25 Απρ 2024
READING

Johnnie Walker | 10 χρόνια πριν ήταν ένα επικό μάθημα ιστορίας

3 MIN READ

Johnnie Walker | 10 χρόνια πριν ήταν ένα επικό μάθημα ιστορίας

Johnnie Walker | 10 χρόνια πριν ήταν ένα επικό μάθημα ιστορίας

Σε αντίθεση με την ταινία ή τα βιβλία, η διαφήμιση σπάνια συζητείται ιστορικά.

Και δικαίως, δεδομένου ότι, οι περισσότερες είναι απλά απαίσιες. Αλλά μερικές φορές, υπάρχει μια διαφήμιση που γίνεται η ίδια η κουλτούρα, όπως το «Dream Crazy» της Nike πέρυσι ή το «Where’s the Beef?» ή το «Wasssup» ή οποιοδήποτε άλλο εμπορικό τζιγκλάκι που κολλάει στο κεφάλι μας για χρόνια.


Ακριβώς μια δεκαετία πριν, τον Αύγουστο του 2009, το Johnnie Walker δεν έκανε μια διαφήμιση που έγινε κομμάτι της ποπ κουλτούρας, αλλά η εταιρεία και η πρακτορείο BBH London δημιούργησαν ένα σποτ που, τουλάχιστον στους διαφημιστικούς κύκλους όλοι θυμούνται.

Σε μια εποχή που υποτίθεται ότι όλη η προσοχή μειώνεται, ειδικά όταν πρόκειται για βίντεο στο διαδίκτυο, το σήμα του ουίσκι παρήγαγε μια διαφήμιση πέντε λεπτών που αποτελείται από έναν άνθρωπο που περπατάει στην ύπαιθρο της Σκωτίας, ενώ παρουσιάζει το χρονικό της εταιρείας.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Robert Carlyle, η ύπαιθρος ήταν πραγματικά όμορφη, η ιστορία της εταιρείας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και για τους πιο ψαγμένους, ο σκηνοθέτης Jamie Rafn τα κατέγραψε όλα αυτά με μία μόλις λήψη.

Λοιπόν, συγκεκριμένα, ήταν η 40η λήψη της δεύτερης ημέρας γυρισμάτων, αλλά είναι ένα μόνο λήψη, και ο Carlyle είναι απλά συγκλονιστικός.

Ο Rafn αποκάλεσε τότε τον Carlyle “απόλυτο μύθο”. “Ήταν απίστευτα εύκολος, γοητευτικός μέχρι αηδίας και απίστευτα επαγγελματίας”, δήλωσε ο Rafn.

“Συχνά αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που έκανε κάποιον τόσο επιτυχημένο όσο είναι. Υπάρχουν βέβαια όλα τα πράγματα που θα περιμένατε, όπως το ταλέντο κ.λπ. Αλλά το πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν ακριβώς το πόσο σκληρός ήταν.

Η πίεση που έβαλε στον εαυτό του για να το κάνει σωστά ήταν καταπληκτική. Η λήψη που καταλήξαμε ήταν η τελευταία της τελευταίας ημέρας – ΛΗΨΗ 40 – ΩΡΑ 8 μ.μ.

Τη στιγμή που τελειώσαμε, υπήρχε αυτή η συλλογική ευφορία στο χώρο. Το φως είχε φύγει, όλοι ήταν διαλυμένοι και απελπισμένοι να φτάσουν στην παμπ. Ο Robert πέφτει πάνω μου και με ρωτάει αν τον ήθελα να ξανακάνουμε την λήψη».

Ο πειραματισμός που παρουσιάζεται εδώ, από τη μορφή μέχρι τη λήψη του, ήταν μια εκπληκτική επιλογή για μια σημαντική εταιρεία όπως η Diageo.

Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολη νίκη. Ο Rafn είπε ότι υπήρχε μια κάποια ανησυχία και έπρεπε να έχει αρκετό υλικό για το Plan B σε περίπτωση που αυτό δεν λειτουργούσε.

“Το πρόβλημα ήταν ότι απλά ήξερα ότι οτιδήποτε λιγότερο από το πραγματικό δεν θα ήταν ούτε στο ελάχιστο τόσο καλό, έτσι το Plan Β μου ήταν ήδη ανεπαρκές”, είπε ο Rafn.

“Μετά την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων, όταν δεν καταφέραμε να πάρουμε μια καλή λήψη, άρχισα να αναρωτιέμαι αν θα τα καταφέρναμε.

Ευτυχώς, ο Robert τα κατάφερε καλά από την πρώτη φάση της δεύτερης μέρας και συνέχισε να μας δίνει τη μία φοβερή λήψη μετά την άλλη».

Κοιτάζοντας πίσω 10 χρόνια αργότερα, το μάθημα σε αυτό το σημείο εξακολουθεί να διδάσκει ότι όταν πρόκειται για εμπορικό σήμα και περιεχόμενο, πρόκειται για την εξεύρεση της σωστής ιστορίας και για την αποτύπωσή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε το εμπορικό σήμα σας αρκετά καλά για να ξέρετε πού ταιριάζει σε αυτή τη δυναμική. Μερικές φορές είναι 30 δευτερόλεπτα.

Μερικές φορές είναι μια ανάρτηση στο Instagram. Και μερικές φορές είναι πέντε λεπτά από έναν άνθρωπο που περνά μέσα από την ύπαιθρο της Σκωτίας, εξηγώντας την ιστορία της εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.