24 Απρ 2024
READING

Game-changers | οι γυναίκες έχουν αλλάξει την αγορά των αθλητικών ειδών

3 MIN READ

Game-changers | οι γυναίκες έχουν αλλάξει την αγορά των αθλητικών ειδών

Game-changers | οι γυναίκες έχουν αλλάξει την αγορά των αθλητικών ειδών

Από την Εθνική ομάδα των γυναικών των ΗΠΑ που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην 15χρονη Coco Gauff που συνέτριψε τη Venus Williams στο Wimbledon, ο γυναικείος αθλητισμός είχε πολλές λαμπερές στιγμές φέτος.

Η βιομηχανία λιανικής τρίβει τα χέρια της.

Η αγορά αθλητικών γυναικείων ενδυμάτων το 2018 αποτιμήθηκε στα 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euromonitor International, σε σύγκριση με τα 80,1 δισεκατομμύρια δολάρια της συνολικής αγοράς αθλητικών ενδυμάτων.

Αυτό οδήγησε τους σημαντικότερους παίκτες αθλητικών ειδών να στρέψουν περισσότερο την προσοχή τους στην αγορά των γυναικών, η οποία είναι μικρότερη και αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης.

Οι γυναίκες οδηγούν επίσης το κίνημα του athleisure, το οποίο έχει μεταμορφώσει τον τρόπο των καταναλωτών που σκέφτονται για τα αθλητικά είδη και, κατά συνέπεια, τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι λιανικής σχεδιάζουν τα προϊόντα τους.

Ενώ οι γυναίκες δεν έχουν αγνοηθεί εντελώς από τους εμπόρους λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στο παρελθόν, τα αθλητικά είδη ήταν παραδοσιακά ανδρική αγορά. Με πολλούς τρόπους εξακολουθεί να είναι.

Τα κορυφαία τρία σήματα αθλητικών ενδυμάτων – Nike, Adidas και Under Armor – ήταν επίσης τα κορυφαία τρία ανδρικά σήματα activewear το 2018, σύμφωνα με The NPD Group, αλλά τα κορυφαία γυναικεία σήματα activewear παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα.

Η Nike διατηρεί την κορυφαία θέση της στο γυναικείο activewear, ακολουθούμενη αντίστοιχα από τους Lululemon, Victoria’s Secret, Under Armor, Adidas, Athleta, Victoria’s Secret Pink και Old Navy.

Η Lululemon αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι η Nike στην αμερικανική αγορά γυναικών το 2018 και εάν η τρέχουσα πορεία κρατήσει ως έχει, η NPD προβλέπει ότι η Lululemon θα ξεπεράσει τη Nike ως κορυφαία γυναικεία μάρκα, αν και δεν είναι σαφές πότε.

Μάλιστα, η Lululemon κατατάσσεται στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κορυφαίων εμπορικών σημάτων της Euromonitor International, από την 11η το 2013.

Με άλλα λόγια: η γυναίκα-καταναλωτής αθλητικών ειδών είναι εδώ και οι μάρκες του χώρου αρπάζουν την ευκαιρία να της προσφέρουν εξειδικευμένα casualwear με βάση την απόδοση, που είναι πρόθυμη να αγοράσει.

“Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα είναι ότι χρειάζεται μια διαφορετική στρατηγική από το απλά να βάλουμε στο ράφι τα προϊόντα και να περιμένουμε τον καταναλωτή να έρθει να τα αγοράσει”, δήλωσε ο Greg Portell, επικεφαλής συνεργάτης στο Global Consumer Industries and Retail Practice του A.T. Kearney.

Για την Puma, αυτό σημαίνει μια ανανεωμένη εστίαση στην διευκόλυνση της γυναίκας-αθλήτριας, η οποία είναι υπό μια έννοια το 50% της επιχείρησής της, αντί να προσαρμόζει απλά τα ανδρικά προϊόντα για να ταιριάζουν στο γυναικείο σώμα.

“Νομίζω ότι πιθανότατα όλοι έκαναν κακή διαχείριση της γυνάικας-καταναλωτή κατά τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Russ Kahn, ανώτερος αντιπρόεδρος της Puma North America Retail, σημειώνοντας ότι συχνά οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητές από μόνες τους.

“Νομίζω ότι εδώ και πολύ καιρό οι αθλητικές μάρκες σκέφτηκαν:” Μπορούμε να το συρρικνώσουμε και να το κάνουμε ροζ και αυτό θα είναι αρκετά καλό για την γυναίκα-καταναλωτή. “Και το “αρκετά καλό” δεν αρκεί πια”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.