23 Δεκ 2024
READING

Η ΕΨΑ με 95 χρόνια επιτυχία στην πορεία της στην Ελληνική αγορά

3 MIN READ

Η ΕΨΑ με 95 χρόνια επιτυχία στην πορεία της στην Ελληνική αγορά

Η ΕΨΑ με 95 χρόνια επιτυχία στην πορεία της στην Ελληνική αγορά

Η ΕΨΑ από το 1924 συνεχίζει αδιάκοπα και με μεγάλη επιτυχία την πορεία της στην Ελληνική αγορά.

Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου που βρίσκονται στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριουδάκι του Πηλίου, περιλαμβάνουν το χώρο παραγωγής, τις αποθήκες και τα γραφεία και καταλαμβάνουν έκταση 24 στρεμμάτων.

Τα αδέλφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος, αργυραμοιβοί από τη Ζαγορά – ιδιοκτήτες Τράπεζας – και άνθρωποι που «έβλεπαν» μπροστά από την εποχή τους,  το 1922 αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου, με σκοπό να λειτουργήσουν ψυγεία, για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

Δύο χρόνια αργότερα, οι Κοσμαδόπουλοι ιδρύουν την Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς Βόλου, ενώ το εργοστάσιο της επιχείρησης – χάρη στο οποίο όλη η περιοχή αποκτά ηλεκτρικό ρεύμα – εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Την ίδια στιγμή, ο διορατικός Ιωάννης Κοσμαδόπουλος, παρατηρώντας την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων, καθώς και τη διακίνηση της παραδοσιακής λεμονάδας απ’ τους πλανόδιους Μικρασιάτες μικροπωλητές, θέτει ως στόχο, τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών και χυμών.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον ερχομό και την εγκατάσταση στην Αγριά, μετά από πρόσκληση του Κοσμαδόπουλου, ενός εξαίρετου χημικού μηχανικού από τη Γερμανία, με το όνομα Otto, στον οποίον οφείλεται και η δημιουργία της περίφημης μυστικής συνταγής της Λεμονάδας. 

Ακριβώς έτσι ξεκίνησε η παραγωγή της Λεμονάδας και ακολούθησε, τα χρόνια του πολέμου, η παραγωγή της συνθετικής «Λεμονάδας», της σημερινής Γκαζόζας.

Η τράπεζα Κοσμαδόπουλου – δημιούργημα από το 1917 του πατέρα των αδελφών Κοσμαδόπουλου, Δημήτρη – στην συνέχεια χρεοκοπεί και η Ανώνυμος Εταιρία Ψυγείων Αγριάς περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με νέο καταστατικό ιδρύει την εταιρία Νέα Ψυγεία Αγριάς Α.Ε.

Λίγο πριν από τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταματά, καθώς κυκλοφορούν πλέον τα ηλεκτρικά οικιακά ψυγεία.

Η Εθνική Τράπεζα, μην επιθυμώντας πλέον στην ιδιοκτησίας της μια ζημιογόνο επιχείρηση, αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαϊδή και του Νίκου Τσαούτου και μεταβιβάζει τις μετοχές της ΕΨΑ στους ενδιαφερόμενους.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, μετά την αγορά, επενδύουν σε καινούρια μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Η παραγωγή από 1.500 μπουκάλια την ώρα, φτάνει τώρα τα 7.500 μπουκάλια την ώρα.

Το 1982 η παραγωγή φτάνει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ παράλληλα μπαίνουν για πρώτη φορά οι συσκευασίες του 1,5L, με παραγωγή που φτάνει τα 7.000 μπουκάλια την ώρα.

Το 1987 η ΕΨΑ παράγει την πρώτη Ελληνική Cola ενώ το 1994 προστίθενται και οι Χυμοί μακράς διαρκείας.

Το 2003 πρώτη η ΕΨΑ παράγει τη Βυσσινάδα χωρίς ανθρακικό – με τη συνταγή της γιαγιάς – σε γυάλινη φιάλη.

Πολύ σύντομα η ΕΨΑ Βυσσινάδα γίνεται το πολυαγαπημένο αναψυκτικό μικρών και μεγάλων.

Σημαντικές επενδύσεις σε επέκταση εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, οδηγούν την παραγωγή στα 30.000 μπουκάλια την ώρα το 2010.

Και στην συνέχεια το 2011 δημιουργεί τα πρώτα Ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά. 

Η Bio Λεμονάδα χαρακτηρίζεται ως το προϊόν της χρονιάς ενώ η Bio Πορτοκαλάδα προτείνεται ως καινοτόμο προϊόν στην έκθεση Sial d’ Or 2012.

Όλα αυτά είναι τα μεγάλα κεφάλαια ενός βιβλίου που εξακολουθεί να γράφεται.

Ήρωές του είναι οι άνθρωποι που με διορατικότητα σκέφτηκαν να τυποποιήσουν τη Λεμονάδα, οι άνθρωποι που με δημιουργικότητα «έντυσαν» το προϊόν, οι κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται κάθε μέρα με κέφι και μεράκι για την παρασκευή των αναψυκτικών και ο ίδιος ο τόπος, η Αγριά Πηλίου, που εμπνέει αυτό το δέσιμο με την παράδοση και τον προσανατολισμό στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.