ΦΑΓΕ Total | Ένα από τα καλύτερα ελληνικά προιόντα

Το Total της ΦΑΓΕ είναι ένα από τα καλύτερα προιόντα που δημιουργήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.

Η δεκαετία του 1970 είναι σηµαδιακή για τη ΦΑΓΕ. Το 1975 τυποποιείται για πρώτη φορά το γιαούρτι, το περίφηµο Total στις νέες, για την εποχή, εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ στη Μεταµόρφωση Αττικής.

Τα επόµενα χρόνια η ΦΑΓΕ πραγµατοποιεί εντυπωσιακή πορεία και ανοίγει νέους δρόµους στην αγορά των γαλακτοκοµικών προϊόντων και ειδικά του στραγγιστού γιαουρτιού Τotal, όχι µόνο για την ελληνική αλλά και για τη διεθνή αγορά.

Το διεθνούς, σήµερα, φήµης στραγγιστό γιαούρτι Total τοποθετείται στη συσκευασία τού πλαστικού κυπέλλου, που κλείνει αεροστεγώς µε αλουµινόφυλλο και σε πρωτοποριακές, για την εποχή, εγκαταστάσεις, δηµιουργείται το πρώτο επώνυµο βιοµηχανικό γιαούρτι, το Total της ΦΑΓΕ.

Ένα γιαούρτι που ήταν γραφτό να αφήσει εποχή και να προκαλέσει επανάσταση στην αγορά του γιαουρτιού, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μετά τις πρώτες εξαγωγές και την επιτυχία του Τotal στην Αγγλία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ξένες εταιρείες προσπαθούν, µάταια, να µιµηθούν τη ΦΑΓΕ, να µιµηθούν την άφθαστη ποιότητα και τη µοναδική υφή του, δηµιουργώντας µάλιστα ειδική κατηγορία την οποία και ονοµάζουν «Greek Style Yogurt».

Κανένα προϊόν, όµως, δεν µπορεί να µοιάσει στο Τotal, το οποίο ξεκινά και διαγράφει µια µοναδική πορεία σε όλες τις αγορές του εξωτερικού: Αγγλία, Ιταλία και ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολλές άλλες αγορές όπως αυτές της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, του Χονγκ-Κονγκ, της Νοτίου Αφρικής, των Η.Π.Α.

Το όραµα των ιδιοκτητών της επιχείρησης για ποιοτικά γαλακτοκοµικά προϊόντα που δεν γνωρίζουν σύνορα, άρχισε από τις αρχές ήδη της δεκαετίας του ’80 να παίρνει σάρκα και οστά, για να φθάσει σήµερα η ΦΑΓΕ να στέλνει προϊόντα της σε περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσµο, ενώ στην Αµερική γίνονται αναφορές στο Τotal σαν το γιαούρτι µε τη «µοναδική υφή».

Η ιστορία της ΦΑΓΕ ξεκινά το 1926 με το πρώτο γαλακτοπωλείο στην Αθήνα από την οικογένεια Αθ. Φιλίππου.

Η Ελλάδα ερωτεύεται το στραγγιστό γιαούρτι όταν η ΦΑΓΕ το 1950 δημιουργεί την πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής γιαουρτιού στην χώρα.

Το 1970 γίνεται η πρώτη εταιρία που εισήγαγε επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην Ελληνική αγορά.

Ξεκινώντας από τις ρίζες της ως τοπικός παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αθήνα, η ΦΑΓΕ το 1980 αποκτάγ γρήγορα παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

H ΦΑΓΕ το 1990 κατακτά το κοινό της Αμερικής με το στραγγιστό της γιαούρτι.

Σήμερα η ΦΑΓΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν.Σημαντικές απώλειες εξακολουθεί να καταγράφει στην  αμερικανική αγορά, από την οποία πριν από μερικά χρόνια αντλούσε σημαντικά έσοδα.

Ο έντονος ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην κατηγορία του γιαουρτιού ελληνικού τύπου –το γνωστό μας στραγγιστό γιαούρτι– και ο κορεσμός που επήλθε στην αμερικανική αγορά βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τη συνεχή κάμψη των πωλήσεων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

Ανερχόμενη αγορά είναι η ιταλική, ενώ σημάδια ελαφράς ανάκαμψης, ύστερα από μια μακρά πτωτική περίοδο που ξεκίνησε από το 2009, εμφανίζει η εγχώρια αγορά.

Οι αγορές εκτός Ελλάδος παραμένουν οι πλέον σημαντικές για τη ΦΑΓΕ, καθώς από εκεί προέρχεται το 84,9% του τζίρου της.

Το Total παραμένει ένα εξαιρετικό προιόν διαχρονικά και δεν είναι τυχαίο ότι συνεχίζει να έχει τεράστια επιτυχίας στις πιο σημαντικές χώρες παγκοσμίως.