Τα Pop-Up καταστήματα κερδίζουν μια μόνιμη θέση στην στρατηγική του retail

Την επόμενη φορά που θα βυθίστείτε σε ένα σπονδυλωτό καναπέ στο Costco, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας – ξέρετε ότι κάθεστε στη μέση μιας μετατόπισης μοντέλων λιανικής.

Αυτό το φθινόπωρο, τα pop up καταστήματα 700Lovesac θα εμφανιστούν στην Costco στις ΗΠΑ για 10 ημέρες, πωλώντας τα προσαρμόσιμα τμήματα της εταιρείας για τα οποία είναι γνωστή.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, τα pop up χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για τρεις σκοπούς: experiential marketing παρουσιάσεις, εγκαταστάσεις για μόδα ή e-μάρκες που κάνουν το άλμα σε φυσικά καταστήματα.

Οι e-μάρκες γεμίζουν κενές αποθήκες στην περιοχή SoHo της Νέας Υόρκης και στο κέντρο του Λος Άντζελες και πωλούν-παρουσιάζουν άγνωστα εμπορικά σήματα όπως η Boehoo.com και η υπηρεσία παράδοσης τροφίμων σκυλιών Ollie.

Το προσωπικό συχνά περιλαμβάνει τον ιδρυτή. Σήμερα καθιερωμένες εταιρείες όπως οι Amazon και Nordstrom ή μάρκες Direct to consumer αναζητούν εγκαταστάσεις 3 έως 12 μηνών. Θέλουν να «δοκιμάσουν τη βιωσιμότητα των καταστημάτων σε ορισμένες αγορές.

Ο Mohamed Haouache, Διευθύνων Σύμβουλος του TheStorefront.com, ο οποίος διαχειρίζεται μια μεγάλη λίστα με pop-up χώρους, λέει ότι μια μετατόπιση έγινε περίπου πριν από 18 μήνες.

Οι κρατήσεις του Storefront είχαν προηγουμένως χρηματοδοτηθεί από τους προϋπολογισμούς marketing και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, λέει, με στόχο τη δημιουργία buzz στα social media.

Τώρα ο στόχος είναι να πουληθούν προιόντα όσο το δυνατόν περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι προϋπολογισμοί έχουν αυξηθεί ανάλογα, ενώ οι κρατήσεις και τα έσοδα του Storefront έχουν αυξηθεί κατά τριπλάσιο ποσοστό για κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια.Τώρα έχει πάνω από 10.000 χώρους διαθέσιμους.

Τα pop up έχουν γίνει ακόμη ένα σημείο έρευνας, ανάλυσης δεδομένων και στρατηγικών αποφάσεων.

Η Lululemon άνοιξε 60 “εποχιακά καταστήματα” στη Βόρεια Αμερική τον περασμένο χρόνο. Περισσότερο από το 35% των αγοραστών σε αυτά τα καταστήματα ήταν καινούργιοι και οι τοποθεσίες θα συλλέξουν στοιχεία σχετικά με το πού θα επεκταθεί.

Θετικό στοιχείο των pop-ups είναι ότι αντιπροσωπεύουν μικρό κίνδυνο. Τα στελέχη μπορούν να δεσμευτούν σε οκτώ εβδομάδες και να δουν πώς πηγαίνει.

Γιατί να ξεκινήσετε μια συλλογή προιόντων σε εθνικό επίπεδο ή να “στοιχηματίσετε” σε ένα κατάστημα σε μια 10ετή μίσθωση όταν κάτι μπορεί να δοκιμαστεί βραχυπρόθεσμα: νέες συλλογές, νέες τοποθεσίες, νέες έννοιες.

Η Glossier το e-tailer μακιγιάζ με περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και μόνιμα καταστήματα στη Νέα Υόρκη και L.A επενδύει σε pop up.

Το 2017 η εκκίνηση έγινε με τρία εβδομαδιαίας διάρκειας flash καταστήματα σε τρεις πόλεις.

Η Glossier προσελκύει μεγάλη προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2019 με pop up καταστήματα έξι έως οκτώ εβδομάδων στο Λονδίνο, τη Βοστώνη, το Σιάτλ και το Μαϊάμι ενώ έχει ακόμα προγραμματιστεί για το Ώστιν αυτό το χειμώνα.

Βεβαίως υπάρχουν και πολλές αποτυχίες, κυρίως με εταιρείες που δεν έχουν το εργατικό δυναμικό να επεκταθούν σε κατάστημα.

Τα εμπορικά σήματα πρέπει να έχουν την επιχειρησιακή υποδομή για να χειριστούν την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τους εμπορίου και να έχουν επίσης ένα κατάστημα ή αλλιώς θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εικόνα τους.

Η δέσμευση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι απαραίτητη.Η χρήση ενός χώρου με υψηλή επισκεψιμότητα ποδιών δεν είναι αρκετή.

Ένα brand θα πρέπει να έχει πολλούς οπαδούς. Διασημότητες και επιρροές από αυτές βοηθούν στο χτίσιμο της μάρκας.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα.

Τα pop-up καταστήματα συνδέουν επίσης τα φυσικά καταστήματα με το online business κάθε εταιρείας.