24 Απρ 2024
READING

Δεν υπάρχει πλέον το κατάστημα όπως ήταν μέχρι τώρα

4 MIN READ

Δεν υπάρχει πλέον το κατάστημα όπως ήταν μέχρι τώρα

Δεν υπάρχει πλέον το κατάστημα όπως ήταν μέχρι τώρα

Δεν τα λένε καταστήματα. Τα αποκαλούν “γκαλερί”. Ακούγεται λίγο πομπώδες, αλλά είναι οι γκαλερί Elon Musk.

Η Tesla δεν κάνει τίποτα με τον τρόπο που όλοι οι άλλοι έχουν κάνει πράγματα και εξηγούν γιατί και οι 200 τοποθεσίες τους δεν είναι showrooms. Και σίγουρα όχι ο αναχρονισμός του 20ού αιώνα: “καταστήματα”.

Η Tesla δεν προσπαθεί να πουλήσει αυτοκίνητα τελικά. Αντί αυτού, αυτές οι 200 “γκαλερί” είναι όπου μια ολόκληρη κοσμοθεωρία – ένα μέλλον χωρίς κινητήρες καύσης – είναι σε πλήρη εμφάνιση.

Η Tesla κάνει περισσότερα από την πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων απευθείας στους καταναλωτές.

Η Tesla προωθεί την μάρκα τόσο πολύ όσο και τα αυτοκίνητα και τον τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας.

Γι ‘αυτό τα “καταστήματα” της Tesla μοιάζουν περισσότερο με την Apple ή Warby Parker από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και προβάλλουν ένα νέο μέλλον για το λιανικό εμπόριο εξ ολοκλήρου.

Πριν από μερικά χρόνια, η Apple απλοποίησε την επωνυμία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, επεξεργάζοντας πλήρως το “κατάστημα”.

Από τότε, τα “καταστήματα” του τεχνολογικού γίγαντα αναφέρονται απλώς ως “Apple”. Το Apple Union Square, όχι το κατάστημα της Apple, η Union Square.

“Το κατάστημα γίνεται ένα με την κοινότητα”, ανέφερε η Angela Ahrendts, η VP της λιανικής πώλησης της Apple, που χαρακτήρισε την αλλαγή κατά το άνοιγμα της πλατείας Union Square, καθώς και την ευρύτερη επανατοποθέτηση των τοποθεσιών της εταιρείας ως κόμβους της κοινότητας και χώρους συγκέντρωσης.

Δεν αγοράζουμε απλώς προϊόντα της Apple αλλά ολόκληρο το ήθος της μάρκας έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο ζωής.

Άλλοι retailers θα ήταν συνετό να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Tesla και της Apple και να αποδεχθούν ότι “Το μέλλον της λιανικής είναι τα καταστήματα που δεν είναι καταστήματα”.

Αυτή η μετατόπιση είναι μεγαλύτερη από τον συμβολισμό. Τα καταστήματα υπάρχουν σε έναν τρισδιάστατο χώρο. Αλλά είναι μονοδιάστατες λειτουργίες, μπορείτε να αγοράσετε μόνο πράγματα εκεί.

Συνήθως μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών ή υπηρεσιών. Σκεφτείτε το λιανικό εμπόριο ειδικότητας. Ή παντοπωλείο. Ή βιβλία. Τι κάνει το The Gap; Πουλάει khakis και τζιν.

Λιγότερο από μια δεκαετία πριν, όταν η Walmart ήταν ο κυρίαρχος retailer σε όλο τον κόσμο, διαπιστώθηκε σε έρευνα ότι η Walmart είχε «άδεια» μεταξύ της πιστής πελατειακής της βάσης για να είναι κάτι περισσότερο από έναν λιανοπωλητή.

Θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί σε τηλεόραση, εστιατόρια, αυτοκίνητα κ.λπ., επειδή οι άνθρωποι πίστευαν στη μάρκα της Walmart. Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, η Walmart δεν το έκανε ποτέ αυτό.

Εν τω μεταξύ, η Amazon αναπτύχθηκε μέσα στην καταναλωτική κουλτούρα, κάνοντας όλα τα πράγματα που η Walmart δίσταζε να κάνει.

Προσπαθεί οτιδήποτε, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτό που αποκαλούσαμε «καταστήματα» τον 20ό αιώνα δεν μπορεί να επιβιώσει σήμερα. Είναι ακόμα ίδιο.

Και είναι ακόμα καλό για ένα μόνο πράγμα: τις συναλλαγές. Ένα απλό κατάστημα δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια καταναλωτική κουλτούρα που κυβερνάται από το Amazon.

Εάν τα καταστήματα θέλουν να επιβιώσουν, πρέπει να γίνουν κάτι άλλο εξ ολοκλήρου.

Τα smartphones, οι φορητοί υπολογιστές, η τηλεόραση, τα κοινωνικά μέσα – όλα αυτά παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες – και αυτό έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ευρύτερη οικονομία και τον πολιτισμό, ενημερώνοντας τον τρόπο λειτουργίας όλων των εταιρειών.

Τώρα, σκεφτείτε γιατί η παράλληλη σύγκριση μεταξύ ενός καταστήματος και ενός τηλεφώνου φαίνεται ξαφνικά σαν μια άδικη σύγκριση.

Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει σε ένα τηλέφωνο σήμερα. Είναι συναισθηματικό. Απεριόριστες λειτουργίες.

Ένα παραδοσιακό κατάστημα, από την άλλη πλευρά, έχει φυσικά και χωρικά όρια. Είναι στάσιμο, προσφέροντας μόνο ένα πράγμα: Ένα μέρος για να αγοράσουμε κάτι. Και αυτό απλά δεν είναι αρκετό πια.

Υιοθετήστε τη στάση Tesla / Apple : Αυτοί οι χώροι αντανακλούν ένα όραμα της μάρκας. Δεν υπάρχουν όρια. Χωρίς όρια.

Επανεξετάζοντας τις αρχές σχετικά με το τι είναι το κατάστημα: Εάν τα εμπορικά σήματα έχουν οποιαδήποτε ελπίδα να επιβιώσουν στην κυριαρχία του Amazon, πρέπει να ξεφύγουν από το μονοδιάστατο “κιβώτιο” και να μην επικεντρωθούν στις συναλλαγές.

Evolve or Die: Τα καταστήματα απλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, όπως λειτουργούν σήμερα, το Amazon κάνει ένα εκατομμύριο πράγματα. Είναι μια μηχανή οτιδήποτε ακριβώς όπως ένα τηλέφωνο είναι σήμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.