20 Απρ 2024
READING

Η Microsoft στην Ιαπωνία πειραματίζεται με Σαββατοκύριακο 3 ημερών και η παραγωγικότητα αυξάνεται σχεδόν κατά 40%

2 MIN READ

Η Microsoft στην Ιαπωνία πειραματίζεται με Σαββατοκύριακο 3 ημερών και η παραγωγικότητα αυξάνεται σχεδόν κατά 40%

Η Microsoft στην Ιαπωνία πειραματίζεται με Σαββατοκύριακο 3 ημερών και η παραγωγικότητα αυξάνεται σχεδόν κατά 40%

Η Ιαπωνία είναι γνωστή για τις πολλές εργατοώρες και τα πολύ δύσκολα ωράρια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν απο τους υπαλλήλους τους να κάνουν περισσότερες από 80 ώρες υπερωρίες το μήνα, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα του 2016.

Ήταν τόσο εξαντλητικά τα ωράρια που η Ιαπωνία εισήγαγε έναν νέο νόμο φέτος περιορίζοντας τη νόμιμη υπερωριακή εργασία σε 45 ώρες το μήνα.

Η Microsoft Japan προσπαθεί να αλλάξει αυτή την τάση, χάρη σε μια τολμηρή νέα στρατηγική που ελπίζει ότι θα βελτιώσει την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων της, εφαρμόζοντας ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο για τους υπαλλήλους της.

Διαπίστωσαν ότι όταν η εταιρεία μείωσε τις ώρες της εβδομάδας εργασίας της, η παραγωγικότητα στην πραγματικότητα αυξήθηκε – ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα θεωρώντας ότι η Ιαπωνία είναι ένα από τα πιο καταπονημένα και λιγότερο παραγωγικά εργατικά δυναμικά μεταξύ των χωρών του G-7, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΟΣΑ.

Τον Αύγουστο, η εταιρεία πραγματοποίησε ένα Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης Εργασίας, που ονομάζεται Work-Life Choice Challenge Summer.

Για ένα μήνα τον Αύγουστο, έδωσε στους 2.300 υπαλλήλους της κάθε Παρασκευή ρεπό.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι ακόμη και με 3 ρεπό την εβδομάδα η παραγωγικότητα στην εταιρεία αυξήθηκε κατά 39,9%.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας ήταν αποτέλεσμα της πραγματοποίησης αλλαγών.

Η τετραήμερη εβδομαδιαία δουλειά ανάγκασε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε πολλές από τις συναντήσεις είτε να κοπούν, να συντομεύονται είτε να αλλάζουν σε εξ αποστάσεως συναντήσεις αντί για προσωπικές.

Οι εργαζόμενοι έλλειψαν κατά τη διάρκεια του μήνα 25,4% λιγότερες ημέρες, εκτύπωσαν 58,7% λιγότερες σελίδες και χρησιμοποίησαν κατά 23,1% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια στο γραφείο, κατέληξε η μελέτη.

Αν και αυτή η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει για κάθε είδος θέσης εργασίας, η πλειοψηφία των εργαζομένων της Microsoft Japan ήταν μεγάλοι υποστηρικτές της νέας πρωτοβουλίας.

Λόγω της επιτυχίας του προγράμματος, η Microsoft αναφέρει ότι σχεδιάζει να την υλοποιήσει ξανά το προσεχές καλοκαίρι ή σε άλλες ημερομηνίες στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.