21 Δεκ 2024
READING

Dior και Johnny Depp | μια καλή συνεργασία που υπέκυψε στον κόσμο καταναλωτών

5 MIN READ

Dior και Johnny Depp | μια καλή συνεργασία που υπέκυψε στον κόσμο καταναλωτών

Dior και Johnny Depp |  μια καλή συνεργασία που υπέκυψε στον κόσμο καταναλωτών

Σίγουρα έχετε ακούσει για την αμφιλεγόμενη ταινία με τίτλο “Sauvage” της Dior με τον Johnny Depp.

Η συγκεκριμένη ταινία ξεκίνησε ως teaser για μια ταινία μικρού μήκους που έρχεται προσεχώς. Κάποιοι έσπευσαν να θιχτούν και να καταγγείλουν στα social media με αποτέλεσμα την απόσυρση του σποτ, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί έναν ύμνο στην Native American κουλτούρα.

Το ερώτημα που αναδύεται είναι πώς μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε σε μία αγορά που προσβάλλεται με το παραμικρό;
Ας δούμε αρχικά το teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=N4V2ts-JyAY

Στην επιφάνεια, αυτή η ταινία είναι πανέμορφη. Από το σενάριο έως την σκηνοθεσία και από το βλέμμα του Depp έως τη μουσική και τον εντυπωσιακό χορό από έναν Native American στο βουνό ντυμένο με παραδοσιακή φορεσιά.

Πραγματικά σε ζαλίζει και προκαλεί δέος για τον ιθαγενή αμερικανικό πολιτισμό.

Ίσως να μην είστε και πολύ μεγάλοι λάτρεις των διαφημιστικών για αρώματα, αφού συνήθως φαίνονται επιτηδευμένα ή ότι “προσπαθούν πάρα πολύ”.

Αλλά προς υπεράσπιση της βιομηχανίας αρωμάτων, δεν είναι εύκολη η επικοινωνία ενός αρώματος χρησιμοποιώντας μόνο οπτικά και ήχους.

Αλλά αυτή η ταινία είναι για το άρωμα Sauvage ό,τι είναι μια αφηρημένη ζωγραφική του Picasso για τα αφηρημένα κομμάτια του μυαλού μας.

Το μυαλό μας σχεδόν γεμίζει με τη μυρωδιά καθώς παρακολουθούμε την ταινία.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί. Ιδιαίτερα με αυθεντικό τρόπο. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την αυθεντικότητα.

Το διαφημιστικό σποτ του Dior ήταν μια γιορτή της Native American κουλτούρας.

Σύμφωνα με τον Dior, η ταινία αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία μεταξύ του House of Dior και των ιθαγενών συμβούλων από την 50 ετών οργάνωση αυτοχθόνων Αμερικανών, Americans for Indian Opportunity (AIO), προκειμένου να σεβαστεί τους αυτόχθονες πολιτισμούς, τις αξίες και την κληρονομιά.

Εκπρόσωποι από το AIO παρεβρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Κάθε λεπτομέρεια της ταινίας συζητήθηκε με τον ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Ron Martinez “Looking Elk” ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος για να διασφαλίσει ότι ο πολιτισμός απεικονίστηκε με σεβασμό και ο AIO επικύρωσε κάθε λεπτομέρεια, από το σενάριο ως τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Depp και ο μουσικός Jeff Beck εκτέλεσαν τη μουσική, η οποία εμπνεύστηκε από το κομμάτι Rumble από τον Link Wray, έναν κιθαρίστα Shawnee. Έτσι, ακόμη και το τραγούδι προέρχεται από την αμερικανική κουλτούρα.

Το παραδοσιακό φόρεμα που φορούσε ο ιθαγενής χορευτής είναι αυθεντικό, όπως και ο πολεμικός χορός που εκτελεί.

Το παραδοσιακό φόρεμα που φορά η γυναίκα είναι επίσης αυθεντικό.

