19 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία αθλητικών βρίσκεται σε πόλεμο για το κλεμμένα σχέδια

4 MIN READ

Η βιομηχανία αθλητικών βρίσκεται σε πόλεμο για το κλεμμένα σχέδια

Η βιομηχανία αθλητικών βρίσκεται σε πόλεμο για το κλεμμένα σχέδια

Τα πράγματα γίνονται άσχημα στον κόσμο των αθλητικών παπούτσιών. Τον περασμένο μήνα, η Allbirds αντιμετώπισε την πολλαπλή αντιγραφή από άλλες μάρκες στο Wool Runner της.

Σε αυτό συμπεριλαμβανεται η Amazon, η οποία δημιούργησε ένα παρόμοιο πάνινο παπούτσι από την δική της μάρκα υποδημάτων 206 Collective.

Τώρα, η συνεχιζόμενη νομική μάχη μεταξύ της Nike και της Skechers κλιμακώνεται.

Η Nike κατέθεσε πρόσφατα μια αγωγή παράβασης ευρεσιτεχνίας κατά της Skechers, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δημιούργησε αθλητικά παπούτσια που είναι παρόμοια με τα παπούτσια Napor’s VaporMax και Air Max 270.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων για να δεί τις ομοιότητες μεταξύ των παπουτσιών.

Μια απλή σύγκριση μεταξύ του ροζ Air Max 270, το οποίο διαθέτει ένα ροζ πλεκτό εξωτερικό μαζί με μια κόκκινη, διαφανή σόλα. Η Skechers έχει όλα αυτά τα στοιχεία, εκτός από το “swoosh” της Nike που αντικαθίσταται από ένα λογότυπο του Skechers “S”.

Αλλά η Skechers απέχει πολύ από να είναι το μοναδικό εμπορικό σήμα υποδημάτων που κλέβει σχέδια. Ο Joey Zwillinger, CEO του Allbirds, λέει ότι υπάρχουν πάνω από 20 ανταγωνιστές που έχουν δημιουργήσει αθλητικά παπούτσια που είναι παρόμοια με το Allbirds Wool Runner και αναμφίβολα παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα της Allbirds.

Η Allbirds έχει ήδη ασκήσει αγωγή εναντίον του Steve Madden και μιας αυστριακής μάρκας υποδημάτων που ονομάζεται Giesswein Walkwaren.

Η Steve Madden έχει κατηγορηθεί από όλους από μεγάλους της μόδας όπως η Balenciaga.

Ο Zwillinger λέει ότι η υποβολή αγωγής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος κυρίως επειδή δεν οδηγεί συχνά σε θετικό αποτέλεσμα.

“Σε γενικές γραμμές, αυτό το οποίο γίνεται συνήθως είναι ότι ακόμα και όταν κατατεθεί αγωγή, η άλλη εταιρεία θα το βγάλει στην αγορά για να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες πωλήσεις, και στη συνέχεια θα σταματήσει να το πουλάει έτσι κι αλλιώς”, μου είπε ο Zwillinger.

Κατά κάποιο τρόπο, ο κόσμος των sneakers είναι ένας μικρόκοσμος της ευρύτερης βιομηχανίας μόδας.

Σε όλο τον περασμένο αιώνα, η μόδα έχει οικοδομηθεί με βραχυπρόθεσμες τάσεις. Οι σχεδιαστές έκαναν νέες συλλογές κάθε εποχή, γεγονός που επηρεάζει τι είναι στην μόδα και μοντέρνο και κατ ‘επέκταση, αυτό που φαίνεται δεν είναι πλέον.

Τα εμπορικά σήματα γρήγορης μόδας απλώς εμβαθύνουν την τάση της βιομηχανίας να δημιουργήσει προϊόντα που παίζουν σε ταχέως εξελισσόμενες τάσεις.

Εταιρείες όπως η H&M και η Inditex η οποία έχει τη Zara ανέπτυξαν αλυσίδες εφοδιασμού που θα τους επέτρεπαν να αναδημιουργήσουν μόδα για ένα μικρό κλάσμα του κόστους.

Οι σχεδιαστές έχουν μηνύσει μερικές φορές αυτές τις μάρκες γρήγορης μόδας για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά συχνά είναι μια χαμένη μάχη.

Οι μάρκες παπουτσιών όπως η Steve Madden και η Skechers ακολουθούν ένα παρόμοιο μοντέλο όταν πρόκειται για παπούτσια, οικοδομώντας τις επιχειρήσεις τους για τη δημιουργία συλλογών που βασίζονται σε τάσεις.

Οι μάρκες γρήγορης μόδας συχνά κάνουν ορατές αλλαγές σε ένα σχέδιο που μιμούνται για να καταστήσουν σαφές ότι δεν κάνουν απλώς ένα αντίγραφο του άλλου εμπορικού σήματος.

Αυτό το μοντέλο που βασίζεται στην τάση είναι προβληματικό για πολλούς λόγους, όχι μόνο λόγω της ευρείας αντιγραφής.

Η πραγματική τραγωδία είναι ότι δημιουργεί τόσο πολλά απόβλητα. Η παγκόσμια βιομηχανία υποδημάτων παράγει 24,2 δισ. ζευγάρια αθλητικών υποδημάτων το 2018, για πληθυσμό 7,5 δισ. ανθρώπων.

Πολλά από αυτά τα παπούτσια θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια, όταν δεν είναι πλέον στη μόδα.

Αυτό είναι εξαιρετικά ρυπογόνο για τον πλανήτη, για να μην αναφέρουμε την σπατάλη όλων των πόρων, την ανθρώπινη εργασία και τα αέρια του θερμοκηπίου που είναι απαραίτητα για να γίνουν τα παπούτσια.

Εάν οι μάρκες επικεντρώνονται στην κατασκευή κλασικών παπουτσιών που θα διαρκέσουν πολύ καιρό, αντί να προσπαθήσουν να συμβαδίσουν με τις τελευταίες τάσεις, θα υπήρχαν πολύ λιγότερες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και ίσως το πιο σημαντικό θα υπήρχαν πολύ λιγότερα απόβλητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.