19 Απρ 2024
READING

Το επόμενο μεγα-αεροδρόμιο του κόσμου είναι στο Πεκίνο και θα κοστίσει $17 δις.

3 MIN READ

Το επόμενο μεγα-αεροδρόμιο του κόσμου είναι στο Πεκίνο και θα κοστίσει $17 δις.

Το επόμενο μεγα-αεροδρόμιο του κόσμου είναι στο Πεκίνο και θα κοστίσει  $17 δις.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Zaha Hadid, το Πεκίνο Daxing είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας και της απόλυτης κλίμακας.

Μόνο το 2017, το Διεθνές Αεροδρόμιο Capital του Πεκίνου καλωσόρισε περίπου 100 εκατομμύρια επισκέπτες – 94.393.454, για να είμαστε ακριβείς.

Σε μια προσπάθεια να ανακατευθύνουν τους ταξιδιώτες σε έναν άλλο προορισμό – και να διευκολύνουν τον υπερπληθυσμό – η πρωτεύουσα της Κίνας άρχισε να σχεδιάζει ένα δεύτερο αεροδρόμιο πριν από μια δεκαετία.

Αυτή την εβδομάδα, η πόλη αποκάλυψε ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο 28 μίλια έξω από το αστικό κέντρο: το Πεκίνο Daxing, το οποίο σχεδίασε η Zaha Hadid Architects.

Είναι ένας καλειδοσκοπικός κόμβος διαμετακόμισης που δεν μοιάζει με κανένα άλλο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Αυτό το αεροδρόμιο ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανοίγει στα περίχωρα του πρώτου αεροδρομίου του Πεκίνου, του 109χρονου αεροδρομίου Nanyuan, από τον οποίο ξεκίνησε μια τελευταία πτήση στις 25 Σεπτεμβρίου.

Το Nanyuan θα υπάρχει τώρα ως μουσείο αεροπορίας, ενώ όλες οι αεροπορικές εταιρείες θα μεταφερθούν στο Πεκίνο Daxing. Το νέο κτίριο κόστισε 17 δισεκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί.

Εκτιμάται ότι ο αερολιμένας θα φιλοξενήσει 45 εκατομμύρια επιβάτες τον πρώτο χρόνο, 72 εκατομμύρια μέχρι το 2025, και θα ανακουφίσει τελικά το υπάρχον αεροδρόμιο του Πεκίνου όταν θα υποδέχεται πάνω από 100 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Ο ακτινικός σχεδιασμός του τερματικού σταθμού, αγκυροβολημένος από μια σειρά από βραχίονες μήκους 330 ποδιών που περιέχουν μια σειρά από πύλες, καλύπτεται από φεγγίτες που προσκαλούν φυσικό φως στο χώρο.

Οι λευκές, κλασικά-Hadid καμπύλες της νέας δομής είναι πάνω από 700.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου σαν κύμα θαλάσσιου αφρού. Ο κεντρικός κόμβος διαθέτει μια κεντρική αυλή, η θολωτή οροφή της οποίας χαρακτηρίζεται από ένα “πάπλωμα” από μικρά τρίγωνα, επαναλαμβανόμενα.

Μια βασική πτυχή του σχεδίου των αρχιτεκτόνων είχε να κάνει με την κατασκευή του mega-αεροδρομίου, χωρίς να χρειάζονται λεωφορεία ή τρένα.

Κομψές αποβάθρες αεροσκαφών ανεβαίνουν έξω από το κεντρικό κτίριο του τερματικού, επιτρέποντας στα αεροπλάνα να σταθμεύουν ακριβώς στο τερματικό σταθμό.

Αυτός ο σχεδιασμός απαιτεί από τους ταξιδιώτες να περάσουν μόλις 8 λεπτά από το κέντρο του αεροδρομίου σε οποιαδήποτε από τις 79 πύλες αναχώρησης.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανάπτυξης, η Zaha Hadid Architects σχεδίασε ένα σύστημα διαχείρισης νερού το οποίο επιτρέπει στο αεροδρόμιο να συλλέγει φυσικό βρόχινο νερό και να καθαρίζει το νερό που απορροφάται από κοντινές λίμνες και ρέματα.

Ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης υψηλής τεχνολογίας, το οποίο δημιουργήθηκε για την ανάκτηση και διατήρηση της πλεονάζουσας θερμότητας από τη λειτουργία του αεροδρομίου, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν και το Πεκίνο Daxing είναι επίσημα ανοικτό για εξυπηρέτηση, η China United Airlines είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία που θα πετάξει μέσα και έξω από το αρχιτεκτονικό θαύμα μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν μη εσωτερικές πτήσεις από την Κίνα, μαζί με ξένες εταιρείες να χρησιμοποιούν το νέο αεροδρόμιο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.