Τα 70 χρόνια της Adidas

Αυτή η εξέλιξη ήταν πραγματικά απίστευτη.Ο Adi Dassler ξεκίνησε την επιχείρησή του με 47 υπαλλήλους στην πόλη Herzogenaurach της Γερμανίας στις 18 Αυγούστου 1949, όταν καταχωρήθηκε επισήμως στο εμπορικό μητρώο.

70 χρόνια αργότερα, η εταιρεία έχει πλέον 57.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε όλες τις ηπείρους. Με πωλήσεις περίπου 22 δισ. Ευρώ το 2018, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την επιτυχία εξακολουθεί να είναι το καινοτόμο πνεύμα του ιδρυτή. Adolf (“Adi”).

Ο Dassler γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1900 και ήδη πειραματίζεται με αθλητικά παπούτσια στο δωμάτιο πλυντηρίων της μητέρας του στις αρχές της δεκαετίας του 1920, πριν ιδρύει την εταιρεία «Gebrüder Dassler Schuhfabrik» μαζί με τον αδελφό του το 1924.

Το 1932 και το 1933, τελειοποίησε τις ικανότητές του στο διάσημο κολέγιο τεχνικής υποδηματοποιίας του Pirmasens.

Αφού ο ίδιος και ο αδελφός του χώρισαν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα το 1948, ο Adi Dassler ήταν σταθερά σε καλό δρόμο για την επιτυχία με την adidas το επόμενο έτος.

Όταν η γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου εξέπληξε όλους, κερδίζοντας τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954 στη Βέρνη της Ελβετίας, η μάρκα με τις 3 λωρίδες κέρδισε ξαφνικά παγκοσμίως φήμη.

Οι καινοτόμες, ελαφριές μπότες ποδοσφαίρου με εναλλάξιμους κοχλίες που φοριούνται από τη γερμανική ομάδα ήταν πολύ ανώτερες από τις συμβατικές βαριές μπότες ποδοσφαίρου της εποχής.

Ο Adi Dassler συνέχισε το στόχο να βοηθήσει τους αθλητές να αποδώσουν καλύτερα με τη βοήθεια νέων και καινοτόμων προϊόντων.

Οι ειδικά διαμορφωμένες ποδοσφαιρικές μπότες που βοήθησαν τον Uwe Seeler να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο πιο γρήγορα μετά από πολύ δύσκολο τραυματισμό στον τένοντα.

Όπως και οι μικρές βεντούζες στις σόλες των παπουτσιών με τις οποίες η Heide Ecker-Rosendahl έτρεξε και πήδηξε για να κερδίσει δύο ολυμπιακά χρυσά μετάλλια στο Μόναχο το 1972.

Και τα δύο παπούτσια αποθηκεύονται τώρα σε βέλτιστες συνθήκες, σε σταθερή θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου με υγρασία 55 τοις εκατό, στο αρχείο της εταιρείας.

Τα 40.000 αντικείμενα στη συλλογή εκεί, τα οποία καλύπτουν σχεδόν 100 χρόνια αθλητικής ιστορίας, αποτελούν επίσης μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές της adidas.

Πολλά πρόσφατα προϊόντα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η φανέλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 πήρε τις ρίγες της από τη φανέλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990.

Το ίδιο ισχύει για τα τρέχοντα μοντέλα παπουτσιών, όπως το Continental 80 και το Nite Jogger, τα οποία έχουν ερμηνεύσει τις κλασικές σιλουέτες.

Και τα κλασσικά μοντέλα παπουτσιών, όπως ο Stan Smith και το Superstar, έχουν επανεκκινηθεί στην αγορά σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές ξανά και ξανά τις τελευταίες δεκαετίες και είναι τώρα προιόντα που πολλοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν να ζήσουν χωρίς να τα έχουν.

Το γεγονός ότι το πνεύμα καινοτομίας του Adi Dassler εξακολουθεί να είναι πολύ ζωντανό στην adidas σήμερα αποδεικνύεται από την κυκλοφορία φέτος του Futurecraft Loop, του πρώτου πλήρως ανακυκλώσιμου παπουτσιού.

Επίσης πρωτοποριακά είναι τα προϊόντα Parley της εταιρείας, τα οποία είναι διαθέσιμα από το 2015. Αυτά τα πλαστικά απορρίμματα που συλλαμβάνονται από τις παραλίες και τις παράκτιες περιοχές χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία υποδημάτων και ενδυμάτων αντί να μένουν και να μολύνουν στους ωκεανούς.

Φέτος, η adidas στοχεύει στην παραγωγή 11 εκατομμυρίων ζευγαριών παπουτσιών χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα πλαστικά απορρίμματα.

Από την αρχή της χιλιετίας, η adidas είναι μία από τις πρώτες εταιρείες αθλητικών ειδών που έχουν επίσης μεγάλη επίδραση στον τομέα του lifestyle.

Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με διεθνή αστέρια όπως ο Kanye West, ο Pharrell Williams και η Beyoncé, η εταιρεία ενσωματώνει διάσημο δημιουργικό ταλέντο στο έργο της σχεδίασης και ενθουσιάζει τους ενθουσιώδεις ακολούθους της σε όλο τον κόσμο με τις μοναδικές δημιουργίες της.