25 Απρ 2024
READING

Νήσος | Αλέξανδρος Κουρής

4 MIN READ

Νήσος | Αλέξανδρος Κουρής

Νήσος | Αλέξανδρος Κουρής

Για τον Αλέξανδρο Κουρή, όλα ξεκίνησαν από μια έντονη επιθυμία αλλαγής τρόπου -αλλά και τόπου- ζωής και επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Άνθρωπος της επικοινωνίας, του marketing και της στρατηγικής συμβουλευτικής με μεγάλη εμπειρία στους χώρους των τροφίμων, των ποτών και του τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα όταν γνώρισε την Τήνο μέσα από τα μάτια της συντρόφου του, της δημοσιογράφου Μάγιας Τσόκλη.

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο ξεκίνησε από το μηδέν, από τον Αλέξανδρο και τη Μάγια Τσόκλη το 2012, στην καρδιά της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Η κρίση, αντί να ενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας, ώθησε στη δράση.

Το γεγονός ότι 9 στις 10 μπύρες που καταναλώνονται σήμερα στην Ελλάδα, είναι εισαγόμενες ή φτιάχνονται από 100% θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών -φέροντας συχνά και κάποιο εύηχο  ελληνικό όνομα – εξηγεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο την γενεσιουργό αιτία της κρίσης στη χώρα που δεν είναι άλλη απο το τεράστιο έλλειμμα επώνυμων, ελληνικής ιδιοκτησίας ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία προς όφελος όλων μας!

Ο Αλέξανδρος Κουρής έχει όραμα και πίστη σε αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται στον τρόπο που σκέφτεται αλλά και σε αυτό που έχει δημιουργήσει.

  • Πως αλλάζουμε την ζωής μας και την κάνουμε πιο δημιουργική?

Βρίσκουμε ένα σκοπό, κάτι με το οποίο θα ταυτιστούμε τόσο πολύ ώστε να ξεπεράσουμε τα όρια. Εκεί αρχίζει η δημιουργία.  

  • Είναι εύκολη η αλλαγή στην ζωή μας?

Όχι, ότι μας βγάζει από την φωλιά μας είναι πάντα δύσκολο. Ταυτόχρονα όμως, κάθε αλλαγή διευρύνει την ύπαρξή μας, την εμπλουτίζει σε συναίσθημα και εμπειρίες. 

  • Εάν τα αποτελέσματα μιας δημιουργικής αλλαγής δεν είναι άμεσα πως συνεχίζουμε?

Αν ταυτίζεσαι με αυτό που κάνεις βρίσκεις την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσεις. Ως γνωστόν, η γοητεία βρίσκεται στο ταξίδι, όχι μόνο στο αποτέλεσμα .

  • Τι θέλετε να πετύχετε με τη ΝΗΣΟΣ?

Να σπάσω την «παγωμένη» και για δεκαετίες απροσπέλαστη, ολιγοπωλιακή δικτατορία της «φθηνής», μαζικής, αδιάφορης, άγευτης, μαζικής μπύρας.

Της «τηλεοπτικής» μπύρας με τις μελό διαφημίσεις, τα πονεμένα λαϊκοτράγουδα και τα όμορφα μοντέλα, κορίτσια και αγόρια.

Η μπύρα στην Ελλάδα είναι ποτό χαμηλών προσδοκιών και κατ’ επέκταση χαμηλής συναισθηματικής αξίας σε σχέση με το κρασί η/και άλλα αλκοολούχα ποτά.

9 στις 10 μπύρες που καταναλώνουμε δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτή τη μανιέρα που είναι άδικη για το μεγαλύτερο σε κατανάλωση αλκοολούχο ποτό στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η ΝΗΣΟΣ παράγει απολαυστικές μπύρες με γεύση και άρωμα και φιλοδοξεί να προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση, όπως ένα καλό κρασί.

