20 Απρ 2024
READING

H νέα “κατασκευή” των Lego | τα φυσικά καταστήματα στην Κίνα

5 MIN READ

H νέα “κατασκευή” των Lego | τα φυσικά καταστήματα στην Κίνα

H νέα “κατασκευή” των Lego | τα φυσικά καταστήματα στην Κίνα

Η Lego δημιούργησε την παγκόσμια αυτοκρατορία παιχνιδιών της με πλαστικά τούβλα. Τώρα στοιχηματίζει στα τούβλα και τους τοίχους.

Ο γίγαντας των δανέζικων παιχνιδιών προσθέτει φυσικά καταστήματα για την προώθηση της ανάπτυξης και την επένδυση σε τοποθεσίες στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Οι ειδικοί παιχνιδιών λένε ότι ο CEO της εταιρείας, Niels Christiansen, θέτει σε εφαρμογή μια έξυπνη στρατηγική, αλλά όπως η κατασκευή του Star Wars Imperial Destroyer με τα 4,784 κομμάτια, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα .

Η Lego δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% το καθαρό κέρδος μειώθηκε κατά 12% λόγω “σημαντικών επενδύσεων με μακροπρόθεσμη ανάπτυξη “.

Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν το άνοιγμα 160 καταστημάτων παγκοσμίως φέτος. Τα μισά από αυτά τα νέα καταστήματα – 80 – θα είναι στην Κίνα, φέρνοντας το σύνολο για τη χώρα αυτή σε περισσότερα από 140 καταστήματα.

Με αυτή τη στρατηγική, η Lego σκέφτεται τόσο κάθετα – επενδύοντας σε καταστήματα όπου ελέγχει τη διανομή της – και σε παγκόσμιο επίπεδο – αλλάζοντας την εστίαση από τη χαμηλή ανάπτυξη της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης σε αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η Lego θα έχει περίπου 600 καταστήματα μέχρι το τέλος αυτού του έτους, μια κίνηση που της δίνει μεγαλύτερη δύναμη για να παρουσιάσει τα προϊόντα της και να δημιουργήσει εμπειρίες πελατών, και την προστατεύει επίσης από χτυπήματα όπως η χρεοκοπία της Toys ‘R’ Us και άλλες λιανικές αποτυχίες .

Τα κορυφαία brands όπως η Lego όλο και περισσότερο κινούνται προς την τάση να ανοίξουν τα δικά τους καταστήματα προκειμένου να ελέγξουν τη σχέση τους με τον πελάτη και να διατηρήσουν το κέρδος από τις πωλήσεις, δήλωσε ο Gerald Storch, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Storch Advisors.

«Η Lego είχε καταστήματα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά φαίνεται να ενισχύει τη δέσμευσή της προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Έχοντας επώνυμα καταστήματα Lego στην Κίνα είναι μια έξυπνη κίνηση, είπε ο Storch, για πολλούς λόγους.

«Στα παιχνίδια τα εμπορικά σήματα πρέπει να πάνε εκεί όπου είναι και η ανάπτυξη πιο ταχεία και αυτό είναι σαφώς η Ασία», είπε.

Στην Κίνα, η αγορά από ένα κατάστημα Lego κατευνάζει τους φόβους των παραποιημένων προϊόντων.

“Ένα από τα πράγματα που οι Κινέζοι πελάτες αγαπούν όταν αγοράζουν ένα προϊόν σε ένα κατάστημα Lego είναι ότι ξέρουν ότι δεν είναι ψεύτικο. Επειδή η αγορά στην Κίνα είναι γεμάτη από πλαστά προϊόντα “, ανέφερε ο Storch.

Αλλά η στρατηγική για την κατασκευή καταστημάτων παρουσιάζει ορισμένους κινδύνους, πρόσθεσε. Θεωρεί ότι η Lego είναι σε καλή θέση τώρα για να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο, παρά τις κάποιες παγίδες στο παρελθόν.

“Δεν είναι απλά τουβλάκια πλέον. Πρόκειται για ένα προϊόν, τόσο δικό τους όσο και με άδειες μεταπώλησης. Έτσι φαίνεται ότι έχουν μάθει το μάθημά τους και βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση στην παγκόσμια σκηνή “, δήλωσε.

Ο Richard Gottlieb, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Experts Toy και εκδότης της Global Toy News, λέει ότι η Lego θέτει τα δικά της θεμέλια στο σωστό μέρος για την ώθηση της στην Κίνα.

“Η Κίνα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου νομίζω ότι θα δούμε μεγάλη ανάπτυξη των καταναλωτών λόγω του τεράστιου παιδικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Gottlieb.

Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν δείξει ότι αγαπούν τη μάρκα Lego και επιθυμούν να αγοράσουν απευθείας από ένα κατάστημά τους, δήλωσε ο Gottlieb.

Συμμετείχε σε ένα πάνελ της βιομηχανίας παιχνιδιών στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα ένιωθαν ντροπιασμένοι αν διέθεταν τουβλάκια που δεν θα ήταν στην πραγματικότητα Lego.

“Έδειξαν την αγάπη και το σεβασμό που έχουν οι Κινέζοι για το εμπορικό σήμα και την καλή δουλειά που έχει κάνει η Lego”, ανέφερε.

Η Lego, περισσότερο από πολλές άλλες μάρκες, έχει πολλούς λόγους να αγαπά το φυσικό κατάστημα, δήλωσε ο Jim Silver, παλαίμαχος δημοσιογράφος της βιομηχανίας παιχνιδιών και διευθύνων σύμβουλος της ιστοσελίδας κριτικής παιχνιδιών TTPM.

Τα καταστήματα, είπε, είναι τα σημεία όπου η Lego μπορεί να παρουσιάσει τη μάρκα και μια ευρύτερη ποικιλία των προϊόντων της από ό, τι η Walmart ή το Target.

Η Lego έχει ήδη δει τα καταστήματά της να επιτυγχάνουν στην Κίνα και αλλού στην Ασία και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές παιχνιδιών προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους εκεί, καθώς η σημασία της αγοράς των ΗΠΑ συρρικνώνεται.

Η Lego επενδύει επίσης σε virtual κατασκευές με τουβλάκια, όπως η γραμμή επαυξημένης  πραγματικότητας, Hidden Side, που επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphones για να βρίσκουν και να καταγράφουν φαντάσματα που κατοικούν σε σετ παιχνιδιών που έχουν κατασκευάσει από τουβλάκια Lego.

“Είναι βασικά σαν το Pokemon Go να συναντά τα Lego”, δήλωσε ο Silver. “Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας ενημερώνεται κάθε μήνα, σε μια έξυπνη χρήση της τεχνολογίας”, είπε. “Έχουν πάρει ένα σετ και έχουν προσθέσει πολύ παιχνίδι σε αυτό.”

Η Lego, η οποία πρόσφατα γιόρτασε την 60ή επέτειο των εμβληματικών πλαστικών τούβλων της, έχει αποδεδειγμένο ιστορικό brand building.

Αλλά όπως και όταν φτιάχνετε ένα Κάστρο Hogwarts 6.000 τεμαχίων, ο Christiansen και η ομάδα του θα χρειαστεί να βεβαιωθεί ότι έχουν τα θεμέλια σωστά, να είναι υπομονετικοί και να συνεχίσουν να συνδέουν τα κομμάτια, ακόμα και αν το τελικό αποτέλεσμα δεν γίνει άμεσα ορατό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.