25 Απρ 2024
READING

Η μαγεία που δίνει λάμψη στη Disneyland του Παρισιού

4 MIN READ

Η μαγεία που δίνει λάμψη στη Disneyland του Παρισιού

Η μαγεία που δίνει λάμψη στη Disneyland του Παρισιού

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Disney, Michael Eisner, αποκάλυψε πως με μια αποφασιστική κίνηση βοήθησε να δοθεί ένα ευτυχισμένο τέλος στο ευρωπαϊκό θέρετρο της Disneyland του Παρισιού.

Το συγκρότημα στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στην Disney και περιλαμβάνει έξι θεματικά ξενοδοχεία και δύο θέρετρα, μια εμπορική συνοικία 44.000 τετραγωνικών μέτρων με καταστήματα και εστιατόρια, δύο συνεδριακά κέντρα και δύο πάρκα – τα Walt Disney Studios με θέμα τις ταινίες και την Disneyland Παρίσι εμπνευσμένη από τα παραμύθια.

Το όνομα της Disney κρέμεται πάνω από τις περίτεχνες σιδερένια πύλες του θέρετρου, αλλά χρειάστηκε περισσότερο από μια κίνηση ενός μαγικού ραβδιού για να την απογειώσει.

Η Disneyland Paris ήταν η πρώτη εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην ιστορία της εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης στη Γαλλία και κατέχει ένα ισχυρό ξόρκι.

Μια έκθεση το 2017 από τη συμβουλευτική εταιρεία SETEC έδειξε ότι από τότε που η Disneyland του Παρισιού άνοιξε το 1992, έχει δημιουργήσει το 6,2% των εσόδων από τον τουρισμό της Γαλλίας και 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Συνολικά, το θέρετρο έχει επενδύσει 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία και έχει δημιουργήσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια προστιθέμενης αξίας στη γαλλική οικονομία. Αυτό είναι μόνο η αρχή.

Το θέρετρο είχε μια εξίσου μαγευτική επίδραση σε ένα ακόμη επίπεδο σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την SETEC, η Disneyland Paris είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εργοδότης με μία τοποθεσία στη Γαλλία, όπου το 75% των 15.000 υπαλλήλων της προέρχεται από τη χώρα, 18% από άλλες χώρες της Ευρώπης και 7% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αντιπροσωπεύουν 100 εθνικότητες και εργάζονται σε περίπου 500 ρόλους σταδιοδρομίας, από τη διοίκηση ξενοδοχείων μέχρι την κηπουρική και τη μηχανική.

Πέραν των καλοκαιρινών θέσεων εργασίας, σχεδόν το 85% των εργαζομένων είναι σε μόνιμες συμβάσεις και περισσότερες από 400.000 ώρες εκπαίδευσης είναι διαθέσιμες σε όλους τους κάθε χρόνο.

Για κάθε δουλειά που δημιουργήθηκε στη Disneyland Paris, περισσότερες από τρεις δημιουργούνται αλλού στη Γαλλία, ιδιαίτερα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες κοντινές υπηρεσίες.

Δημιουργεί συνολικά 56.000 άμεσες, έμμεσες εργασίες κάθε χρόνο, κάτι το οποίο είναι η μαγεία που ο Eisner προέβλεψε όταν υπέγραψε την συμφωνία με τον πρώην γάλλο πρωθυπουργό, Jacques Chirac, το 1987 για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σπιτιού για τον Mickey Mouse.

Ένας από τους στόχους της Disney ήταν να αναπτύξει πολύ περισσότερη γη από το χώρο στον οποίο θα εγκαθίσταντο τα θεματικά πάρκα της.

Χρειαζόταν περισσότερη γη για να διατηρήσει τα πρότυπα σε όλο το θέρετρο, από τα πάρκα στα γύρω ξενοδοχεία και ακόμη και στους δρόμους και τα φυσικά καταφύγια.

Έκανε το ίδιο στο Walt Disney World στο Ορλάντο της Φλόριντα, και για να κάνει το ίδιο στη Γαλλία, η Disney ζήτησε ένα τεράστιο οικόπεδο περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Παρισιού.

Πήρε αυτό που ήθελε, αλλά ήρθε με ένα δόλωμα.

Η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε να πουλήσει ένα οικόπεδο έκτασης 5,510 στρεμμάτων στην Disney, υπό την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία του θα αναπτύχθει σύμφωνα με το όραμά της.

Για να εξασφαλίσει ότι ωφελεί την τοπική περιοχή και δεν την εκμεταλλεύεται, η κυβέρνηση πούλησε τη γη στη Disney σε στάδια, μόλις ολοκληρώνονταν τα προηγούμενα σχέδιά της.

Υπάρχουν άμεσοι δρόμοι στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α4, με τον οποίο το κέντρο του Παρισιού απέχει λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο από το resort.

Ο πιο πολυσύχναστος σιδηροδρομικός κόμβος υψηλής ταχύτητας TGV της Γαλλίας βρίσκεται επίσης στις πύλες της Disneyland Paris και εξυπηρετεί 54 πόλεις σε όλη τη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Ο Jacques Chirac, ο τότε δήμαρχος του Παρισιού, ο τότε πρωθυπουργός Laurent Fabius και ο François Mitterrand, παρέδωσαν ό, τι χρειαζόμασταν, κυρίως αρκετή γη και μεταφορές.

Ο πρόεδρος είπε την ημέρα έναρξης ότι η Disney “δεν ήταν του γούστου του”, αν και ζήτησε τα μπλουζάκια Disney για τα εγγόνια του.

Ο Chirac, από την άλλη πλευρά, είχε περάσει μερικά από τα νεανικά του χρόνια στις ΗΠΑ. Αλλά από την πρώτη κιόλας μέρα ήταν μία τεράστια επιτυχία για το κοινό. “

Παρά το άνοιγμα στη μέση μιας οικονομικής ύφεσης, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Disneyland του Παρισιού άγγιξε το 74% τους πρώτους έξι μήνες και προσέλκυσε 7 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η μελέτη της SETEC έδειξε ότι η Disneyland του Παρισιού είχε από τότε περισσότερους από 320 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ μόνο 15,1 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της πέρυσι.

Αυτό την κάνει το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ευρώπης και ο αντίκτυπος ήταν τόσο μαγευτικός, όταν η μητρική εταιρεία κατέκτησε την πλήρη ιδιοκτησία.

Το θέρετρο ήταν αρχικά στον όμιλο Euronext του Παρισιού, αλλά το 2017 η Disney αγόρασε το σύνολο των μετοχών.

Μετά από μόλις τρεις μήνες κατοχής του θέρετρου ολοκληρωτικά το 2017, οι εορτασμοί της 25ης επετείου του είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν λαμπερά αποτελέσματα στην Disney.

Όπως αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο, η κύρια εταιρεία εκμετάλλευσης του θέρετρου, η Euro Disney Associés επέστρεψε στην κερδοφορία το έτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.