25 Απρ 2024
READING

Η Ikea πετυχαίνει μεγάλη ανάπτυξη με αιχμή το e-commerce

4 MIN READ

Η Ikea πετυχαίνει μεγάλη ανάπτυξη με αιχμή το e-commerce

Η Ikea πετυχαίνει μεγάλη ανάπτυξη με αιχμή το e-commerce

Το τελευταίο οικονομικό έτος, η Ikea κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το λιανικό της κύκλο εργασιών.

Το e-commerce κομμάτι του ομίλου αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στα καταστήματά του παραμένει στο ίδιο επίπεδο. Ο retailer ανοίγει ακόμη περισσότερα μικρά καταστήματα και στούντιο σχεδιασμού σε μεγάλες πόλεις.

Καταστήματα πόλης και παράδοση στο σπίτι


Η μητρική εταιρεία της Ikea, ο όμιλος Ingka, αναφέρει κύκλο εργασιών 36,7 δισ. ευρώ για το προηγούμενο οικονομικό έτος από 1 Σεπτεμβρίου 2018 έως 31 Αυγούστου 2019 και αύξηση 5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η Ikea Belgium σημείωσε αύξηση 7% και σημείωσε κύκλο εργασιών 977,5 εκατ. Ευρώ, ενώ στην Ολλανδία ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6% στα 1,324 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οφείλει την πρόοδό της σε μεγάλο βαθμό σε επενδύσεις σε νέα καταστήματα πόλης σε όλο τον κόσμο και στην ανάπτυξη ενός δικτύου για την παράδοση στο σπίτι.

Ο Όμιλος Ingka θέλει να εξασφαλίσει ότι οι πελάτες μπορούν να ψωνίζουν στην Ikea όποτε και όπου θέλουν.

Online υπεύθυνο για το 10%

Ο αριθμός των επισκέψεων στο κατάστημα παρέμεινε λίγο πολύ ο ίδιος, με συνολικά 839 εκατομμύρια επισκέπτες – σε σύγκριση με 838 εκατομμύρια το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ο αριθμός των επισκεπτών στα βελγικά καταστήματα αυξήθηκε κατά 2,2% στα 15,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Στην Ολλανδία, τα καταστήματα είχαν περισσότερους από 25 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ο αριθμός των διαδικτυακών επισκεπτών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 10% σε σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια και οι online πωλήσεις του ομίλου Ingka αυξήθηκαν φέτος σχεδόν κατά 48%, έτσι ώστε οι πωλήσεις στο διαδίκτυο αντιπροσωπεύουν σήμερα το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων.

Η Ikea.be εξέφρασε την ικανοποίησή της για 50 εκατομμύρια επισκέπτες την τελευταία οικονομική χρήση, αύξηση 17%.

Αυτό είναι το πρώτο έτος που η Ikea Belgium μπορεί να καταγράψει τα αποτελέσματα για ένα πλήρες οικονομικό έτος.

Τα online έσοδα αντιπροσωπεύουν το 5,3% του συνολικού κύκλου εργασιών του Βελγίου.

Πέρυσι το πλήρως ανανεωμένο ikea.nl ξεκίνησε μαζί με τη Γαλλία, η Ikea Netherlands ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε το νέο κατάστημα Ikea.

Η Ikea άνοιξε επτά νέα κλασσικά καταστήματα κατά το τελευταίο έτος και έντεκα μικρότερα καταστήματα και στούντιο σχεδιασμού σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Επόμενα καταστήματα προγραμματίζονται στην Κοπεγχάγη, τη Σαγκάη και το Τόκιο.

Η Ikea συνεχίζει επίσης να επενδύει στο Βέλγιο, λέει η CEO Catherine Bendayan: “Οι φανταστικοί αριθμοί των πωλήσεων και ο αριθμός των επισκεπτών στο Βέλγιο δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι τα καταστήματά μας παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι του οργανισμού μας. για να μοιραστώ ακόμα περισσότερη έμπνευση με τους πελάτες μας. Επιπλέον, ανοίξαμε πρόσφατα ένα πιλοτικό κατάστημα στο κέντρο του Leuven, όπου προσφέρουμε στους πελάτες μας προσωπικές συμβουλές και καθοδήγηση ».

Στην Ολλανδία διεξάγονται επί του παρόντος διάφορα πιλοτικά προγράμματα, όπως η ενοικίαση πακέτων επίπλων σε φοιτητές στο Άμστερνταμ, η παράδοση στο σπίτι των πιάτων από το εστιατόριο Ikea στο Groningen μέσω Thuisbezorgd.nl και μια δοκιμή με κατάστημα χωρίς μετρητά στην Ikea Eindhoven.

Το 2020, ο λιανοπωλητής στο Άμστερνταμ θα αρχίσει να παραδίδει παραγγελίες μόνο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η εταιρεία θέλει να υιοθετήσει πλήρως τις ηλεκτρικές οικιακές μεταφορές έως το 2025.

Βιωσιμότητα

Ο διευθύνων σύμβουλος Jesper Brodin του ομίλου Ingka είναι ικανοποιημένος με ένα “πολύ θετικό έτος” και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η αλυσίδα βρίσκεται σε μία από τις μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους της ιστορίας της, αλλά συνεχίζει να αποδίδει ισχυρά αποτελέσματα.

Ο Brodin συνέχισε να λέει ότι το “απλό αλλά δυνατό όραμά του” ήταν να δημιουργήσει μια καλύτερη καθημερινή ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Τόνισε επίσης τη σημασία της βιωσιμότητας για την ομάδα: στο μέλλον, οι CEOs θα ασκούν επίσης το ρόλο του ηγέτη για την αειφορία (CSO).

“Γνωρίζουμε ότι η μελλοντική μας επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά μας να έχουμε θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Γι ‘αυτό και ενσωματώνουμε την πτυχή της βιωσιμότητας σε όλες τις λιανικές δραστηριότητες μας”, δήλωσε ο Μπρόντιν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.