25 Απρ 2024
READING

Meituan Dianping | ο “τυφώνας” του delivery προσθέτει 2,4 δις δολάρια στην περιουσία του, νικώντας την Alibaba

3 MIN READ

Meituan Dianping | ο “τυφώνας” του delivery προσθέτει 2,4 δις δολάρια στην περιουσία του, νικώντας την Alibaba

Meituan Dianping | ο “τυφώνας” του delivery προσθέτει 2,4 δις δολάρια στην περιουσία του, νικώντας την Alibaba

Στη μάχη για την μαζική αγορά delivery τροφίμων στην Κίνα, η Alibaba βρίσκεται σε θέση πίσω από τον αντίπαλό της. Ο μεγαλοπρεπής ηγέτης που τροφοδοτεί περισσότερα από εκατοντάδες εκατομμύρια πεινασμένων πελατών της χώρας είναι η Meituan Dianping.

Η Meituan με έδρα το Πεκίνο, με επικεφαλής τον ιδρυτή δισεκατομμυριούχο Wang Xing, αύξησε πρόσφατα το μερίδιό της στην αγορά παράδοσης τροφίμων της χώρας, αξίας 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ρεκόρ 65%, πολύ πριν από την Ele.me της Alibaba στο 27%.

Οι μετοχές της εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 80% φέτος, αφού ανακοίνωσαν έκπληκτική κερδοφορία για το δεύτερο τρίμηνο.

Η μετοχή αψήφησε την ευρύτερη πτώση της αγοράς στον δείκτη αναφοράς Hang Seng της πόλης, ο οποίος υποχώρησε 9% από τον Ιούλιο εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών στην πόλη για το νομοσχέδιο για την επιβολή πρόσθετου φόρου.

Ο Wang, ο οποίος αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του από τη συμμετοχή του στην Meituan, είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2019 σε 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Meituan ανέφερε καθαρά κέρδη 877,4 εκατομμυρίων γιουάν (124 εκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με ζημία 7,7 δισεκατομμυρίων γιουάν πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 51% στα 22,7 δισεκατομμύρια γιουάν μετά την κατάκτηση του μεριδίου αγοράς από τους αντιπάλους όπως η Ele.me της Alibaba και καταγράφηκαν εφάπαξ κέρδη από επενδύσεις σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας αποδόθηκαν στην ικανότητά της να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής επιδότησης.

Ήταν πιο επιθετική από την Alibaba στη σύναψη αποκλειστικών συνεργασιών με τα εστιατόρια, μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο παράδοσης και το κόστος συνδυάζοντας τα στοιχεία της παραγγελίας και ομαδοποιώντας περισσότερες παραδόσεις σε μια διαδρομή.

Αυτό επέτρεψε στους χρήστες να παραμείνουν στην πλατφόρμα της Meituan, παρόλο που η Alibaba προσπάθησε να τους πείσει να αλλάξουν, ρίχνωντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις κουπονιών και γευμάτων.

Ο David Dai, αναλυτής της εταιρείας Bernstein Research στο Χονγκ Κονγκ, λέει ότι η αφοσίωση των χρηστών της Meituan είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει η Alibaba.

Αν και η ηγετική θέση της Meituan στην αγορά θα είναι δύσκολο να εκτοπιστεί, η Alibaba έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει εύκολα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου βλέπει την παράδοση τροφίμων ως απαραίτητη για την ευρύτερη στρατηγική του, επειδή είναι μια υπηρεσία υψηλών συχνοτήτων που μπορεί να ενσωματωθεί στο οικοσύστημα Alibaba για την προώθηση συμπληρωματικών υπηρεσιών όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές.

Για να απομακρύνει την κυριαρχία του αντιπάλου της, η Alibaba επικεντρώνεται στις πόλεις χαμηλότερου πληθυσμού, οι οποίες είναι τα παραδοσιακά οχυρά του Meituan.

Και αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία προς το τέλος του έτους, όταν ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κηρύξει την Singles Day και μοιράσει εκπτώσεις για να προσελκύσει αγοραστές.

Επιπλέον, η Meituan μπορεί επίσης να χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο στους ταχυμεταφορείς εκείνη την εποχή, επειδή ο κρύος καιρός στη χειμερινή περίοδο συνήθως οδηγεί σε αυξημένες παραγγελίες από μέρος των πελατών.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι έχει αρκετό περιθώριο για ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκή βελτίωση των περιθωρίων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.