02 Μάι 2024
READING

Celebrity Marketing | καθιστά την αειφόρο μόδα πιο “θολή”;

3 MIN READ

Celebrity Marketing | καθιστά την αειφόρο μόδα πιο “θολή”;

Celebrity Marketing | καθιστά την αειφόρο μόδα πιο “θολή”;

Τα Adidas by Stella McCartney εγκαινίασαν μια νέα εκστρατεία σε συνεργασία με την Grimes αυτήν την εβδομάδα, με γυαλιστερή εικονογράφηση, ορεινά τοπία και hot προϊόντα από τη συλλογή “Hey World”, που προωθείται με το μήνυμα “μερικά από τα πιο βιώσιμα αθλητικά είδη στον πλανήτη”.

Η συνεργασία του brand έχει στόχο στο να συγκεντρώνει προσωπικότητες, όπως οι Taylor Swift και Ellie Goulding, για να προωθήσουν το marketing βιωσιμότητας, όπως και πολλές άλλες μάρκες κάνουν.

Αλλά κάνει διαφορά στο παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας; Εξάλλου, αυτοί οι καλλιτέχνες προωθούν επίσης άλλα εμπορικά σήματα χωρίς ένα εμφανές μήνυμα βιωσιμότητας.

Η συγκεκριμένη καμπάνια μπορεί να εγείρει περισσότερες ερωτήσεις για τους καταναλωτές παρά απαντήσεις. Αγοράζω κάτι επειδή είναι βιώσιμο;

Αγοράζω κάτι γιατί θαυμάζω αυτή τη διασημότητα; Πρέπει να το αγοράσω τελικά; Μάρκες όπως η Patagonia μας λένε να μην αγοράζουμε κάτι καινούργιο, αλλά να το επισκευάζουμε.

Αυτό είναι ένα πολύ σαφέστερο μήνυμα και είναι προφανές πώς αυτό βοηθά στη βιωσιμότητα. Οι εκστρατείες διασημοτήτων, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια σαφήνεια και φαίνεται να παρουσιάζουν το αντίθετο μήνυμα.

Αγόρασέ το και γίνε βιώσιμος καταναλωτής.

Αυτή είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μάρκες που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμες σήμερα. Κάνουμε ό, τι καλύτερο για τον πλανήτη, ή τι είναι καλύτερο για τα περιθώρια κέρδους και τις συνεχιζόμενες πωλήσεις, με ένα νεύμα προς βιώσιμα υλικά;

Αυτή η κουβέντα συζητιέται εκτενώς, αλλά αυτός ο τύπος εκστρατείας δεν φαίνεται να προσφέρει σαφήνεια γύρω από τη βιωσιμότητα, αλλά συγχέει τα πράγματα περισσότερο.

Η αειφορία είναι ένα περίπλοκο θέμα και με το όριο χαρακτήρων στο Twitter, για παράδειγμα, δεν είναι περίεργο το μήνυμα marketing βιωσιμότητας ότι είναι υπερβολικά απλοποιημένο.

Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες marketing δεν επιτρέπουν την σωστή εξήγηση όλων των παραγόντων, αναγκάζοντας τη βιωσιμότητα σε ένα δυαδικό πράγμα – είτε κάτι να είναι βιώσιμο, είτε να μην είναι – το οποίο δεν συμβαίνει.

Οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές, αλλά χρειάζονται σαφείς πληροφορίες για να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, όχι εγκρίσεις από έναν διάσημο που ασχολείται μόνο με τη βιωσιμότητα κάποιο μέρος του χρόνου του.

Οι επιλογές και οι αποφάσεις σχετικά με την αειφορία είναι πολύπλοκες, και προσωπικές. Αναγνωρίζοντας αυτό στις πληροφορίες που διαδίδονται γύρω από τα νέα προϊόντα είναι καλύτερο από το να κάνουμε απλώς γενικές δηλώσεις, χωρίς λεπτομέρειες και στη συνέχεια να προωθούμε αυτά τα προϊόντα μέσω γνωστών προσώπων που δεν σχετίζονται μαζί τους, μπορεί να είναι ο πιο εποικοδομητικός τρόπος προς τη λύση.

Το ερώτημα παραμένει, πώς διαφέρει αυτό από τις fashion εκστρατείες marketing των παλαιών καιρών, που μας οδήγησαν τελικά σε αυτό το χάος;

Όπως καταδεικνύεται από την πρόσφατη εκστρατεία Extinction Rebellion X Stella McCartney, υπάρχει μια ενσωματωμένη σύγκρουση ανάμεσα στο να λέμε στους καταναλωτές ότι είναι πιο βιώσιμοι, αλλά να αγοράζουν περισσότερα ρούχα.

Οι Extinction Rebellion είναι ακτιβιστές κατά της κατανάλωσης, οι οποίοι αποτελούν σήμερα την αιχμή του κινήματος στο μποϊκοτάρισμα της εβδομάδας μόδας στο Λονδίνο, ακολουθώντας τη συμβουλή του σουηδικού Συμβουλίου μόδας, το οποίο ακύρωσει τη φετινή εβδομάδα μόδας της Στοκχόλμης λόγω κλιματικών ανησυχιών.

Η αγορά αντικειμένων υψηλότερης αξίας που θεωρούνται ως ” designer ” μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη χρήση και λιγότερη τάση να πεταχτούν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ωστόσο, οι πόροι που απαιτούνται για να διατηρηθεί η βιομηχανία της μόδας εξακολουθούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, ακόμα και αν τα ενδύματα φοριούνται για χρόνια και όχι για ημέρες.

Έχουμε λιγότερα από 12 χρόνια για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή. Αυτός ο τύπος καμπάνιας κάνει πραγματικά μια διαφορά;

Ένας πρόσφατος νόμος στη Νορβηγία ζητάει από την H&M να αποσαφηνίσει το νόημα της «conscious collection» της, υποδηλώνει ότι η περιοχή αυτή παραμένει ασαφής για τους καταναλωτές και φαίνεται ότι οι celebrities δεν προσθέτουν καμία σαφήνεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.