Η ανοδική τάση στο athleisure

Η ανοδική τάση για την αγορά athleisure παραμένει, καθώς τα παπούτσια “αθλητικής αναψυχής” πρόκειται να ξεπεράσουν τα παπούτσια μόδας σε πωλήσεις.

Οι πωλήσεις αθλητικών υποδημάτων αναψυχής στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών πάνινων παπουτσιών και των παπουτσιών skate, αυξήθηκαν κατά 7% το δωδεκάμηνο έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας έρευνας NPD Group.

Αντίθετα, τα κανονικά παπούτσια και άλλα στυλ μόδας μειώθηκαν κατά 5%, ενώ οι πωλήσεις αμιγώς αθλητικών υποδημάτων μειώθηκαν κατά 7%.

Η Athleisure τάση θα οδηγήσει την αύξηση των πωλήσεων υποδημάτων στις ΗΠΑ μέχρι το 2021, σύμφωνα με το NPD.

Περισσότερο εμπορικά σήματα θα απομακρυνθούν από τα παπούτσια αθλητικής απόδοσης και τα υποδήματα μόδας για να επικεντρωθούν σε αυτό που έχει γίνει ο νέος κανόνας: αθλητικά αναψυχής.

Οι καταναλωτές αναζητούν παπούτσια που είναι λιγότερο τεχνικά και αντίθετα πιο ευέλικτα και καθημερινά.

Η πιθανή ανάκαμψη της κατηγορίας μόδας εξαρτάται επίσης από την απάντηση στην ανάγκη της athleisure. Σύμφωνα με τα σχέδια του NPD, η κατηγορία θα μειωθεί μέχρι το επόμενο έτος, αλλά θα αυξηθεί ελαφρά το 2021, χάρη στην ανάπτυξη νέων προιόντων με χαρακτηριστικά άνεσης.

Η μετατόπιση δεν περιορίζεται στα παπούτσια. Μια ξεχωριστή μελέτη NPD τον Αύγουστο έδειξε ότι ο αριθμός των γυναικών που αγόρασαν αθλητικό σουτιέν αυξήθηκε σε 45% το 2018 από 38% το 2015. “Η αντίληψη ότι ένα σουτιέν είναι σέξι είναι πολύ λιγότερο σημαντικό”, ανέφερε η μελέτη .

Αυτή η αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή βοηθά επίσης να εξηγήσει τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κορυφαία μάρκα Victoria’s Secret, που είναι γνωστή για τη σέξι, λαμπερή εμφάνιση της.

Η αθλητική τάση οδήγησε όχι μόνο στην εισαγωγή ειδικού μακιγιάζ εταιρειών όπως Clinique Fit, αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη εταιρειών όπως η Nike και η Lululemon, οι οποίες διπλασιάζουν τα μεριδιά τους εξαιτίας των αυξημένων επιδιώξεων υγείας και ευεξίας των καταναλωτών.

Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής πώλησης από το Amazon στο Target έχουν επίσης δρομολογήσει τις δικές τους γραμμές αθλητισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nike, Mark Parker, δήλωσε ότι η εταιρεία «διευρύνει τον ορισμό του αθλητισμού» για να φωτίσει τη δραστηριότητα και να παίξει από τις αθλητικές διοργανώσεις ως τις γυμναστικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής RBC Capital Markets για τα αθλητικά αγαθά, η οποία κυκλοφόρησε αυτό το μήνα, τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν αθλητικά είδη για πολλούς λόγους όπως ευεξία,υγεία και αθλητική αναψυχή, ενώ μόνο το 30% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν μόνο για αθλητικές δραστηριότητες.

Η παγκόσμια αγορά αθλημάτων θα αυξηθεί φέτος κατά 9%, ξεπερνώντας την συνολική αγορά ειδών ένδυσης και υποδημάτων πέραν του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων GlobalData.

Η μελέτη της έδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών φορούσαν τα αθλητικά ρούχα που αγόραζαν τόσο για άσκηση όσο και για βόλτες για φαγητό ή ψώνια.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here