Ο Depp, ο ίδιος απόγονος Kentuckians, ισχυρίζεται ότι έχει γενετικές συνδέσεις με την “Cherokee ή ίσως την Creek Indian” κληρονομιά.

Δεδομένης της τόσης προσοχής στη λεπτομέρεια, ο Dior δεν παρουσίασε απλά την ιθαγενή αμερικανική κουλτούρα, αλλά την γιόρτασε με απόλυτο σεβασμό.

Το γεγονός ότι το προϊόν ονομάζεται “Sauvage” προφανώς δεν προορίζεται να προσβάλει, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω.

Τώρα, αν κάποιος ψάχνει λόγους να προσβληθεί, χάνει εντελώς την ουσία  οποιουδήποτε μεγαλύτερου μηνύματος.

Το να εξαγγέλλει το ρατσισμό επειδή το “savage” και “Sauvage” είναι παρόμοια, είναι σαν να αγνοεί ολόκληρη την ταινία, τις αξίες και το μήνυμά της.

Και όμως, αυτοί είμαστε. Όσο κι αν δεν μας αρέσει, εξακολουθούμε να ζούμε σε αυτόν τον κόσμο που χαίρεται με τα σκάνδαλα, έτσι δεν είναι; Τι μπορεί να κάνει ένας έμπορος;

Η Dior απέσυρε τη διαφήμιση την περασμένη εβδομάδα. Στην αρχή την υπερασπίστηκαν, αλλά στη συνέχεια η πίεση των social media έγινε προφανώς υπερβολική και αυτή η όμορφη ταινία δεν βρίσκεται πλέον στο κανάλι του οίκου στο YouTube.

Είναι λυπηρό γιατί εάν η μάρκα πίστευε πραγματικά ότι η ταινία ήταν μια γιορτή της κουλτούρας των ιθαγενών Αμερικανών – και μάλλον το πίστευε – τότε γιατί να μην είναι εντάξει με τις καθαρές προθέσεις της;

H απόσυρση της διαφήμισης, σε αυτή την περίπτωση, παραδέχεται την ήττα και μειώνει την αίγλη του εμπορικού σήματος.

Δείτε το έργο της Nike τα τελευταία χρόνια. Πολύ αμφιλεγόμενο, προσβολή για πολλούς, αλλά δεν έχουν αποσύρει τις διαφημίσεις.

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με τη Nike, πρέπει να σέβεστε την ανθεκτικότητα της μάρκας και την επακόλουθη αίγλη της.

Αυτές τις μέρες, ό,τι κάνουμε θα προσβάλλει μερικούς ανθρώπους. Οτιδήποτε. Έτσι, οι έμποροι πρέπει να αναρρωτηθούν, “Θα πρέπει να είμαστε αμφιλεγόμενοι ή όχι;” και “Ποια είναι η ανοχή μας για την αναπόφευκτη διαμάχη;”

Πόσο είστε διατεθειμένοι να λάβετε με τη μορφή πιθανής αντίδρασης; Συζητήστε για αυτό, ορίστε παραμέτρους, συζητήστε τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της διαμάχης (δεν είναι όλα κακά). Στη συνέχεια, δώστε τα χέρια και δεσμεύστε να μην υποχωρήσετε.

Μόνο έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή με τη μορφή μιας χαμένης, όμορφης ταινίας που γιορτάζει τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Μια ταινία που, ειρωνικά, έκανε τους ανθρώπους να σεβαστούν και να θαυμάσουν τους Native Americans ακόμα περισσότερο. Αν και ο Dior μόλις έμαθε τι είναι η ανοχή τους σε αυτό το θέμα.

Το ερώτημα τώρα είναι ότι, ακόμη και αν ο Dior επανέλθει με κάποια συμβιβασμένη μορφή αυτής της έννοιας, θα είναι το ίδιο μαγική; Θα ικανοποιήσει τους προσβεβλημένους; Θα είναι όλοι ευχαριστημένοι; Ούτε καν!

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.