25 Απρ 2024
READING

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαβάζουν μυθιστορήματα στο Instagram. Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον

3 MIN READ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαβάζουν μυθιστορήματα στο Instagram. Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαβάζουν μυθιστορήματα στο Instagram. Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον

Πέρυσι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να βάλει το πλήρες κείμενο των μυθιστορημάτων στις Ιστορίες του Instagram. Σήμερα, περίπου 300.000 άνθρωποι διαβάζουν βιβλία με αυτόν τον τρόπο.

Τον Αύγουστο του 2018, οι οπαδοί της Instagram της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης βλέποντας τις ιστορίες Insta εμφανίστηκε κάτι απροσδόκητο.

Το πλήρες κείμενο των περιπέτειων της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, σχεδιασμένο για μια μικρή οθόνη, με μικρά κινούμενα σχέδια που έφεραν την ιστορία στη ζωή αναστροφή.

Το έργο, γνωστό ως Insta Novels, αποτελεί μέρος του στόχου του NYPL να φτάσει πέρα από τους τοίχους του και να πείσει περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν βιβλία.

Επιδιώκοντας αυτή την αποστολή, το ίδρυμα έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στον κόσμο, φέρνοντας κλασική λογοτεχνία σε 400 εκατομμύρια ημερήσιους ενεργούς χρήστες του Instagram.

Σχεδιασμένο από το γραφιστικό γραφείο Mother New York, η Insta Novels είναι ο νικητής των Βραβείων 2019 Innovation by Design της Fast Company στην κατηγορία Εφαρμογές και Παιχνίδια.

Από την κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2018, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν διαβάσει τα Insta Novels της NYPL και ο λογαριασμός Instagram του NYPL έχει κερδίσει 130.000 οπαδούς.

Ενώ ότι κέρδισε περισσότερους οπαδούς ήταν σίγουρα μέρος του στόχου του έργου, το NYPL είναι πιο ενθουσιασμένο -και έκπληκτο- ότι οι άνθρωποι διαβάζουν πραγματικά τα βιβλία που δημοσίευσε στο Instagram.

Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ενημέρωσης βιβλίων για την ψηφιακή εποχή: Πέρα από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όπως το Kindle και το Nook, οι σχεδιαστές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την οπτική, συνειδητή φύση του διαδικτύου για να κάνουν την ανάγνωση περισσότερο διαδραστική.

Ένα έργο με τίτλο Ambient Literature δημοσιεύει ιστορίες που καταγράφουν λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία σας, την ώρα της ημέρας και τον καιρό για μια ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε μόνο σε ένα smartphone.

Άλλοι έχουν επανασχεδιάσει την εμπειρία ψηφιακής ανάγνωσης για το πρόγραμμα περιήγησης, καθιστώντας πιο ευχάριστη την ανάγνωση ενός βιβλίου στον υπολογιστή σας.

Για το NYPL, οτιδήποτε βοηθά τους ανθρώπους να βρουν ιστορίες είναι μια σπουδαία ιδέα.

“Οπουδήποτε θέλουν να διαβάσουν οι άνθρωποι είναι οκ από εμάς”, λέει ο Richert Schnorr, διευθυντής ψηφιακών μέσων στο NYPL.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συναντήσουμε ανθρώπους όπου βρίσκονται.” Ο Schnorr επέλεξε τους βιβλιοθηκονόμους του NYPL για να αποφασίσει ποιοι τίτλοι θα συμπεριληφθούν.

Παράλληλα με τις περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, το τμήμα της σελίδας Instagram της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει επίσης τις εκδόσεις Story της κίτρινης ταπετσαρίας του Charlotte Perkins Gilman, του The Raven του Edgar Allen Poe, της Μεταμόρφωσης του Franz Kafka και του A Christmas Carol του Charles Dickens.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.