Οι μπύρες μας παράγονται σε μικρές ποσότητες με απόλυτα φυσικό και αργό τρόπο στο δικό μας ιδιόκτητο ζυθοποιείο στην Τήνο και απευθύνονται σε ανθρώπους που πίνουν και με το μυαλό!

Η ΝΗΣΟΣ όμως έχει και μία άλλη αποστολή. Υπηρετεί τις αξίες μιας Ελλάδας δημιουργικής και παραγωγικής μιας επιχειρηματικότητας, ανεξάρτητης και ανθρώπινης που εμπνέει γιατί είναι αυθεντική, δημιουργεί σχέσεις και οικοσυστήματα, δεν κυριαρχεί, δεν «αγοράζει»!   

Η ΝΗΣΟΣ δημιουργήθηκε από το μηδέν μέσα στην κρίση. Έγινε γνωστή γρήγορα και παρόλο το μικρό της μέγεθος επηρέασε την Αγορά όσο λίγοι παίκτες.

Ενέπνευσε τη δημιουργία πολλών μικρών ζυθοποιείων που πήραν θάρρος και γεννήθηκαν σε κάθε άκρη της Ελλάδας και αυτό είναι υπέροχο!

Με μειδίαμα διαπιστώσαμε επίσης ότι μετά το δικό μας λανσάρισμα η μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία στην Αγορά ξαφνικά ανακάλυψε την δημιουργική ζυθοποιία, και έφτιαξε δήθεν μικροζυθοποιείο.

 Εσχάτως δε, έβγαλε και δυο δήθεν τοπικές μπύρες, αντιγράφοντας πιστά τη δική μας στρατηγική.

  • Πως βλέπετε την αγορά της μπύρας στην Ελλάδα

Οι παραδοσιακοί παίκτες προστατεύουν με σθένος τα μερίδα τους σε μία οριακά ανοδική αγορά, που λαφυραγωγείται από υψηλούς, αντιανταγωνιστικούς και αντιαναπτυξιακούς έμμεσους και άμεσους φόρους.

 Με ανησυχεί το γεγονός ότι ο Ανταγωνισμός δεν είναι υγιής και ότι οι μεγάλοι «αγοράζουν» το μερίδιο τους στα σημεία κατανάλωσης.

Πρόσφατα μεγάλη, Ελληνική…! βιομηχανία μπύρας πλήρωσε για την έξοδο της ΝΗΣΟΣ από μεγάλο δίκτυο!

Οι μόνοι που επιθυμούμε την εξέλιξη της Αγοράς με περισσότερη ποιότητα και ποικιλία, είμαστε οι μικρότεροι παίκτες και οι καταναλωτές που θα απολαμβάνουν καλύτερη και πιο «value for money» μπύρα.

Τήνος (μικροζυθοποιία ΝΗΣΟΣ) – TInos (NISSOS Microbrewery)
  • Ποια νέα υπάρχουν τώρα για την ανάπτυξη σας?

Επιτέλους, μετά από 24 μήνες αναμονή, το νέο μας επενδυτικό πρόγραμμα εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Είναι απαραίτητο να μεγαλώσουμε, γιατί η σημερινή μας παραγωγή είναι πολύ μικρότερη από την ζήτηση για τις μπύρες μας . Σύντομα θα ανακοινώσουμε τα νέα μας σχέδια

  • Τι πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα για να ξαναγίνει η χώρα δυνατή?

Όλοι μαζί, καταναλωτές, κράτος, τράπεζες, εργαζόμενοι, επιστήμονες, παραγωγοί οφείλουμε να  φτιάξουμε περισσότερες, καλύτερες και πιο εύρωστες Ελληνικής Ιδιοκτησίας και Βάσης Μεταποιητικές – Παραγωγικές Επιχειρήσεις.

Εταιρίες που παράγουν προϊόντα διεθνούς επιπέδου και κερδίζουν μερίδια αγοράς εντός και εκτός Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.