Όταν η Amazon , ο αμερικανικός αυτός κολοσσός του retail ανακοίνωνε την λειτουργία του πρώτου “έξυπνου” σούπερ-μάρκετ ,του “Amazon Go” ,τον Ιανουάριο του 2018, παρακολουθήσαμε με τον πλέον απτό τρόπο την εξέλιξη στην αγορά λιανικής με την εισαγωγή τόσο πρωτοποριακών τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας.
Το καλοκαίρι του 2019 η εταιρία μελετών Zion Market Research , στο ετήσιο report της ( https://www.zionmarketresearch.com/requestbrochure/retail-iot-market ) αναφέρει ,ότι ενώ τo 2018 η κεφαλαιοποίηση της τεχνολογίας ΙοΤ στην αγορά λιανικής ήταν περίπου 23,6 δις, παρουσιάζει αυξητική τάση με την πρόβλεψη ότι θα ανέβει στα 104,8 δις μέχρι το 2027.
Ήδη στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα 18 Amazon Go και οι ανταγωνίστριες εταιρίες της Amazon παγκοσμίως ακολουθούν στον ίδιο δρόμο.
Ανεξάρτητα από τα μεγέθη που υπολογίζονται από τις εταιρίες κλαδικών μελετών και τα μερίδια αγοράς που προβλέπονται για το μέλλον, το βέβαιο είναι ότι οι νέες τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων ( Internet of Things – IoT), πλαισιωμένες με την τεχνολογία Έξυπνης Νοημοσύνης ( Artificial Intellingence ) και την συλλογή Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) , θα βρίσκουν θέση και θα ευρύνουν την εφαρμογή τους σε ακόμα περισσότερες πτυχές της αγοράς.
Εξωτικοί όροι , και πρωτόγνωρες τεχνολογίες όπως Έξυπνο ράφι ( Smart shelf,) Μηχανική όραση (Machine/ Computer vision), Sensor fusion, μαζί με αλγόριθμους Προγνωστικής Ανάλυσης (Predictive Analysis) ή Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning ) στοιχεία που ακόμα δεν έχουν ξεφύγει από το ερευνητικό πεδίο) θα εισάγονται όλο και συχνότερα σε κάθε στάδιο της αξιακής αλυσίδας από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή , μετασχηματίζοντας όχι μόνο λειτουργικές διαδικασίες αλλά και καθημερινές συνήθειες.
Κάνοντας μία προσπάθεια να ιχνοσκοπήσουμε τις αλλαγές που τα παραπάνω θα επιφέρουν στον τομέα της λιανικής, βάσει των αρχικών εμπειριών και την τρέχουσα ειδησεογραφία για τις περιπτώσεις εκείνων των εταιριών που έχουνε εισάγει αυτές τις τεχνολογίες στα operations τους, θα λέγαμε ότι οι αλλαγές αυτές θα κινηθούν στους παρακάτω άξονες :
- Logistics –to- Smart Intergrated Logistics
O πλήρης μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας σε μια αληθινά ολοκληρωμένη και πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία.
Inventory Management : Αισθητήρες στρατηγικά τοποθετημένοι σε αποθήκες και ράφια θα δίνουν άμεσα όλες τις πληροφορίες που αφορούν για το στοκ και την κίνησή του.
”Έξυπνοι’ αισθητήρες θα μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένα αντικείμενα ανά πάσα στιγμή, άμεσα και από παντού , ενώ η πληροφορία θα μπορεί να προβάλλεται σε κάθε smartphone με κάποιο dashboard .
Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας : Η συλλογή στοιχείων απο όλα τα κομμάτια και στάδια που αποτελούν την εφοδιαστική αλυσίδα ( εμπορεύματα στον αποθηκευτικό χώρο, κίνηση μονάδων του logistics στόλου , θα δίνει όχι μόνο την ενεστώσα κατάσταση του αντικειμένου αλλά και την ιστορία του ανά στάδιο της αλυσίδας.
Το φιλτράρισμα και η επεξεργασία των δεδομένων θα δώσει την δυνατότητα στους decision makers να λαμβάνουν αποφάσεις πιο γρήγορα, να αναγνωρίζουν ευκαιρίες πιο νωρίς και έτσι να γίνουν περισσότερο λειτουργικά αλλά και πιό οικονομικά αποτελεσματικοί.
- Προσωποποιημένη Εμπειρία Πελάτη – Customer Experience Personification
Η παραγωγή τεράστιων συνόλων δεδομένων από συσκευές ΙοΤ που βρίσκονται κατανεμημένα στον χώρο διάδρασης παραγωγού -προμηθευτή – καταναλωτή , η λεπτομερής καταγραφή και συγκέντρωσή τους σε κάθε στάδιο της καταναλωτικής διαδικασίας από υπολογιστικές πλατφόρμες , η δυνατότητα ανάλυσης τους σε δεύτερο χρόνο θα δώσει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κατανοήσουν συμπεριφορές πελατών απέναντι σε προϊόντα και υπηρεσίες με τρόπο που μόνο κατά προσέγγιση μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.
Οι επιχειρήσεις με τα δεδομένα αυτά ως βασικό input για τα μοντέλα καταναλωτικής συμπεριφοράς που αναπτύσσουν , θα μπορέσουν να προσφέρουν προσωποποιημένο μάρκετινγκ (personalised marketing) και πιο αποτελεσματική διαφήμιση στοχεύοντας ορισμένα τμήματα της πελατείας τους για συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Επιπλέον θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα πιθανές μελλοντικές ανάγκες των πελατών τους, ή ακόμα αν αυτές μεταβάλλονται θα μπορούν να δουν το πώς ή να μετρήσουν το πόσο .
Επί της ουσίας , η εμπειρία του ίδιου του καταναλωτή θα ενισχυθεί και θα γίνει πιο προσωπική και πιο άμεση αποκτώντας μία εξ ολοκλήρου άλλη δυναμική από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
- Νέα Κανάλια Πωλήσεων / Revenue Streams
Ήδη σήμερα , πολλές εταιρίες retail έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα δεδομένα που συλλέγουν , είναι το νέο τους δυνατό asset. Η σύνθεση και ανάλυση αυτών των δεδομένων, που αρχικά γίνεται εσωτερικά, μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορία για τους υπάρχοντες ή μελλοντικούς πελάτες , καθώς και να βοηθήσει στον σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Η διαδικασία συλλογής και ανάλυσης της πληροφορίας βελτιστοποιείται με την συνεχόμενη ροή των δεδομένων, δίνοντας μία όλο και ακριβέστερη εικόνα της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων αλλά και της εκτέλεσής τους στην παραγωγική διαδικασία .
Συμπερασματικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το οικοσύστημα των παραπάνω τεχνολογιών θα προβάλει στις εταιρίες λιανικής αρκετές προκλήσεις , με κυριότερη ίσως εκείνην του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.
Παράλληλα όμως θα δημιουργήσει ένα πλήθος δυνατοτήτων στις ίδιες αυτές εταιρίες να αντιδράσουν αμεσότερα και πιο καινοτόμα στις ανάγκες των πελατών τους. Το μέλλον στην λιανική αγορά , προβλέπεται σίγουρα συναρπαστικό !
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.