεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αμερική τα οποία είναι πολύ λυπηρά και μας έχουν στεναχωρήσει όλους δεν έχουν καμία σχέση με το άτμισμα.

Δυστυχώς πολλές φορές τα δημοσιεύματα και κυρίως οι τίτλοι τους μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση και ανησυχία.

Και βεβαίως ύστερα από έλεγχο βρέθηκε ότι τα περιστατικά οξείας πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ οφείλονται σε χρήση προϊόντων με THC (τετραϋδροκανναβινόλη: η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης) που αγοράστηκαν στον δρόμο, στην μαύρη αγορά.

Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο?

|ΜΜ|Θα ήθελα πρώτα να επισημάνω ότι αν και δεν αποτελεί επίσημη, εγκεκριμένη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος στη χώρα μας, παρόλα αυτά αποδεικνύεται  ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ αποτελεσματικό για τη διακοπή του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να 11πλασιάσει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος.

Περίπου το 40% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολόγιας John Britton στο Πανεπιστήμιο του Nottingham  δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το παθητικό άτμισμα είναι επιβλαβές.

Αντίθετα, σειρά άλλων μελετών έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα.

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας περιγράφει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως “τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβή” από τα συμβατικά.

Ο Δρ David Abrams, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε “Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, πιστεύω ότι θα έχουμε απορρίψει τη μοναδική ευκαιρία δημόσιας υγείας που είχαμε ποτέ τα τελευταία 120 χρόνια για να απαλλαγούμε από τα τσιγάρα και να τα αντικαταστήσουμε με μια πολύ ασφαλέστερη μορφή πρόσληψης νικοτίνης για όλους που είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”.

Συνολικά λοιπόν, η απάντηση είναι απόλυτα καταφατική ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβές από τα συμβατικά τσιγάρα και η πιο κατάλληλη επιλογή για τους καπνιστές.

Επίσης εμείς στην Nobacco εδώ και 11 χρόνια, έχουμε ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας. Με συστηματικούς ελέγχους και συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς, είμαστε σε θέση να μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε τους καταναλωτές που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια ότι τα προϊόντα μας πληρούν προδιαγραφές αυστηρότερες ακόμα και εκείνων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά της καπνοβιομηχανίας και της “νέας γενιάς προϊόντων”?

|ΑΜ|Οι άνθρωποι αλλάζουν τον τρόπο ζωή τους, και κάνουν καλύτερες επιλογές για την υγεία τους.Η καπνοβιομηχανία ήταν στατική τα τελευταία 30 χρόνια με τα ίδια προϊόντα που αποδεδειγμένα ήταν βλαβερά για την υγεία των ανθρώπων.

Τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια η μία εταιρεία μετά την άλλη λανσάρουν νέα προϊόντα και προσπαθούν να προσφέρουν καλύτερες επιλογές στους καπνιστές.

Παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα η καπνοβιομηχανία προσπαθεί να “συγκρατήσει” τους καπνιστές στα νέα προϊόντα της αφού όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια διακόπτουν το κάπνισμα.

Η Nobacco που βρίσκεται μέσα σε όλη αυτή την αλλαγή?

|ΜΜ|Η μεγάλη διαφορά της Nobacco είναι ότι από το 2008, είναι δίπλα στους καπνιστές που σκέφτονται να κάνουν την επιλογή ζωής και να αφήσουν πίσω τους το παραδοσιακό κάπνισμα.

Σταθερά όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει προιόντα και υπηρεσίες  που συμβάλλουν στη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, προσφέρει καλύτερες επιλογές για τους καπνιστές και όλο και περισσότεροι από αυτούς επιλέγουν το άτμισμα.

Πάντα θέλαμε να δίνουμε στους πελάτες μας την δύναμη της επιλογής.

Έχουμε 3 βασικές κατηγορίες προϊόντων με κοινά χαρακτηριστικά την ποιότητα, την ασφάλεια και αυστηρό έλεγχο.

Συσκευές ανοικτού τύπου, συσκευές κλειστού τύπου αλλά και συσκευές θερμαινόμενου καπνού.

Συσκευές σχεδιασμένες και κατασκευασμένες από εμάς αλλά και συσκευές από τη συνεργασία μας με την British American Tobacco.

Επίσης υγρά αναπλήρωσης που παράγονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές και των οποιων η ποιότητα διασφαλίζεται μέσα από Ειδικά προγραμμάτα και ερευνητικά έργα.

Τέλος έχουμε το πιο ισχυρό και εξειδικευμένο δίκτυο καταστημάτων με παρουσία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Θα έλεγα ότι αν και είμαστε μια πολύ μικρή Ελληνική εταιρεία έχουμε έναν ποιοτικό και “κρίσιμο” ρόλο στην αλλαγή που συμβαίνει στην αγορά.

Πρόσφατα κερδίσαμε το βραβείο «Diamonds of the Greek Economy 2019» ως μια από τις δυναμικότερες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

|ΑΜ|Η στρατηγική μας για το μέλλον συνοψίζεται σε 4 πυλώνες.

1.Ανάπτυξη με νέα, ασφαλή, όμορφα και ποιοτικά προϊόντα

2.Ισχυροποίηση του δικτύου με νέα καταστήματα και επιλεγμένα σημεία πώλησης

3.Επένδυση στους ανθρώπους μας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εστιάζουν όχι μόνο στη γνώση των προϊόντων αλλά κυρίως στο να παρέχουμε μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες μας.

4.Ετοιμάζουμε ένα νέο καινοτόμο προϊόν που θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά και θα παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου?

|MM| Υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις ενέργειες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Θεωρούμε σημαντικό να εφαρμοστούν και οι 4 πυλώνες που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας και πιστεύουμε ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού.

Επίσης πιστεύουμε ότι τα προϊόντα μειωμένης βλάβης όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι σημαντικό μέσο για την διακοπή του καπνίσματος αλλά και μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην στρατηγική της Ελληνικής πολιτείας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Τα Χριστούγεννα τι να περιμένουμε στα καταστήματα Nobacco?

|AM|Φέτος τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα προιόντα στα καταστήματά μας και θα περιμένουμε τους πελάτες μας να τους φιλοξενήσουμε και να τους μιλήσουμε για την εξαιρετική απόφαση αλλαγής της συνήθεια τους, να αφήσουν το κάπνισμα και να μεταβούν στο άτμισμα.

Αλλά θα ήθελα να αναφέρω επίσης μια ενέργεια που υλοποιούμε για 2η χρονιά, την πρωτοβουλία μας να δωρίσουμε στην Κιβωτό του Κόσμου τα χρήματα που θα διαθέταμε για το στολισμό των καταστημάτων της Nobacco τις φετινές γιορτές.