Το μέλλον της συσκευασίας θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια “πλάκα” σαπουνιού

Το υδατοδιαλυτό όραμα ενός σχεδιαστή για την αντικατάσταση όλων αυτών των πλαστικών μπουκαλιών σαμπουάν.

Τα εμπορικά σήματα ομορφιάς είναι πασίγνωστα για την περίπλοκη συσκευασία τους. Για να ξεχωρίζουν σε γεμάτα ράφια, οι εταιρείες σχεδιάζουν περίτεχνα μπουκάλια και σωλήνάρια.

Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί 11 φιάλες αφρόλουτρου και 10 μπουκάλια σαμπουάν το χρόνο.

Η πλειοψηφία αυτών των προϊόντων συσκευάζονται σε πλαστικό, συμβάλλοντας στα 300 εκατομμύρια τόνους που παράγονται κάθε χρόνο.

Και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τα δοχεία ανακύκλωσης στα μπάνια τους, είναι εύκολο αυτά τα πλαστικά δοχεία να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Πράγματι, μόνο το 10% όλων των πλαστικών ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στον ωκεανό, όπου θα καθίσει για 500 χρόνια ή και περισσότερο.

Η σχεδιάστρια Jonna Breitenhuber που βρίσκεται στο Βερολίνο έχει μια λύση.

Για τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου, ανέπτυξε ένα μπουκάλι από σαπούνι που μπορεί να χρησιμεύσει ως συσκευασία για οποιοδήποτε υγρό προϊόν υγιεινής στην αγορά και είναι τόσο οπτικά ανώτερο όσο και τα καλύτερα σχεδιασμένα πλαστικά μπουκάλια.

Αυτά τα μπουκάλια, τα οποία ονομάζει SOAPBOTTLE, είναι κατασκευασμένα από ένα παραδοσιακό κομμάτι σαπουνιού.

Το εσωτερικό είναι επενδεδυμένο με ένα αδιάλυτο στο νερό στρώμα, το οποίο εμποδίζει τα υγρά που περιέχονται σε αυτό να διαλύουν το σαπούνι.

Στην κορυφή υπάρχει ένα επαναχρησιμοποιούμενο μεταλλικό πώμα που σας επιτρέπει να ανοίξετε την κορυφή και να ρίξετε το σαμπουάν ή το τζελ αφρού.

Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι ότι το σαπούνι θα γίνει ολισθηρό όταν είναι στο ντους.

Έτσι, η Breitenhuber πρόσθεσε μια υποδοχή για να δέσει μια κορδέλα ή έναν ιμάντα, διευκολύνοντας έτσι τη χειραγώγηση.

Το SOAPBOTTLE είναι επίσης σχεδιασμένο για να χρησιμοποιηθεί ως σαπούνι. Με την πάροδο του χρόνου, θα διαλύσει σταδιακά, αλλά αυτό συμβαίνει αργά, έτσι πιθανώς θα γίνει με τα υγρά περιεχόμενα μέσα σε αυτό.

“Αυτά τα υποτιθέμενα μειονεκτήματα χρησιμοποιούνται σαν σχεδιαστικά στοιχεία” εξηγεί ο Breitenhuber.

«Η ιδέα παίζει με τη διαδικασία της διάλυσης, με τη μετατροπή του αντικειμένου και την ατομικότητα που προκύπτει από αυτές τις πτυχές».

Μετά από λίγο, θα έχετε μόνο λίγα απομεινάρια σαπουνιού, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαπούνι χεριών και είναι απολύτως βιοδιασπώμενα.

Έτσι, σε αντίθεση με το πλαστικό, δεν θα έχει ως αποτέλεσμα κανένα απόβλητο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here