19 Απρ 2024
READING

Ο Jack Ma παραιτείται από πρόεδρος της Alibaba | οι βασικές στιγμές στην ιστορία της εταιρείας

5 MIN READ

Ο Jack Ma παραιτείται από πρόεδρος της Alibaba | οι βασικές στιγμές στην ιστορία της εταιρείας

Ο Jack Ma παραιτείται από πρόεδρος της Alibaba |  οι βασικές στιγμές στην ιστορία της εταιρείας

Το 2019 είναι ένα μεγάλο έτος για την Alibaba. Ο γίγαντας του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου γιορτάζει την 20η επέτειο και ο ιδρυτής του Jack Ma, αποχωρεί από πρόεδρος.

Από την ίδρυσή της το 1999, η Alibaba έχει περάσει από μια παραδοσιακή επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου σε ένα όμιλο επιχειρήσεων, από την εφοδιαστική αλυσίδα έως την παράδοση τροφίμων και το cloud computing.

Είναι πλέον μια επιχείρηση αξίας άνω των 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ας θυμηθούμε μερικές βασικές στιγμές στην ιστορία της Alibaba.

Απρίλιος 1999: Το ταξίδι αρχίζει

Η Alibaba ιδρύθηκε από μια ομάδα 18 ανθρώπων με επικεφαλής τον Jack Ma. Ο όμιλος εργαζόταν από το διαμέρισμα του Ma στην κινεζική πόλη Χανγκζού, όπου τώρα βρίσκεται το κεντρικό γραφείο της Alibaba.

Ο πρώτος ιστότοπός του ήταν το Alibaba.com, μια αγορά χονδρικής πώλησης στα αγγλικά. Την ίδια χρονιά, η Alibaba ξεκίνησε μια εγχώρια αγορά χονδρικής πώλησης.

Ιανουάριος 2000: Η SoftBank επενδύει

Η Alibaba πήρε μια επένδυση αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τη SoftBank. Αυτή η επένδυση βοήθησε την Alibaba να αναπτυχθεί.

Μάιος 2003: Γεννιέται το Taobao

Το Taobao είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών στην Κίνα που διευθύνεται από την Alibaba, όπου οι πωλητές τρίτων μερών μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Στο οικονομικό έτος 2015 της Alibaba, ο όγκος των μικτών εμπορευμάτων της Taobao ανήλθε σε 1,59 τρισεκατομμύρια γιουάν (223,9 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αυτό έχει αυξηθεί σε 3,11 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2019. Τα έσοδα από την Taobao είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της βασικής εμπορικής δραστηριότητας της Alibaba.

Δεκέμβριος 2004: Έναρξη Alipay

Η Alipay είναι μία από τις δύο πιο μεγάλες πλατφόρμες πληρωμών της Κίνας, μαζί με την ανταγωνιστική εταιρεία WeChat Pay η οποία ανήκει στην Tencent.

Πρόκειται για ένα σύστημα που βασίζεται σε κώδικες QR, ένα είδος γραμμωτού κώδικα, που βρίσκεται στους μετρητές πληρωμών των εμπόρων.

Οι αγοραστές στα καταστήματα μπορούν να σαρώσουν τον κώδικα για να κάνουν πληρωμές. Αλλά η Alipay μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ωστόσο, η Alipay αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο περιουσιακό στοιχείο σε όλη την ιστορία της Alibaba, προκαλώντας την εταιρεία και τον ιδρυτή της Ma, να συγκρουστούν με τους βασικούς μετόχους τους, Yahoo και SoftBank.

Αύγουστος 2005: Η Yahoo γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος

Η Yahoo έβαλε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Alibaba για συμμετοχή 40% στην εταιρεία, καθιστώντας τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Alibaba ανέλαβε τον έλεγχο της επιχείρησης της Yahoo.

Νοέμβριος 2007: IPO του Χονγκ Κονγκ

Πριν από το ντεμπούτο της Alibaba στις ΗΠΑ το 2014, πραγματοποίησε μια πρώτη δημόσια προσφορά (IPO) στο Χονγκ Κονγκ το 2007. Η δημόσια εγγραφή αύξησε σε 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ τα ακαθάριστα έσοδα.

Την ημέρα έναρξης, οι μετοχές της Alibaba αυξήθηκαν από την τιμή προσφοράς των 13,50 δολ. Χονγκ Κονγκ έως και 39,50 δολάρια Χονγκ Κονγκ.


Απρίλιος 2008: Η γέννηση του Tmall

Η Alibaba ξεκίνησε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Taobao Mall το οποίο αργότερα έγινε Tmall.

Μαζί με το Taobao, το Tmall είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba όσον αφορά τα έσοδα.

Το Tmall έχει τοποθετηθεί ως χώρος όπου οι ξένες μάρκες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να πουλήσουν σε Κινέζους καταναλωτές.

Τα πολυτελή σήματα μόδας, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών και ακόμη και τα Starbucks είναι στο Tmall.


Σεπτέμβριος 2009: Ξεκίνησε η επιχείρηση cloud

Η Alibaba ξεκίνησε το cloud business το 2009 και είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες στην Κίνα.

Το Cloud computing είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την εταιρεία και τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alibaba Ντάνιελ Ζανγκ δήλωσε στο CNBC πέρυσι ότι το cloud θα είναι η «κύρια δραστηριότητα» της εταιρείας στο μέλλον.

“Το Cloud computing είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε επιχείρηση στο μέλλον θα τροφοδοτείται από cloud », είπε.

Νοέμβριος 2009: Η Singles Day


Η Singles Day – επίσης γνωστή ως Double 11 festival – είναι η μεγαλύτερη εμπορική εκδήλωση της Κίνας μέσα στη χρονιά.

Ήταν μια πρωτοπορία από τον σημερινό Διευθύνοντα Σύμβουλο Alibaba Zhang. Οι έμποροι λιανικής πώλησης προσφέρουν τεράστιες εκπτώσεις εκείνη την ημέρα που έχει μετατραπεί σε φεστιβάλ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Alibaba είδε την ακαθάριστη αξία των αγαθών που πωλήθηκαν μέσω των πλατφορμών της να χτύπά τα 7,8 εκατομμύρια δολάρια της Singles Day το 2009.

Το ποσό αυτό ανερχόταν σε 30,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην εκδήλωση του 2018, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της εποχής εκείνης.


Σεπτέμβριος 2014: IPO της Νέας Υόρκης


Η Alibaba έγινε δημόσια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία.

Ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στην IPO της Νέας Υόρκης.

Είναι πλέον μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Ασίας με βάση την αποτίμηση. Η μετοχή της Alibaba ξεπερνά το 150% από την τιμή των 68 δολαρίων ανά μετοχή.

Φεβρουάριος 2018: Η Alibaba αγοράζει το Ant stake

Η Alibaba αγόρασε το 33% της Ant Financial. Ήταν σε θέση να το πράξει λόγω μιας ρήτρας σε μια σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών από το 2014, όταν δημιουργήθηκε η Ant.  Έχειαναφερθεί ότι η Ant Financial επιδιώκει IPO, αν και η εταιρεία δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.


Σεπτέμβριος 2019: Ο Jack Ma παραιτείται από πρόεδρος

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Alibaba είπε ότι ο Jack Ma θα αποχωρήσει από πρόεδρος του συμβουλίου ένα χρόνο αργότερα – στις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Zhang παίρνει τη θέση του Ma ως πρόεδρος. Ο Μa προτίθεται να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Alibaba μέχρι την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων του 2020.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.