Η Apple εργάζεται για να περιορίσει την αλλαγή του κλίματος και να σώσει ελέφαντες

Ανάμεσα σε δύο εθνικά πάρκα στην Κένυα, οι λόφοι Chyulu φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς ελεφάντων και άλλων άγριων ζώων.

Η περιοχή είναι επίσης η τελευταία δωρεά της Apple, καθώς η τεχνολογική εταιρεία αναζητά νέες λύσεις για την αλλαγή του κλίματος που μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την μη κερδοσκοπική εταιρεία Conservation International για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων λιβαδιών στην περιοχή.

“Με την αποκατάσταση δεκάδων χιλιάδων εκταρίων στους λόφους Chyulu, μπορούμε να απομακρύνουμε τον άνθρακα από τον αέρα, να προστατεύσουμε έναν κρίσιμο διάδρομο άγριας ζωής για τους ελέφαντες και να υποστηρίξουμε τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων του Maasai”, λέει η Λίζα Τζάκσον, αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής.

Οι βοσκοτόπιοι στους πρόποδες των λόφων, μαζί με παρόμοιες χορτολιβαδικές εκτάσεις σε ολόκληρη την Αφρική, έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν τεράστιες ποσότητες CO2.

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το τοπίο έχει υποβαθμιστεί μέσω της μη βιώσιμης χρήσης της γης. Αυτό σημαίνει ότι το έδαφος δεν μπορεί να απομονώσει τόσο άνθρακα, και οδηγεί επίσης σε άλλα προβλήματα για τους ανθρώπους και τα ζώα στην περιοχή.

Σε όλο τον λόφο Chyulu, η υπερβόσκηση έχει αφήσει τους Maasai χωρίς αρκετή τροφή για το ζωικό τους κεφάλαιο.

Ο βιότοπος είναι τόσο υποβαθμισμένος ώστε οι ελέφαντες και η άλλη άγρια ​​ζωή αγωνίζονται επίσης να βρουν να φάνε.

Στο παρελθόν, ένα έργο αποκατάστασης σε μια περιοχή όπως αυτή θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην αναφύτευση χόρτου και δέντρων.

Αλλά η Apple χρηματοδοτεί δοκιμές μιας διαφορετικής προσέγγισης, υπό την καθοδήγηση της Conservation International με επί τόπου εργασίες από τοπικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Trust Conservation Wilderness Maasai και του Big Life Foundation.

Αντί να επικεντρωθεί στη φύτευση, η ομάδα θα δοκιμάσει κοινωνικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους βοσκούς Maasai να στραφούν σε περιστροφική βόσκηση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τις υποβαθμισμένες περιοχές της γης και να ανακάμψουν.

Η θεωρία: Με στρατηγικές παρεμβάσεις, το τοπίο μπορεί να ανακάμψει μόνο του.

“Οι άμεσες εργασίες φύτευσης είναι πολύ ακριβές”, λέει ο Νίκολα Αλεξάνδρα, ειδικός στο Conservation International. “Αλλά όταν εργάζεστε αντ ‘αυτού με τις τοπικές κοινότητες, βρίσκετε ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιήσουν, που βελτιώνουν την ευημερία τους και την ευημερία του οικοσυστήματος. Είναι ένα είδος επιτυχημένης λύσης για όλους.

“Το τοπίο αντιμετωπίζει ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας που ακολουθείται από έντονες βροχοπτώσεις και διάβρωση.

“Είναι πιθανό ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη φύση αυτού του οικοσυστήματος”, λέει.

“Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε αποκατάσταση για να καταστήσουμε αυτό το οικοσύστημα πιο ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές όσο μπορούμε.”

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός είχε ήδη δουλέψει στους λόφους Chyulu για να προστατεύσει τις δασικές περιοχές απασχολώντας περισσότερους δασοφύλακες και δημιουργώντας τοπικές ευκαιρίες απασχόλησης που δεν συνεπάγονται ζημιές στο δάσος γύρω από τα λιβάδια.

Αλλά η νέα χρηματοδότηση από την Apple θα επιτρέψει να δοκιμάσει τη νέα στρατηγική της.Αυτό που θέλει να κάνει η Apple είναι να δείξει ένα οικονομικά αποδοτικό μοντέλο για την αποκατάσταση των δασών και να το αναπαράγει σε άλλες περιοχές και αυτό το τοπίο ως επίδειξη για άλλες αφρικανικές κυβερνήσεις.

Για την Apple, είναι το τελευταία σε μια σειρά έργων που στοχεύουν να βοηθήσουν τους οργανισμούς προστασίας να χρησιμοποιούν τη φύση για να καταπολεμήσουν την αλλαγή του κλίματος.

Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης απαιτεί από όλους να ενεργήσουν με επείγον τρόπο.

Προηγουμένως, η εταιρεία εργάστηκε σε ένα έργο για την προστασία ενός μαγκρόβιου δάσους στην Κολομβία, ένα είδος οικοσυστήματος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απομόνωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Και στα δύο έργα η Apple προσέφερε τόσο κεφάλαια όσο και βοήθησε στο σχεδιασμό του προγράμματος.

Πριν από αυτό, η Apple χρηματοδότησε ένα έργο στην Κίνα για να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης των δασών σε ένα εκατομμύριο στρέμματα και ένα έργο στις Η.Π.Α. που βοήθησε ομοίως στη βελτίωση της διαχείρισης των δασών.