26 Απρ 2024
READING

Γιατί περισσότερες μάρκες λιανικής υιοθετούν εργαλεία οπτικής αναζήτησης

4 MIN READ

Γιατί περισσότερες μάρκες λιανικής υιοθετούν εργαλεία οπτικής αναζήτησης

Γιατί περισσότερες μάρκες λιανικής υιοθετούν εργαλεία οπτικής αναζήτησης

Ο τρόπος με τον οποίο οι αγοραστές αναζητούν προϊόντα στο διαδίκτυο αλλάζει – ειδικά για τους νεότερους καταναλωτές. Η οπτική αναζήτηση, η οποία βασίζεται σε εικόνες και όχι σε κείμενο, βρίσκεται σε άνοδο.

Ο λόγος: Βοηθάει τους καταναλωτές να αναζητήσουν είδη που είναι δύσκολο να τα βρουν με χρήση κειμένου, όπως π.χ. “Ποιο ζευγάρι παπούτσια ταιριάζει με αυτό το φόρεμα;” ή “Πού μπορώ να βρω ένα παρόμοιο σακάκι;”

Η δημοτικότητα αυξάνεται: τα δεδομένα δείχνουν ότι το 62% των Millennials θέλουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν οπτική αναζήτηση από ό,τι οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, ενώ η έρευνα της Gartner προβλέπει ότι το 30% όλων των αναζητήσεων θα είναι “queryless”-χωρίς πληκτρολόγιο- μέχρι το 2020.

Καθώς οι συνήθειες των καταναλωτών μεταβάλλονται γύρω από την ανακάλυψη προϊόντων στο διαδίκτυο, οι έμποροι το λαμβάνουν υπόψη.

Η αγορά οπτικής αναζήτησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και μέχρι το 2021, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι έμποροι λιανικής που έχουν υιοθετήσει πρόωρα την οπτική αναζήτηση αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα από το ψηφιακό εμπόριο κατά 30%.

“Η οπτική αναζήτηση είναι σαν ελβετικός σουγιάς”, δήλωσε ο Ashwini Asokan, ιδρυτής της Vue.ai και Mad Street Den.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτό. Η επένδυση στα σωστά εργαλεία θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για τους εμπόρους λιανικής “.

Ενώ η οπτική αναζήτηση είναι δημοφιλής στα ρούχα εδώ και αρκετά χρόνια, τα εμπορικά σήματα σε άλλες βιομηχανίες υιοθετούν την τάση.

Η Glasses , για παράδειγμα, μια ηλεκτρονική εταιρεία συνταγογραφούμενων γυαλιών, ανακοίνωσε πρόσφατα εργαλείο οπτικής αναζήτησης που ονομάζεται “Pic & Pair”.

Το εργαλείο λειτουργεί επιτρέποντας στους πελάτες να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν μια εικόνα ενός προϊόντος και με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα προβάλλει παρόμοια προϊόντα που διατίθενται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η ομάδα ψηφιακής βελτιστοποίησης της Glasses USA άρχισε να αναπτύσσει αυτή την ιδέα νωρίς, αφού ανακάλυψε ότι οι πελάτες που χρησιμοποίησαν τη λειτουργία οπτικής αναζήτησης της μάρκας περνούσαν 6πλάσιο χρόνο στο site και ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να αγοράσουν κάτι σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν το εργαλείο.

Πρακτικά, δίνοντας ένα ευκολότερο εργαλείο αναζήτησης στους πελάτες, τους οδηγείτε σε μια πιο σίγουρη αγορά από το κατάστημά σας.

Η λειτουργικότητα της οπτικής αναζήτησης βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αποδίδει αναλυτικές ετικέτες κειμένου στο απόθεμα της μάρκας το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα.

Όταν ένας χρήστης φορτώνει μια εικόνα, το λογισμικό αναγνώρισης εικόνων με τεχνολογία AI βρίσκει γρήγορα τα ίδια και παρόμοια προϊόντα και τα προβάλλει για το άτομο που ψάχνει μέσω κινητού.

Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία όταν οι πελάτες αναζητούν ένα συγκεκριμένο προϊόν, αλλά δεν θέλουν να χάσουν χρόνο κοιτάζοντας εκατοντάδες αποτελέσματα αναζήτησης.

“Οι πελάτες συχνά έχουν μια σαφή ιδέα για το τι θέλουν, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς να το αναζητήσουν ή να το περιγράψουν”, δήλωσε ο CEO της Glasses USA και ο συνιδρυτής της εταιρείας, Daniel Rothman.

“Με αυτό το εργαλείο έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία, δουλεύοντας από τη βάση προς τα πάνω και βάζοντας πελάτες να μας δείξουν αυτό που θέλουν – και προσφέρουμε στους πελάτες τη λιανική εμπειρία ενός ψηφιακού βοηθού-πωλητή, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”.

Η Glasses USA δεν είναι το μόνο εμπορικό σήμα που επενδύει σε εργαλεία οπτικής αναζήτησης.

Μαζί με τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Amazon, το Pinterest και το Google, μεγάλοι λιανοπωλητές μόδας όπως οι Alibaba, Neiman Marcus, ASOS και Nordstrom έχουν βρει ήδη την επιτυχία με τα εργαλεία οπτικής αναζήτησης.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τα εργαλεία on-site, ενώ άλλοι έχουν ενσωματώσει αυτήν τη λειτουργία στις επώνυμες εφαρμογές τους για κινητά.

Ο John Xiao, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας στη Nordstrom, δήλωσε ότι το εργαλείο οπτικής αναζήτησης της Nordstrom δεν είναι μόνο αποτελεσματικό στο να βοηθά τους πελάτες με την ανακάλυψη προϊόντων και την εύρεση στοιχείων μέσω του εκτεταμένου καταλόγου του εμπορικού σήματος, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ακριβές όταν βοηθά τους πελάτες στον εντοπισμό.

“Η οπτική αναζήτηση είναι πολύ μόδα”, δήλωσε ο Xiao σε μια συνέντευξη στο BizTech. “Αν ο πελάτης έχει ένα προϊόν μπροστά του, ο καλύτερος τρόπος για να το βρει στον κατάλογό σας είναι η οπτική αναζήτηση.”

Άλλοι που εργάζονται στο περιβάλλον των πωλήσεων στο διαδίκτυο πιστεύουν ότι η οπτική αναζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σε δημοτικότητα, αλλά ότι για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές της, τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους για το πώς την χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

“Η οπτική αναζήτηση υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, αλλά νομίζω ότι η τεχνολογία έρχεται για να καλύψει την φιλοδοξία”, δήλωσε ο Joey Moore, ειδικός μάρκετινγκ προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.