Κατά την παρουσίαση νέων συσκευών στο Σιάτλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon.com, Jeff Bezos, έκανε μια έκπληξη και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία εργάζεται για την πρόταση-νομοθεσία αναγνώρισης προσώπου την οποία σχεδιάζει να προτείνει στους νομοθέτες.
“Η ομάδα της δημόσιας πολιτικής μας επεξεργάζεται κανονισμούς αναγνώρισης προσώπου και έχει πολύ νόημα να βοηθήσουμε να το ρυθμίσουμε νομοθετικά”, δήλωσε ο κ. Bezos.
“Είναι ένα τέλειο παράδειγμα κάτι που έχει πραγματικά θετικές χρήσεις, έτσι δεν θέλουμε να μπει φρένο σε αυτό. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν επίσης δυνατότητες για καταχρήσεις αυτού του είδους τεχνολογίας, έτσι ώστε να χρειάζεται κανονισμούς. “
Οι νομοθετικές ιδέες του Amazon δεν έχουν αποκαλυφθεί. Τον Φεβρουάριο, η Amazon σε μια καταχώρηση στο blog έδωσε κάποιες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι τα εργαλεία αναγνώρισης του προσώπου συμμορφώνονται με τους νόμους, τη διατήρηση των αναθεωρήσεων από τον άνθρωπο για τον έλεγχο των ευρημάτων και την ανάγκη σήμανσης όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία.
Το λογισμικό αναγνώρισης του Amazon, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2017, ταιριάζει φωτογραφίες και βίντεο προσώπων με βάσεις δεδομένων άλλων φωτογραφιών σε πραγματικό χρόνο.
Για τους λιανοπωλητές, τα πιθανά θετικά περιλαμβάνουν την άμεση αναγνώριση των καταναλωτών καθώς περπατούν στα καταστήματα για να παρέχουν εξαιρετικά συναφή μηνύματα καθώς και υποστήριξη ασφαλών πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.
Για την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια των αεροδρομίων και την πρόληψη των απωλειών σε καταστήματα λιανικής μπορεί να χρησιμοποιήθεί η ίδια τεχνολογία.
Οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, οι νομοθέτες και ακόμη και οι εργαζόμενοι του Amazon, ανησυχούν για ενδεχόμενες διακρίσεις και παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων εάν η αναγνώριση χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Οι δοκιμές της αναγνώρισης και παρόμοιων τεχνολογιών που έδειξαν προκαταλήψεις έχουν αυξήσει τις ανησυχίες.
“Εάν η Amazon ενδιαφέρεται πραγματικά να αποτρέψει αυτούς τους κινδύνους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να σπρώχνουμε εργαλεία επιτήρησης στις κοινότητές μας χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον αντίκτυπο”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Neema Singh Guliani, ανώτερος νομοθετικός σύμβουλος της ACLU.
“Οι νομοθέτες πρέπει να είναι σκεπτικοί για τις προτάσεις της βιομηχανίας που θυσιάζουν τα δικαιώματα των ατόμων για το κέρδος”.
Μια πρόσφατη έρευνα από το ερευνητικό κέντρο Pew έδειξε ότι σχεδόν έξι στους 10 ερωτηθέντες που έχουν ακούσει για αναγνώριση προσώπου είτε δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη (35%) είτε δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη (23%) ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου με υπεύθυνο τρόπο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.