19 Σεπ 2024
READING

Η Wendy’s προσπαθεί να επαναφέρει το πρωινό

4 MIN READ

Η Wendy’s προσπαθεί να επαναφέρει το πρωινό

Η Wendy’s προσπαθεί να επαναφέρει το πρωινό

Η Wendy’s ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει ένα μενού πρωινού σε όλο το σχεδόν αμερικανικό δίκτυο των 6.000 καταστημάτων το 2020.

Η εταιρεία ποντάρει σε ένα μεγάλο στοίχημα -20 εκατομμύρια δολάρια- για το λανσάρισμα, με σχέδια να προσλάβει 20.000 υπαλλήλους και να προσφέρει άλλη υποστήριξη franchisee.

Λόγω αυτής της επένδυσης, η εταιρεία αναμένει τώρα ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα μεταβληθούν κατά 3,5% σε 6,5% το 2019.

Η πρωτοβουλία είναι σίγουρα φιλόδοξη, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά της μάρκας στον ανταγωνιστικό χώρο του πρωινού.

Το πρώτο πρωινό της Wendy’s ξεκίνησε το 1985. Σύμφωνα με το Mashed, η αλυσίδα απέσυρε το πρωινό μενού μετά από μόλις εννέα μήνες, κατηγορώντας την για έλλειψη γνώσης και εμπειρίας στο κομμάτι αυτό.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η λειτουργική πολυπλοκότητα κατέστρεψε την αρχική επιτυχία της αλυσίδας, καθώς η Wendy προσέφερε φιλόδοξα πράγματα όπως ομελέτες κατά παραγγελία.

Πιθανώς παρακινημένη από την επιτυχία του McDonald’s και του Burger King, η Wendy’s προσπάθησε ξανά το 2007, αλλά δεν κατάφερε να βρει τη συνέπεια που ήθελε.

Εισήγαγε πρωινό ξανά το 2012, ωστόσο, η αλυσίδα άρχισε να «επιβραδύνει» το πρωινό το 2013, επειδή δεν μπορούσε να βρει την κερδοφορία που ήθελε.

Εκείνη την εποχή, ορισμένοι αναλυτές κατηγόρησαν την έλλειψη επώνυμου καφέ ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, καθώς ο καφές είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί η συνήθεια.

Αλλά η εταιρεία ξεκίνησε το δικό της μείγμα καφέ, το Redheaded Roasters, δύο χρόνια μετά, το 2011.

Το γεγονός ότι η Wendy’s δεν μπορούσε να διακριθεί στο χώρο του πρωινού αποτελεί μια έκπληξη στο τμήμα των εταιρειών fast food που παρουσιάζει σταθερά έντονη κυκλοφορία το πρωί.

Αυτή τη φορά, η Wendy’s είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το μόνο αναπτυσσόμενο μέρος της ημέρας στην βιομηχανία εστιατορίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς.

Το πρωινό αποτελεί το 21% της συνολικής κυκλοφορίας κόσμου στα εστιατόρια το 2018, από το 19% το 2013, όταν το μενού πρωινού της Wendys καταργήθηκε.

Από εκείνη την εποχή, αρκετή δραστηριότητα έχει συμβεί το πρωί. Η Chick-fil-A άρχισε να κατακτά σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Η Taco Bell μπήκε δυναμικά στο χώρο. Παραδοσιακά αγαπημένα το πρωί παρέμειναν τα Dunkin και Starbucks που έχουν εξελίξει τα μενού τους και τις προσφορές καφέ για να συνεχίσουν την κυριαρχία τους.

Η Burger King έχει αυξήσει την εστίασή της στις προσπάθειες καινοτομίας πρωινού και μάρκετινγκ.

Και τέλος, η Panera έχει αρχίσει τα πρώτα βήματα στο delivery πρωινού. Ο ανταγωνισμός έχει κερδίσει τόσο πολύ έδαφος που η McDonald’s, ο ηγέτης της αγοράς, έχει χάσει λίγο έδαφος.

Αλλά η McDonald’s αποτελεί επίσης ένα case study για το γιατί το πρωινό μπορεί και πρέπει να δουλέψει στο quick-service.

Το πρωινό μενού αντιπροσωπεύει περίπου το 24% των πωλήσεων της αλυσίδας και είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι της ημέρας.


Πολλοί καταδεικνύουν το Taco Bell ως τον βασικότερο λόγο πίσω από το “κλεμμένο” μερίδιο αγοράς από την McDonalds.

Σύμφωνα με την Euromonitor, το μερίδιο αγοράς της McDonald ήταν 17,4% πριν από πέντε χρόνια και 14,7% πέρυσι. Το Taco Bell πρόσθεσε  το πρωινό στο μενού του το 2014.

Αναμφισβήτητα, όπου η Wendy’s απέτυχε χρόνια πριν, το Taco Bell αναπτύχθηκε.

Όπως εξηγεί ο Robert Byrne, ανώτερος διευθυντής της Consumer Technomic, “το Taco Bell εξέτασε τα οικονομικά της αγοράς και ανέβασε την αξία στις επενδύσεις των franchisees”.

Φυσικά, βοηθά επίσης ότι το Taco Bell “μπήκε στο πρωινό με εντελώς διαφορετική σκοπιά” με τις εμπνευσμένες από το Μεξικό προσφορές του.

Αυτή τη φορά, η Wendy’s θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στους franchisees της. Θα φέρει το πρωινό με μια Wendy’s σκοπιά, που θα περιλαμβάνει signature είδη όπως το Breakfast Baconator, το Frosty-ccino και το honey butter μπισκότο με κοτόπουλο.

Σε δελτίο τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Todd Penegor, είπε ότι το μενού πρωινού της εταιρείας θα ” μας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό”.

Αυτό θα πει τολμηρή πρόβλεψη! Σε συνέντευξη στο Bloomberg το 2014, ο τότε  CEO Emil Brolick αποκάλεσε το πρωινό “πόλεμο”. Δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε.

Στην πραγματικότητα, ο χώρος έχει γίνει πολύ πιο έντονος. Η προσπάθεια να κερδίσουν ένα μερίδιο εδώ θα είναι μια πρόκληση, αλλά όπως απέδειξε το Taco Bell, μπορεί σίγουρα να γίνει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.