20 Απρ 2024
READING

H μεγαλύτερη αστική φάρμα του κόσμου ανοίγει στο Παρίσι

4 MIN READ

H μεγαλύτερη αστική φάρμα του κόσμου ανοίγει στο Παρίσι

H μεγαλύτερη αστική φάρμα του κόσμου ανοίγει στο Παρίσι

Η όψη του τελευταίου ορόφου των σπιτιών της Γαλλίας επαναπροσδιορίζονται, με το Παρίσι να ανοίγει το δρόμο στο “πράσινο” στυλ του τελευταίου ορόφου.

Πουθενά δεν είναι πιο εμφανές από ότι σε ένα από τα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης, όπου η ταράτσα πάνω από ένα συγκρότημα 150.000 τετραγωνικών μέτρων, μετατρέπεται στο μεγαλύτερο αστικό αγρόκτημα στον κόσμο και την μεγαλύτερη πράσινη στέγη στην Ευρώπη.

Υπάρχει λόγος για τη μαζική αύξηση της γαλλικής πράσινης στέγης και της αστικής γεωργίας.

Το 2015, η γαλλική κυβέρνηση ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όλες οι νέες εμπορικές στέγες πρέπει να καλύπτονται είτε με ηλιακούς συλλέκτες είτε με βλάστηση.

H εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν τέθηκε σε λειτουργία, στο σημείο που οι εκστρατείες ήθελαν να δοθεί η εντολή τα νέα κτίρια να πρέπει να καλύπτονται πλήρως από πράσινο, αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αύξηση του αριθμού των πράσινων και ηλιακών στέγων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Η χώρα έχει τώρα δέκα φορές περισσότερες πράσινες στέγες από τη Γερμανία, όπου ξεκίνησε η κίνηση της πράσινη στέγης.

Οι πράσινες στέγες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, επειδή κάνουν το κτίριο πιο ενεργειακά αποδοτικό – το καλοκαίρι προσφέρουν ψύξη και το χειμώνα το κτίριο απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να κρατήσει τους ενοίκους του ζεστούς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Agence France Presse στο The Guardian, τα πουλιά χτίζουν φωλιές για να φωλιάζουν, βελτιώνοντας έτσι τη βιοποικιλότητα της πόλης και διατηρούν επίσης το βρόχινο νερό, οπότε η απορροή μειώνεται στους δρόμους της πόλης από κάτω.

Οι παριζιάνικες στέγες είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Είτε σκεφτούμε την Nicole Kidman στο Moulin Rouge, τον κωδωνοκρούστη της Disney που αιωρείται πάνω από την κορυφή της Παναγίας των Παρισίων ή τους δρομείς parkour που αγωνίζονται σε όλο τον ουρανό του Παρισιού, η πόλη είναι διάσημη για τη θέα από τις ταράτσες της.

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η καταστροφή της διάσημης στέγης της Notre Dame λόγω της πυρκαγιάς ήταν τόσο έντονη σε όλο τον κόσμο, τον Απρίλιο του 2019.

Το Παρίσι δέχτηκε την πρόκληση να “πρασινίσει” τα κτίριά του. Υπό τη δήμαρχο Anne Hidalgo, δεσμεύτηκε το 2016 να δημιουργήσει 100 εκτάρια πράσινων στεγών και τοίχων μέχρι το 2020 και είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην σπορά στις στέγες της πόλης.

Το εμπορικό κέντρο Beaugrenelle ήταν ένα από τα πρώτα, που το 2014 φύτευαν έναν λιβάδι βλάστησης 7.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η πόλη έχει ξεκινήσει διάφορες άλλες πρωτοβουλίες για να φυτέψει πολλά από τα κτίριά της.

Στο πλαίσιο του έργου με τον τίτλο “Parisculteurs” της δημάρχου, βρίσκεται υπό κατασκευή ένας νέος αγροτικός περίπατος στο Barbès και σε ένα υπόγειο γκαράζ στο κεντρικό Παρίσι, το La Caverne, αναπτύσσεται τώρα καλλιέργεια μαρουλιών και μανιταριών.

Άλλη μια από τις πολλές παριζιάνικες startup εταιρίες, όπως η Agricool που καλλιεργεί φράουλες, με στόχο να παρέχουν φρέσκα βιολογικά προϊόντα στους παριζιάνους πολίτες από αγροκτήματα εντός των ορίων της πόλης, χρησιμοποιώντας container μεταφοράς, εγκαταλελειμμένα κτίρια και υπόγειους χώρους.

Το νέο “αγρόκτημα” στο Παρίσι πρόκειται να είναι μεγαλύτερο από το “αγρόκτημα” του Σικάγο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο όταν χτίστηκε το 2016 και το οποίο αυξάνεται ακόμα με δέκα εκατομμύρια νέα φυτά ετησίως.

Δεν είναι μόνο το μέγεθός του που είναι ξεχωριστό, αλλά και οι αναπτυσσόμενες τεχνικές του θα είναι state-of-the-art.

Το νέο αγρόκτημα θα φυτεύει τις καλλιέργειες κάθετα, με “φυτά που ξεφεύγουν από τα όρια των πολυκατοικιών”.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρότερη επιφάνεια. Επιπλέον, τα φυτά δεν θα παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα αλλά αντ ‘αυτού, θα τροφοδοτηθούν μέσω ενός σπρέι ομίχλης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, το οποίο χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση, η Agropolis, η οποία επίσης διαχειρίζεται πολλά άλλα έργα σε ταράτσες στο Παρίσι, επέλεξε να διατηρήσει το “αγρόκτημα” ανοικτό στον καιρό.

Πολλές εταιρείες παραγωγής βιολογικών τροφίμων στο Παρίσι επέλεξαν να καλλιεργήσουν τα φυτά τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον, επηρεάζοντας τον φωτισμό και τη θέρμανση, αλλά το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο.

Η περιοχή θα καλλιεργήσει περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη, θα απασχολεί 20 κηπουρούς και ελπίζει ότι θα παράγει 1.000 κιλά φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα κατά την high season.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.