19 Απρ 2024
READING

Στην Νέα Υόρκη, φτάνετε πιο γρήγορα με ποδήλατο παρά με ταξί

4 MIN READ

Στην Νέα Υόρκη, φτάνετε πιο γρήγορα με ποδήλατο παρά με ταξί

Στην Νέα Υόρκη, φτάνετε πιο γρήγορα με ποδήλατο παρά με ταξί

Εάν η έλλειψη εκπομπών ή σωματική άσκηση δεν είναι αρκετός λόγος για να οδηγήσει κάποιος ένα ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο για τον δρόμο προς τη δουλειά στην Νέα Υόρκη, εδώ είναι ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο.

Σύμφωνα με την φετινή Έκθεση Κινητικότητας που κυκλοφόρησε από το Τμήμα Μεταφορών της πόλης, η οδήγηση ποδηλάτου μπορεί να σας μεταφέρει στον προορισμό σας πολύ πιο γρήγορα από το να πάρετε ένα ταξί.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ταχύτητες ταξί στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Μανχάταν περιοχή που εκτείνεται από το νότιο άκρο της πόλης μέχρι τη βάση του Central Park έχουν μειωθεί σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2013, η μέση ταχύτητα ταξί ήταν 8,5 μίλια ανά ώρα. Μέχρι το 2018 (οι πιο πρόσφατοι αριθμοί της πόλης), είχε φτάσει στα 7 μίλια την ώρα.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο αργό αν κοιτάξετε συγκεκριμένα τον “πυρήνα Midtown”, μια περιοχή που οριοθετείται από τον East River, την 9η Λεωφόρο, την 59η Οδό και την 35η Οδό, και καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από πύργους γραφείων.

Εκεί, τα δρομολόγια ταξί επιβραδύνθηκαν στα 4,9 μίλια την ώρα το 2018.

Στην πορεία, τα ποδήλατα της Citi πολλαπλασιάζονται και τείνουν να φτάνουν στους προορισμούς τους στο Μανχάταν γρηγορότερα από τα ταξί.

Ένα ταξίδι μέχρι και μισό μίλι στην πόλη διαρκεί, κατά μέσο όρο, πέντε λεπτά και 37 δευτερόλεπτα με ταξί, αλλά μόνο τέσσερα λεπτά με ένα ποδήλατο Citi.

Αυτό κάνει το ποδήλατο να κινείται περίπου 30% πιο γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για μεγαλύτερες διαδρομές. Ένα ταξίδι μεταξύ 1,5 και 2 μιλίων στο Midtown διαρκεί 21 λεπτά σε ένα ταξί και 14 λεπτά, 30 δευτερόλεπτα με ένα ποδήλατο Citi.

Η χρήση ενός ποδηλάτου Citi δεν παράγει μόνο μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά είναι επίσης πολύ φθηνότερη από την χρήση ταξί.

Αυτό το ταξίδι 14,5 λεπτών στο Midtown κοστίζει 1,87 δολάρια σε ένα ποδήλατο Citi – ενώ θα πρέπει να πληρώσετε 13,60 δολάρια για ταξί.

Τα ταξί αντιπροσώπευαν πολύ περισσότερες διαδρομές στην αναφορά ωστόσο. Η έκθεση εξέτασε 12.252 διαδρομές ταξί και μόνο 2.850 βόλτες της Citi Bike για να πάρει τους παραπάνω αριθμούς.

Όμως, ενώ η κυκλοφορία αυτοκινήτων αυξάνεται στη Νέα Υόρκη, ειδικά με τον πολλαπλασιασμό των Uber, Lyft, το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις ποδηλάτων, όπως η Citi.

Τον Οκτώβριο του 2015, περίπου 1.673 διαδρομές Citi Bike πραγματοποιήθηκαν στο Midtown ανά ημέρα, ενώ 2.578 στην ίδια περιοχή τον Οκτώβριο τρία χρόνια αργότερα.

Η αυξανόμενη κυκλοφορία αυτοκινήτων έχει τις συνέπειές της. Τα δημόσια λεωφορεία επιβραδύνουν καθώς ολοένα και περισσότερα «οχήματα για ενοικιάσεις» (Lyfts και Ubers καθώς και ταξί και άλλες υπηρεσίες αυτοκινήτων) μπλοκάρουν τους αστικούς δρόμους.

Ο αριθμός των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2011 και 2017, από 44.400 σε 100.700.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο πληθυσμός στην πόλη της Νέας Υόρκης αυξήθηκε από 8,28 εκατομμύρια σε 8,62 εκατομμύρια. Ο τουρισμός αυξήθηκε επίσης.

“Οι οδοί μας είναι πιο κορεσμένες από ποτέ”, γράφει η Επίτροπος της DOT, Polly Trottenberg, στην Έκθεση Κινητικότητας, προσθέτοντας ότι η επέκταση του προγράμματος Citi Bike έχει ως στόχο να βοηθήσει με αυτό το θέμα.

Μέχρι το 2023, τα Citi Bikes θα είναι διαθέσιμα σε πολλές νέες γειτονιές, στο Μπρονξ, το Μπρούκλιν, το Μανχάταν και το Queens.

Οι προσθήκες θα κάνουν τα Citi Bikes διαθέσιμα σε όλες τις γειτονιές του Μανχάταν. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να είσαι ποδηλάτης σε μια πόλη με τόσα αυτοκίνητα.

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν ενώ οδηγούσαν τα ποδήλατά τους στην πόλη αυτό το καλοκαίρι, φέρνοντας το σύνολο των θανάτων από ποδήλατα της Νέας Υόρκης το 2019 στους 19.

Η DOT προσπαθεί να περιορίσει τους θανάτους και τους τραυματισμούς ποδηλασίας στην πόλη, κάνοντας καλύτερη και διευρυμένη υποδομή ποδηλάτων στην πόλη.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, για παράδειγμα, η DOT πρόσθεσε περισσότερα από 82 μίλια προστατευμένων λωρίδων ποδηλάτου.

Και με όλα αυτά, ο αριθμός των ποδηλατών ανεβαίνει. Μια έκθεση της DOT αφιερωμένη στην ποδηλασία της πόλης από τον Μάιο του 2019 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ενηλίκων που ποδηλατούν “τουλάχιστον αρκετές φορές το μήνα” πήγε από 632.000 το 2012, το έτος που προηγήθηκε της Citi Bikes, σε περίπου 793.000 το 2017.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.