03 Μάι 2024
READING

Από τις αυτόματες μηχανές πώλησης στο Amazon Go | Πώς η αυτοεξυπηρέτηση μεταμορφώνει το λιανικό εμπόριο

4 MIN READ

Από τις αυτόματες μηχανές πώλησης στο Amazon Go | Πώς η αυτοεξυπηρέτηση μεταμορφώνει το λιανικό εμπόριο

Από τις αυτόματες μηχανές πώλησης στο Amazon Go |  Πώς η αυτοεξυπηρέτηση μεταμορφώνει το λιανικό εμπόριο

Το Amazon Go μπορεί να είχε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά η ιδέα στην οποία βασίζεται είναι πολύ παλιά.

Για δεκαετίες, η δύναμη του μη επιτηρούμενου λιανικού εμπορίου έχει οικοδομηθεί ήσυχα.

Τώρα, χάρη στην πανταχού παρουσία των smartphones και των καταναλωτών που καλλιεργούν προτιμήσεις για επιλογές αυτοεξυπηρέτησης, το μη εξουσιοδοτημένο λιανικό εμπόριο παίρνει τη “θέση του στον ήλιο”.

Πρώτον, ένα σύντομο μάθημα ιστορίας.

Η αυτοεξυπηρέτηση του λιανικού εμπορίου, ως βιομηχανία, υπήρξε εδώ και πολλές γενιές.

Ιδρύθηκε υπό την έννοια των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης, τα οποία θα κάθονταν στις γωνίες των επιχειρήσεων με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι που περπατούν θα αγοράσουν κάτι με τα μετρητά στην τσέπη τους.

Ωστόσο, επειδή η αυτοεξυπηρέτηση λιανικής άρχισε να εξοπλίζει αυτά τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης με τεχνολογίες πληρωμών χωρίς μετρητά (NFC, πιστωτικές κάρτες και χρεωστικές κάρτες) πριν από μια δεκαετία, επέτρεψε επίσης στη βιομηχανία να αρχίσει να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις αγοραστικές συνήθειες πολύ πριν από τον όρο “Big Data” δημιουργηθεί.

Καθώς οι καταναλωτές έγιναν πιο συνηθισμένοι στις ψηφιακές, εξατομικευμένες εμπειρίες στο διαδίκτυο και πληρώνουν με τα τηλέφωνά τους, το μοντέρνο επιχειρηματικό μοντέλο ήταν έτοιμο με ένα πλήρως ανεπτυγμένο σχέδιο για να εξυπηρετήσει αυτή τη νέα γενιά λιανικής πώλησης και τώρα καθοδηγεί την εξέλιξή του, εξυπηρετεί τις λιανικές εμπειρίες πολύ πέρα ​​από τις παραδοσιακές ρίζες της πώλησης σε online και φυσικά κανάλια λιανικής.

Συνδεδεμένες μηχανές που δέχονται τώρα πληρωμές χωρίς μετρητά προσφέρουν εξατομίκευση με τρόπο που να εκμεταλλεύεται τόσο την ευκολία – βάζοντας το προϊόν όπου οι άνθρωποι χρειάζονται είτε το θέλουν – καθώς και νέα τεχνολογία όπως η AI και η μηχανική μάθηση.

Η ικανότητα επικοινωνίας με τους καταναλωτές που σκέφτονται: “Θέλω να με ξέρεις και αυτό που θέλω, αλλά δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν για να το πάρω” είναι πλέον πραγματικότητα.

Για να δείτε τους τρόπους με τους οποίους η αυτοεξυπηρέτηση στο λιανικό εμπόριο προωθεί την καινοτομία στον κλάδο, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πολύ.

Amazon Go

Ενώ θεωρείται μια “μεγάλη καινοτομία” στο σύγχρονο λιανικό εμπόριο, τα μίνι καταστήματα ή οι αγορές που επιτρέπουν στους πελάτες να ελέγχουν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας το περίπτερο πληρωμής με αυτοεξυπηρέτηση αυξάνονται πολύ πριν από την Amazon Go.

