19 Απρ 2024
READING

Γιατί στο Facebook δεν αρέσει πια το κουμπί like

3 MIN READ

Γιατί στο Facebook δεν αρέσει πια το κουμπί like

Γιατί στο Facebook δεν αρέσει πια το κουμπί like

Πρώτα το Instagram, τώρα η μητρική εταιρεία. Το Facebook επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σκέφτεται ίσως, ενδεχομένως, να αφαιρέσει τον μετρητή των Like από την πλατφόρμα για να “εμποδίσει τους χρήστες να συγκρίνονται καταστροφικά με άλλους και ενδεχομένως να νοιώθουν ανεπαρκείς αν οι αναρτήσεις τους δεν παίρνουν τόσα πολλά Likes”.

Λίγο αργά το κατάλαβαν, αλλά ευπρόσδεκτη η κίνηση.

Μέσα από μια μάζα εκδηλώσεων που το Facebook επηρεάζει, άμεσα ή έμμεσα, βρίσκουμε εκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο, οδηγούμενοι από την ψυχολογία που πλήττεται από τις τεράστιες πλατφόρμες και τα κοινωνικά μέσα (μεταξύ ενός μεγάλου φάσματος άλλων πραγμάτων).

Υπάρχει ένα πραγματικό παιχνίδι δέσμευσης εδώ, όπως συνοψίζει η TechCrunch:

Η αφαίρεση του μετρητή των Like, θα μπορούσε να ασκεί λιγότερη πίεση στους χρήστες και να τους ενθαρρύνουν να μοιράζονται περιεχόμενο πιο ελεύθερα και συχνά, όπως έγραψα το 2017.

Θα μπορούσε επίσης να συγκαλύψει τη δυνητική πτώση της δημοτικότητας του Facebook καθώς οι χρήστες μεταβαίνουν σε άλλες εφαρμογές. Τα μηνύματα που δεν παίρνουν τόσα πολλά Like όπως συνήθιζαν, θα μπορούσαν να επισπεύσουν την έξοδο.

Η Έξοδος είναι η σωστή λέξη. Σειρά μελετών δείχνει τώρα ότι οι άνθρωποι είτε ψεύδονται για το χρόνο που ξοδεύουν στο Facebook, είτε δεν το συνειδητοποιούν όταν χρησιμοποιούν το Facebook.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι έχουν ήδη “εγκαταλείψει το πλοίο”. Ποιο είναι το θέμα; Το Facebook είναι πιο διαδεδομένο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν, και τόσο μη-cool να παραδέχεται κανείς ότι το χρησιμοποιεί όπως ήταν πάντοτε.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα Likes, και άλλα κοινωνικά «νομίσματα», είναι οι δόσεις ντοπαμίνης που κρατούν τους ανθρώπους υποδουλωμένους χωρίς να το γνωρίζουν.

Το Facebook και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες γνωρίζουν και απολαμβάνουν αυτή την εξουσία. Η απομάκρυνση της εμφάνισης των χαρακτηριστικών, όχι η μόνιμη διαγραφή τους, έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί απίθανο να δαμάσει το θηρίο.

Η κίνηση είναι το PR στην καλύτερη έκφανσή του και στη χειρότερη περίπτωση αποσπά την προσοχή από πιο σημαντικά ζητήματα, σε μια προσπάθεια αποτροπής της επιβολής ρυθμίσεων και δικαστικής εποπτείας.

Η αφαίρεση του μετρητή των Like από το Facebook είναι μια καλή ιδέα αλλά με εντελώς λάθος τρόπο.

Ο κόσμος θέλει να δει περισσότερα από το “μεγάλο μπλε εργοστάσιο δυστυχίας” για να διορθώσει πράγματα όπως εξωτερικές παρεμβολές, πολιτικές διαφημίσεις και άλλα στοιχεία που παραβιάζουν τη δημοκρατία.

Τα πράγματα που το Facebook υποστηρίζει, δεν είναι ωραία ούτε για το ίδιο, ούτε και για τον κόσμο. Η εταιρεία φαίνεται και δρα σαν “αναισθητοποιημένη”.

Το θέμα παραμένει ότι το Facebook κερδίζει χρήματα και ότι το μήνυμα αυτό δεν σταματά ούτε δευτερόλεπτο γιατί έτσι, το όλο θέμα θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Το Facebook είναι στη δύσκολη θέση να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία και να είναι ισχυρό, αλλά σπάνια αγαπητό. Όλα αυτά τα πράγματα το καθιστούν έναν εύκολο στόχο για απογοήτευση και απόρριψη.

Τίποτα δεν φαίνεται να προάγει τη μαζική αντίδραση, ούτε καν το πρόστιμο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Facebook πρέπει να έχει κάποιον να φοβάται, αλλιώς αυτές οι αλλαγές (όσο καλές κι αν είναι) παραμένουν λόγια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.