Adidas | Η μεγαλύτερη ανησυχία μας για τον εμπορικό πόλεμο της Κίνας είναι κατά πόσον “χτυπάει” τον ισχυρό καταναλωτή των ΗΠΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas Kasper Rorsted δήλωσε ότι η εταιρεία του λιανικής πώλησης ανησυχεί με τον τρόπο με τον οποίο ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επηρεάσει τον καταναλωτή των ΗΠΑ.

“Η πολύ πιο σοβαρή ανησυχία είναι αν ο Αμερικανός καταναλωτής έχει λιγότερα χρήματα για να δαπανήσει”, είπε.

Εάν ο μέσος Αμερικανός πελάτης έχει λιγότερα χρήματα για να δαπανήσει, “αυτός ή αυτή θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας”, πρόσθεσε ο Rorsted. “Αυτό είναι το ανησυχητικό.”

Τα σχόλια του Rorsted έρχονται περίπου μια εβδομάδα μετά από μια έκθεση που έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου επηρεάζει το συναίσθημα ασφάλειας και ελπίδας.

Είπε επίσης ότι ανησυχεί για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, καθώς το 25% της επιχείρησης της Adidas βασίζεται στην Κίνα.

Το Πεκίνο, τον Αύγουστο, καθόρισε το επίσημο επιτόκιο αναφοράς για το γιουάν με τον ασθενέστερο ρυθμό του από τον Απρίλιο του 2008, ζητώντας από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να χαρακτηρίσει την Κίνα ως χειριστή νομισμάτων.

“Αυτό είναι που βλέπουμε”, δήλωσε ο Rorsted όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις. “Δεν βλέπουμε επιβράδυνση στην κατασκευή των προϊόντων μας”.

Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης, ο Rorsted επεσήμανε ότι η εταιρεία «είδε πολύ ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο στην Κίνα».

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών ανέφερε απογοητευτικά αποτελέσματα τον Αύγουστο, αν και ανέφερε ότι αναμένει ανάκαμψη. Ο Rorsted δήλωσε τον Αύγουστο ότι “έδειξε ελάχιστο αντίκτυπο στον καταναλωτή” από την εμπορική διαμάχη και δεν ανησυχεί πολύ για το πώς οι πρόσθετοι δασμοί θα επηρεάσουν την εταιρεία.

Η Adidas βρίσκεται στην περίοδο πριν παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου, που σημαίνει ότι ο Rorsted προς το παρόν θα μπορούσε μόνο να σχολιάσει τους αριθμούς του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας. Η εταιρεία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στις 6 Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Nike, βασικός ανταγωνιστής, ανέφερε ότι οι πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 27% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η Nike κατασκευάζει είδη στην Κίνα και εισάγει αγαθά στη χώρα, θέτοντας την εταιρεία σε μια ευάλωτη θέση στον εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, στην παρουσίαση των απαοτελεσμάτων, ο CFO της Nike, Andrew Campion, δήλωσε ότι “ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι πιο έντονος” στο τρέχον τρίμηνο, αλλά αναμένει ότι “θα συνεχιστεί η πορεία προς τα εμπρός”.