25 Απρ 2024
READING

Το Amazon στην Ολλανδία

3 MIN READ

Το Amazon στην Ολλανδία

Το Amazon στην Ολλανδία

Αρκετές ενδείξεις δείχνουν ότι η Amazon πρόκειται να δρομολογήσει μια νέα αγορά στην Ολλανδία το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι Ολλανδοί πελάτες αποτελούν μια μικρή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου τροφίμων.

Το Amazon.nl ήταν προηγουμένως ένα κατάστημα βιβλίων στο Amazon, ενώ το Amazon.de προσφέρει 24ωρη παράδοση από τη Γερμανία στην Ολλανδία σε 3 εκατομμύρια είδη και η Amazon μετέφρασε 2 εκατομμύρια γερμανικές καταχωρίσεις στα ολλανδικά το 2018.

Η Amazon βρίσκεται σε συνομιλίες με επιλεγμένους ιδιοκτήτες μαρκών για να ξεκινήσει τη δημιουργία καταχωρίσεων προϊόντων για την ολλανδική αγορά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι καταχωρίσεις για θέσεις εργασίας στην Amazon στην περιοχή αποκαλύπτουν την πρόσληψη ολλανδόφωνων διαχειριστών προμηθευτών και τοπικών διαφημιστικών εταιρειών .

Ποιες ερωτήσεις θέτουν αυτές οι εξελίξεις: Τι είδους υπηρεσία μπορεί να προσφέρει η Amazon στους ολλανδούς αγοραστές τροφίμων; Τι θα σήμαινε για το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων στη χώρα;

Είναι πιθανό ότι η Amazon θα επικεντρωθεί αρχικά στην αγορά της ενώ δεν είναι σαφές εάν η Amazon Fresh θα είναι μέρος των σχεδίων, καθώς όλα δείχνουν ότι η αποθήκευση αγαθών για την Ολλανδική αγορά θα διεκπεραιωθεί αρχικά από τις αποθήκες του Amazon στα γερμανικά σύνορα.

Η Amazon Fresh υπάρχει ως υπηρεσία στη Γερμανία, αλλά η ανάπτυξη ήταν αργή, με την DHL να απομακρύνεται από τις παραδόσεις Fresh τον Αύγουστο του 2019, με αποτέλεσμα η Amazon να δημιουργήσει το δικό της στόλο παράδοσης.

Ενώ η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon εκτός των ΗΠΑ, οι συνολικές πωλήσεις τροφίμων ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα είναι περίπου 1%, λόγω της κυριαρχίας των καταστημάτων Aldi και Lidl.

Δεδομένου ότι τα τρόφιμα αποτελούν βασική κατηγορία για την Amazon, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι πωλήσεις τροφίμων.

Με την Ολλανδία να έχει υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρονικών πωλήσεων και τη γειτνίαση με τη Γερμανία, μια προσφορά τροφίμων Amazon.nl αποτελεί βασική στρατηγική κίνηση.

Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές τροφίμων στην Ολλανδία το 2020;

Η τοπική αγορά Bol.com θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από το Amazon σε όλους τους τομείς.

Παρόλο που δεν είναι μπακάλικο, προσφέρει προϊόντα σε βασικές κατηγορίες όπως για μωρά, την υγεία, την ομορφιά και τα ποτά.

Οι πρώτες εταιρείες καταναλωτικών προιόντων που πιθανότατα θα εμφανιστούν στο Amazon.nl θα είναι οι μεγάλοι κατασκευαστές που πωλούν ήδη σε καταστήματα της Amazon Europe, όπως η Unilever, η Nestle και η P&G.

Η αυξημένη εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων στην περιοχή θα συμβάλει πιθανά στην επιτάχυνση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου για τα εμπορικά σήματα CPG σε μια αγορά όπου το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι περίπου το 4% των πωλήσεων τροφίμων.

Τα εμπορικά σήματα CPG στις Κάτω Χώρες θα επενδύσουν περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα εμπορικά σήματα των supermarket Jumbo, Albert Heijn και Picnic πιθανότατα θα επανεξετάσουν τις επενδύσεις στην απόκτηση χρηστών από το διαδίκτυο, την εμπειρία των χρηστών και τη βελτιστοποίηση του μεγέθους του καλαθιού.

Υπάρχει ένας τελικός βασικός στρατηγικός λόγος που η Amazon θέλει να πουλάει τρόφιμα στις Κάτω Χώρες.

Τον Μάιο του 2019, η Deliveroo ανακοίνωσε ότι η Amazon σχεδίαζε να επενδύσει 575 εκατομμύρια δολάρια στην υπηρεσία delivery.

Ο ολλανδός ανταγωνιστής της Deliveroo, Takeaway.com, ανακοίνωσε μια συγχώνευση με τον αντίπαλο του Ηνωμένου Βασιλείου Just Eat τον Ιούλιο του 2019.

Εάν η Amazon θέλει να διερευνήσει πώς να πάρει μερίδιο από όλες τις παραδόσεις τροφίμων στην ηπειρωτική Ευρώπη, θα μπορούσε να εξετάσει τρόπους συνεργασίας με το Deliveroo στη Γερμανία και την Ολλανδία να βελτιώσει τις ταχύτητες παράδοσης για τα αντικείμενα του Amazon και να πάρει μια μεγαλύτερη αγορά συνολικών πωλήσεων τροφίμων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.