24 Απρ 2024
READING

H ανάδειξη του κουτιού των αθλητικών σε creative branding

3 MIN READ

H ανάδειξη του κουτιού των αθλητικών σε creative branding

H ανάδειξη του κουτιού των αθλητικών σε creative branding

Η ανάδειξη του κουτιού των αθλητικών παπουτσιών σε μια μορφή τέχνης, branding και εντυπωσιακού marketing αποτέλεσε το αντικείμενο του πρόσφατου pop-up μουσείου της Paper and Packaging Board της Νέας Υόρκης.

Επιμελημένος από τον Matt Halfhill, τον ιδρυτή του sneaker blog Nice Kicks, ο χώρος ενθάρρυνε τους επισκέπτες να δουν το κουτί των παπουτσιών – σε όλες τις εκφάνσεις του – ως κάτι περισσότερο από ένα κουτί από χαρτόνι.

“Σχεδιάσαμε την εμπειρία Shoebox Museum για να προβάλλουμε ένα κομμάτι της sneaker κουλτούρας που έχει αναδιαμορφωθεί πολλές φορές ως τώρα, αλλά ποτέ δεν έχει πάρει τα εύσημα που της αξίζει”, λέει ο Halfhill, ο οποίος χρησιμοποίησε την προσωπική του συλλογή για να γεμίσει τους τοίχους  του χώρου.

Για τον εκδότη και τους ομότιμους sneakerhead, αυτά τα κουτιά είναι τώρα συλλεκτικά όπως και τα παπούτσια που φιλοξενούν.

“Τα παπούτσια δεν διαρκούν για πάντα”, εξηγεί. “Είναι κατασκευασμένα από υλικά όπως αφροί και λάστιχα και καταρρέουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα κουτιά για τα παπούτσια θα ξεπεράσουν σε διάρκεια ζωής το παπούτσι και, καθώς υπάρχει αυξημένη συνειδητοποίηση της αρνητικής επίδρασης των πλαστικών, το χαρτόνι έχει εξελιχθεί θετικά στο μυαλό πολλών καταναλωτών. “

Είναι δύσκολο να πούμε ποιοι ήταν οι πρώτοι: η απαίτηση των συλλεκτών για ξεχωριστά κουτιά παπουτσιών ή η προσφορά εμπορικών σημάτων σε ολοένα και πιο πειραματικά σχέδια.

Ανεξάρτητα από αυτό, η τάση των καταναλωτών για αποθήκευση, φωτογράφηση και δημοσίευση της συσκευασίας έχει ωθήσει τις μάρκες των αθλητικών ειδών να γίνουν πιο δημιουργικές.

“Το shoebox είναι το πρώτο σημείο επαφής που έχει ο καταναλωτής με το προϊόν και νομίζω ότι είναι κάτι που έχει παραβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια”, λέει ο Halfhill.

“Οι μάρκες αρχίζουν τώρα την ιστορία ενός παπουτσιού από το ίδιο το κουτί του”.

Οι ρίγες της Adidas


Η Adidas είναι μία από τις λίγες μάρκες αθλητικών ενδυμάτων που δεν έχουν αποκλίνει πολύ από την αρχική σχεδίαση παπουτσιών.

Από τότε που άρχισε μαζικά να παράγει συσκευασίες, οι τρεις ρίγες της μάρκας εμφανίστηκαν σε όλα τα κουτιά της, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ταυτότητας της ετικέτας.

Ο Halfhill σημειώνει ότι ο συνήθης σχεδιασμός cross-package σημαίνει ότι οι καταναλωτές “δεν χρειάζεται να το ανοίξουν ή να το διαβάσουν – αναγνωρίζουν μόνο αυτές τις λωρίδες και γνωρίζουν ότι είναι ένα ζευγάρι της Adidas”.

Ο σχεδιασμός έχει γίνει τόσο γνωστός στον κόσμο των αθλητικών ειδών που η Adidas έχει αναπαραγάγει γιγαντιαίες εκδόσεις του κουτιού ως πλαίσιο pop-up καταστημάτων της.

Τα κουτιά δημητριακών της Nike

Σε μία από τις πιο παράδοξες συνεργασίες στο marketing, η Nike ενώθηκε με την General Mills και το αστέρι του NBA, Kyrie Irving, για να παράγει τρία mashups για δημητριακά / αθλητικά παπούτσια.

Τα Lucky Charms, Cinnamon Crunch και Kix “επανεξετάστηκαν” με τρόπο μπασκετικό, ενώ τα κατακόρυφα shoeboxes τους περιείχαν τις πολύχρωμες μασκότ και τις «διατροφικές πληροφορίες» πρωινού.

“Η General Mills ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που έκαναν τάση το branding σε κουτιά”, λέει ο Halfhill, “έτσι αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό”.

Οι επίπεδοι φάκελοι της Vans


Η συμπαγής φύση των παπουτσιών από καμβά Vans ταιριάζει στο συμπαγές σχέδιο κουτιού που έχει μείνει σχετικά σταθερό από τη δημιουργία της εταιρείας στη δεκαετία του 1970.

Αντί να διαθέτει καπάκι, η συσκευασία περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κομμάτι χαρτόνι που τοποθετείται τακτοποιημένα.

“Δεν είναι πολύ συνηθισμένο σχέδιο, αλλά πρακτικά αυτό λειτουργεί πολύ καλά επειδή το καπάκι δημιουργεί μια επίπεδη επιφάνεια από όλες τις πλευρές”, λέει ο Halfhill.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.