25 Απρ 2024
READING

Καλώς ήρθατε στην εποχή του “Airbnb για τα πάντα”

3 MIN READ

Καλώς ήρθατε στην εποχή του “Airbnb για τα πάντα”

Καλώς ήρθατε στην εποχή του “Airbnb για τα πάντα”

Η Jaclyn Baumgarten μεγάλωσε κάνοντας ιστιοπλοΐα στη λίμνη Μίτσιγκαν. Οι πιο ευχάριστες αναμνήσεις της είναι σε βάρκες με την οικογένειά της, ανέμελα στο ανοιχτό νερό.

Ως ενήλικες, οι μεγάλοι αδελφοί της αγόραζαν βάρκες ώστε να μπορούν να επεκτείνουν τις ναυτικές τους περιπέτειες. Έτσι, όταν ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ακριβή συντήρηση των σκαφών που χρησιμοποιούσαν, η Baumgarten έθεσε ως στόχο να λύσει το πρόβλημα.

Η Baumgarten εκμεταλεύτηκε τους “πονοκεφάλους” των αδελφών της και δημιούργησε το Boatsetter, το “Airbnb για βάρκες”. Οι ιδιοκτήτες σκαφών μπορούν να καταγράψουν τα σκάφη τους στην πλατφόρμα και οι άνθρωποι που θέλουν μια μέρα στο νερό μπορούν να νοικιάσουν ένα για μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Η πλατφόρμα διαχειρίζεται με ασφάλεια και προσφέρει ένα δίκτυο καπετάνιων, οι οποίοι, έναντι αμοιβής, μπορούν να πάρουν ομάδες χωρίς εμπειρία πλεύσης.

Το Boatsetter είναι ένας από τους αυξανόμενους αριθμούς νέων εταιρειών που κατασκευάζουν νέες αγορές ενοικίασης για πολυτέλειες όπως σκάφη, επιπλέον υπνοδωμάτια ή χώρο στον κήπο.

Καλώς ήρθαμε στην οικονομία “ενοικίασης”. Ό, τι κατέχετε μπορεί να γίνει πηγή πρόσθετου εισοδήματος και ό, τι θέλετε να νοικιάσετε μπορεί να μισθωθεί από έναν ξένο.

Το μοντέλο πρωτοστάτησε και διαδόθηκε από την Airbnb, την πλέον πανταχού παρούσα πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών. Όταν η Airbnb ξεκίνησε το 2008, η ιδέα να μετατραπεί το σπίτι μας σε ένα “ξενοδοχείο” ή να πληρώσουμε μερικές εκατοντάδες δολάρια για να κοιμηθεί στο ξενώνα ενός ξένου ήταν ακόμα περιθωριακό.

Υπήρχαν κάποιες πλήρεις ιστοσελίδες ενοικίασης κατοικιών, όπως το VRBO την εποχή εκείνη, αλλά τα ενοίκια ενός δωματίου ήταν μια επιλογή κυρίως για backpackers με έναν χαμηλό προϋπολογισμό ή για φοιτητές.

Τώρα, η οικονομία ενοικίασης είναι παντού, και για όλους. Υπάρχουν εμπορικές αγορές τύπου Airbnb για αυτοκίνητα (Turo), για αποθήκευση (Spacer), για ιδιωτικά αεροπλάνα (Jettly).

Μπορείτε να νοικιάσετε ένα κρεβάτι για ένα μεσημεριανό υπνάκο (Globe) ή ακόμα και να βουτήξετε στην πισίνα κάποιου (Swimply).

“Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μετατρέψουν τα αχρησιμοποίητα περιουσιακά τους στοιχεία σε κάτι που μπορεί να τους προσφέρει χρήματα κάθε μήνα”, λέει ο Spencer Burleigh, συνιδρυτής της Rent the Backyard, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να μετατρέψουν τον αχρησιμοποίητο υπαίθριο χώρο σε κατοικία ενοικίασης.

Το Rent The Backyard κατασκευάζει διαμερίσματα εξοχικού σπιτιού σε κενές αυλές και στη συνέχεια τα μισθώνει. Η εταιρεία καλύπτει τα έξοδα κατασκευής. σε αντάλλαγμα, διατηρεί το μισό του μισθώματος. Η ιστοσελίδα υπόσχεται στους ιδιοκτήτες σπιτιού έως και $ 12,000 σε εισόδημα ετησίως.

Στην περιοχή όπου η Rent the Backyard χτίζει τις πρώτες της μονάδες, η αγορά real estate έχει “στείλει” τις αξίες των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα.

Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, η πώληση χώρου στον πίσω χώρο προσφέρει κάποια ανακούφιση εάν υπάρχει δάνειο.

Το Hipcamp, το “Airbnb για κάμπινγκ”, έχει παρόμοιο στόχο. Η πλατφόρμα συνδέει κατασκηνωτές με άδειες αυλές και ιδιωτικές εκτάσεις όπου μπορούν να περάσουν τη νύχτα.

Για $50, μπορείτε να στήσετε μια σκηνή στο ιδιωτικό κήπο λουλουδιών κάποιου κοντά στο πάρκο Mount Tamalpais, ακριβώς βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

“Το 50% ΗΠΑ είναι ιδιόκτητο και συχνά είναι μεταξύ των πιο παρθένων γαιών, επειδή δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι”, λέει η Alyssa Ravasio, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Hipcamp.

“Οι εκδρομείς ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που είχαν νέες θέσεις για να πάνε, και οι γαιοκτήμονες ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που είχαν μια νέα πηγή εσόδων”.

Οι κατασκηνωτές του Hipcamp είναι κυρίως νεαροί που αναζητούν μια απόδραση από την πόλη και ίσως μια νέα εμπειρία για να μοιραστούν στο Instagram.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.