Σκεφτείτε τους χώρους διαλλειμάτων σε γραφεία και τις πανεπιστημιουπόλεις, όπου ένας καταναλωτής θα μπορούσε να έρθει στον ελεύθερο χρόνο του, να επιλέξει ένα προιόν και να πληρώσει στην έξοδό του.

Αναφερόμενες ως “μικρο-αγορές” στην αγορά του self-serve κλάδου λιανικής πώλησης, το 2017, η βιομηχανία είχε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα και 17.800 από αυτές τις αυτοεξυπηρετούμενες τοποθεσίες.

Το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι το Amazon σχεδιάζει να ανοίξει μέχρι και 3.000 θέσεις Amazon Go μόνο μέχρι το 2021.

Διαδραστικές οθόνες αφής πληρωμής

Η τεχνολογία της οθόνης αφής στο σημείο πώλησης έχει ανοίξει το self-serve λιανικό εμπόριο σε ατελείωτες επιλογές για εμπλοκή με έναν αγοραστή, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης εξατομίκευσης με βάση τις προηγούμενες αγορές και μεγαλύτερη αφοσίωση.

Φανταστείτε να επισκέπτεστε ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης στο γραφείο σας. Αντί απλώς να βάζετε την πιστωτική σας κάρτα επιλέγοντας το προιόν σας, αυτό το μηχάνημα προσφέρει πληροφορίες για τα προϊόντα, κωδικούς προώθησης για μειωμένες ή δωρεάν αγορές από τους διαφημιζόμενους και ακόμη σας επιτρέπει να επιστρέφετε χρήματα σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που αποστέλλεται μέσω SMS στο τηλέφωνό σας .

Αυτό συμβαίνει πραγματικά και οι οθόνες αφής εξοπλίζονται επί του παρόντος σε χιλιάδες μηχανές σε εθνικό επίπεδο.

Περίπτερα Αυτοεξυπηρέτησης

Βλέπουμε αυτά σε όλη τη χώρα σήμερα, είτε πρόκειται για βιβλία που πωλούνται σε πανεπιστημιουπόλεις, ακουστικά πωλούνται σε περίπτερα στα αεροδρόμια ή ακόμα και κλειδιά για κοπές σε τοπικό φαρμακείο.

Τα περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης προσφέρουν στους εμπόρους λιανικής πρόσβαση σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας χωρίς ακίνητη περιουσία ή χωρίς κόστος εργασίας.

Σύμφωνα με το Kiosk Marketplace, τα παγκόσμια διαδραστικά περίπτερα – χωρίς να υπολογίζονται αυτόματα μηχανήματα αυτόματης πώλησης, ΑΤΜ – θα φθάσουν τα 9.22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σηματοδοτώντας κέρδη ενός έτους και ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου έτους.

Μικρές επιχειρηματικές εταιρείες και ακόμη και μάρκες στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα pop-up kiosks για να παρουσιάσουν τα αντικείμενα τους στους σωστούς καταναλωτές την κατάλληλη στιγμή.

Τα περίπτερα πιθανότατα θα γίνουν σύντομα αρκετά τυποποιημένα για πολλούς λιανοπωλητές.

Η σύγκλιση του παραδοσιακού και του αυτοεξυπηρετούμενου λιανικού εμπορίου οδηγεί πραγματικά στην προσφορά νέων μοντέλων στο λιανικό εμπόριο, συγκεντρώνοντας νέες και παλιές εταιρείες για να μάθουν ο ένας από τον άλλο για τη βελτίωση των καταναλωτών.

Καθώς περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε τεχνολογία που στοχεύει να επιτρέψει στους καταναλωτές να “βοηθήσουν τον εαυτό τους” μέσα από μια συναλλαγή, ο τομέας αυτοεξυπηρέτησης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης, ανεξάρτητα από το αν είναι online η φυσικά καταστήματα , μεγάλοι ή μικροί, θα πρέπει να αναζητήσουν να επενδύσουν στην τεχνολογία αυτοεξυπηρέτησης, να μάθουν και να αξιοποιήσουν την εξέλιξή της καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.