18 Απρ 2024
READING

Ο Jack Ma της Alibaba και η μεγάλη του επιτυχία

4 MIN READ

Ο Jack Ma της Alibaba και η μεγάλη του επιτυχία

Ο Jack Ma της Alibaba και η μεγάλη του επιτυχία

Ότι ο Jack Ma έχει αλλάξει βαθιά το επιχειρηματικό πρόσωπο, τόσο στην Κίνα όσο και στη Δύση, δεν αμφισβητείται.

Πολλοί ηγέτες επιχειρήσεων έχουν κοπιάσει για να παρακολουθήσουν και να μάθουν πως το έργο που ξεκίνησε σε ένα διαμέρισμα το 1999 μεταμορφώθηκε σε μια πλατφόρμα εταιρειών που έχει διεισδύσει με επιτυχία σε ολόκληρη την κινεζική αγορά και συνεχίζει να οδηγεί κέρδη ρεκόρ.

Και το ρεκόρ του δεν είναι μόνο σχετικά με την επιχειρηματική του επιτυχία: φημίζεται για τη φαντασία του. Ο βιογράφος του Duncan Clark απέδωσε την επιτυχία του στο χαρισμά του, καθώς και στο στρατηγικό του όραμα.

Καθώς αποχωρεί από την εταιρεία, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το επόμενο στάδιο για την Alibaba.

Πρώτον, υπάρχουν βασικά διδάγματα από τον άνθρωπο που γεννήθηκε από μια φτωχή οικογένεια στο Hangzhou, ο οποίος μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει την περιουσία των 31 δισεκατομμύριων δολαρίων για τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες και τις μελλοντικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Πρωτοποριακή καινοτομία για τον πελάτη

Ο Jack Ma, ο οποίος δεν βρήκε κινεζικές μπύρες στην πρώτη του έρευνα για “μπύρα”, είδε μια ευκαιρία για μια εταιρεία που κάλυψε αυτόν τον χώρο παρέχοντας μια ηλεκτρονική αγορά.

Η Alibaba γεννήθηκε – μια βασική καινοτομία που κάλυψε ένα κενό για τους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο για τον Ma για μελλοντική επιτυχία με την εταιρεία.

Η περιόδος ηγεσίας του στην Alibaba είχε μερικές εκπληκτικές καινοτομίες μέσω της επιδίωξης του “νέου λιανικού εμπορίου” – ή της “ανάμειξης των ψηφιακών στοιχείων σε πραγματικές εμπειρίες αγορών με στόχο την δημιουργία των καλύτερων δύο κόσμων”.

Το σύστημα των διαδικτυακών πλατφορμών του επέτρεψε την παροχή φανταστικών εμπειριών λιανικής πώλησης, που πολλές ανταγωνιστικές μάρκες υψηλού επιπέδου σε όλο τον κόσμο επιθυμούν απεγνωσμένα να μιμηθούν.

Αυτά ποικίλλουν από την περιήγηση εντός εφαρμογής και τις πληρωμές που ενδυναμώνουν τις φυσικές αγορές, στην Alipay – τη δημοφιλή πλατφόρμα πληρωμών της μάρκας – στην αυτοματοποίηση και την εκμάθηση μηχανών που της επιτρέπουν να κατανοεί τον πελάτη και να μετακινείται σε χώρους όπως η φιλοξενία.

Κοιτάξτε την Single Day που είναι πλέον συνώνυμη με το εμπορικό σήμα Alibaba. Μία ασαφής ημέρα κατά των Αγίων Βαλεντίνου που ξεκίνησαν οι φοιτητές στην Κίνα, το Alibaba συνειδητοποίησε την ευκαιρία το 2009 και σε λιγότερο από μια δεκαετία το έκανε μια λαμπερή γιορτή, στην οποία οι άνθρωποι σε όλη την Κίνα αγοράζουν δώρα – ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι single.

Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ύψους 30,8 δισ. δολαρίων. Αυτό το είδος κλίμακας επιτεύχθηκε μόνο επειδή η Alibaba χρησιμοποίησε δεδομένα για να ενημερώσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες από τον πελάτη.

Η κυριαρχία του Alibaba, αυτού του οικοσυστήματος είναι αυτό που το ξεχωρίζει: αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα σχετικά με το τι θέλουν οι πελάτες από μια επιχείρηση και με τέτοιο τρόπο που οι πελάτες αγαπούν.

Προώθηση του ταλέντου


Ο Ma, ως δάσκαλος που ήταν η πρώτη του δουλειά, εκτιμούσε πάντοτε τα νέα ταλέντα. Εγκατέλειψε την επιχείρηση για να δώσει τη δυνατότητα στην επόμενη γενιά να δημιουργήσει νέες επιτυχίες.

Έχει επίσης υποστηρίξει επανειλημμένα την ισότητα των φύλων στην ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες σε ανώτερες θέσεις είναι απαραίτητες για μια υγιή επιχείρηση.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους μεγάλους τεχνολογικά brands στη Δύση, σχεδόν το ήμισυ της ανώτερης ομάδας διαχείρισης της Alibaba είναι γυναίκες.

Ωστόσο, η κληρονομιά του ως προς το ταλέντο μειώνεται κάπως από την υποστήριξή του στο μοντέλο εργασίας «996»: οι εργαζόμενοι εργάζονται από 9 π.μ.-9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα.

Έχει πάει τόσο μακριά σε αυτό ώστε να αποκαλεί την 12ωρη ημέρα μια «ευλογία».

Είναι συνηθισμένη πρακτική στην Κίνα και θέτει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας εκτός σύγκρισης με τους γίγαντες της Silicon Valley – αλλά αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ευημερία των εργαζομένων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι εβδομάδες εργασίας υπερβαίνουν τις 40 με 50 ώρες, η συνολική παραγωγή των εργαζομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πέσει κάτω από το επίπεδο που είχε στις συντομότερες εβδομάδες εργασίας.

Αν ο διάδοχός του, ο Daniel Zhang, μειώσει τις ώρες εργασίας που αναμένουν οι εργαζόμενοι, η συνολική παραγωγή και παραγωγικότητα της Alibaba θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.