17 Ιαν 2025
READING

Αυτός είναι ο υπολογιστής που θα φοριέται στο πρόσωπό μας σε 10 χρόνια

4 MIN READ

Αυτός είναι ο υπολογιστής που θα φοριέται στο πρόσωπό μας σε 10 χρόνια

Αυτός είναι ο υπολογιστής που θα φοριέται στο πρόσωπό μας σε 10 χρόνια

Τα νέα γυαλιά Spectacles 3 της Snap είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα γυαλιά αυξημένης πραγματικότητας που θα μπορούσαν μία μέρα να αντικαταστήσουν το smartphone ως την υπολογιστική συσκευή μας.

Τα νέα Spectacles 3 της Snap δεν φαίνονται τόσο διαφορετικά από τα προηγούμενα.

Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό με δύο κάμερες HD.

Τα Spectacles 3 έχουν την δυνατότητα να τραβήξουν 3D βίντεο hands-free και στη συνέχεια να το ανεβάσετε στην εφαρμογή Snapchat, όπου μπορεί να γίνει επεξεργασία περαιτέρω.

Δεν μπορείτε να δείτε βίντεο ή οτιδήποτε άλλο στους φακούς. Δεν υπάρχουν ενσωματωμένες οθόνες.

Ακόμα, τα νέα Spectacles προοιωνίζουν μια συσκευή την οποία πολλοί από εμάς μπορούν να φορέσουν ως κύρια προσωπική υπολογιστική συσκευή μας σε περίπου 10 χρόνια.

Σε αντίθεση με τα νέα γυαλιά Snap, τα μελλοντικά γυαλιά θα επικαλύψουν ψηφιακό περιεχόμενο πάνω από τις πραγματικές εικόνες που βλέπουμε μέσω των φακών.

Θα μπορούμε ακόμη και να φοράμε γυαλιά μικτής πραγματικότητας (MR) που μπορούν να διαστρέψουν ρεαλιστικά ψηφιακό περιεχόμενο μέσα στα στρώματα του πραγματικού κόσμου μπροστά μας.

Η προσθήκη της δεύτερης κάμερας στο μπροστινό μέρος των νέων Spectacles είναι σημαντική, διότι για να εντοπίσετε τις ψηφιακές εικόνες μέσα στην πραγματικότητα, χρειάζεστε μια 3D προβολή του κόσμου, έναν χάρτη βάθους.

Τα Spectacles αποδίδουν το βάθος συνδυάζοντας τις δύο κάμερες HD στο μπροστινό μέρος, παρόμοια με τον τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο μάτι.

Τα Spectacles χρησιμοποιούν αυτή τη χαρτογράφηση βάθους για να βγάλουν 3D βίντεο για να τα παρακολουθήσει κάποιος αργότερα, αλλά αυτή η δεύτερη κάμερα είναι επίσης ένα βήμα προς την υποστήριξη των μικτών εμπειριών πραγματικότητας σε πραγματικό χρόνο.

Τα μελλοντικά γυαλιά AR / MR θα φαίνονται λιγότερο “περίεργα” από τα Spectacles.

Θα είναι ελαφριά και άνετα και οι εταιρείες που θα τα δημιουργήσουν θα θέλουν οι χρήστες να τα φορούν όλη την ημέρα.

Μπορούν να μοιάζουν με κανονικά “πλαστικά γυαλιά”. Δεδομένου ότι είναι ένα αξεσουάρ μόδας, θα έρθουν σε πολλά στυλ και συνδυασμούς χρωμάτων.

Τα γυαλιά θα έχουν τουλάχιστον δύο κάμερες στο μέτωπο – ίσως όχι τόσο προφανείς όπως εκείνοι στα Spectacles.

Μπορούν επίσης να διαθέτουν μια πρόσθετη, ειδική κάμερα βάθους, κάτι σαν την κάμερα TrueDepth σε νεότερα iPhones. Αυτή η κάμερα θα παρέχει ακριβέστερη χαρτογράφηση βάθους σε περισσότερα επίπεδα του πραγματικού κόσμου.

Οι φακοί θα περιέχουν δύο μικρές οθόνες για προβολή εικόνων πάνω στο μάτι του χρήστη. Οι βραχίονες των γυαλιών θα περιέχουν τους επεξεργαστές, την μπαταρία και τις κεραίες για την ασύρματη σύνδεση.


Θα ελέγχουμε και θα πλοηγούμαστε σε αυτό το είδος υπολογιστή με πολύ διαφορετικούς τρόπους από εκείνους που χρησιμοποιούμε με τα smartphones.

Ο χρήστης θα μπορεί να ελέγχει το περιεχόμενο που θα βλέπει μπροστά του μιλώντας με τη συστοιχία μικροφώνων ενσωματωμένη στα γυαλιά.

Τα γυαλιά μπορεί να προσφέρουν ένα εικονικό “βοηθό” σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Alexa ή Siri.

Ο χρήστης μπορεί επίσης να είναι σε θέση να περιηγηθεί στο περιεχόμενο κάνοντας χειρονομίες μπροστά από τις μπροστινές κάμερες της συσκευής.

Οι κάμερες που έχουν ως στόχο τα μάτια του χρήστη θα μπορούν να παρακολουθούν ποιο περιεχόμενο προβάλλει και επιλέγει ο χρήστης.

Για παράδειγμα, το κείμενο θα μετακινηθεί αυτόματα καθώς τα μάτια του χρήστη φτάνουν στο κάτω μέρος. Μια αναλαμπή των ματιών μπορεί να αποτελεί ένα «κλικ» σε ένα κουμπί ή ένα σύνδεσμο.

Το Facebook συνεργάζεται με την UCSF για να αναπτύξει την τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα χρήστη να ελέγχει τη διεπαφή χρήστη των γυαλιών AR χρησιμοποιώντας το μυαλό τους.

Φανταστείτε να βλέπετε έναν γνωστό πλησιάζοντάς σας, και στη συνέχεια να βλέπετε το όνομά του και ορισμένα από τα ιστορικά στοιχεία της επαφής σας εμφανίζονται ξαφνικά γύρω από το κεφάλι του.

Όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας, ενδέχεται να μπορείτε να δείτε ταμπέλες κυκλοφορίας και βήματα καθοδήγησης σχετικά με τη διαδρομή σας.


Μια περιήγηση σε ένα μουσείο μπορεί να ενισχυθεί με ηχητική αφήγηση και γραφικά για τα έργα τέχνης.


Θα μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια παρόμοια με τα Pokémon Go όπου αλληλεπιδράμε με τους χαρακτήρες τυχερών παιχνιδιών και τα αντικείμενα που τοποθετούνται ή κρύβονται μέσα σε πραγματικό τοπίο ή εσωτερικούς χώρους.

Αυτή τη στιγμή, εταιρείες όπως η Apple και το Facebook δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη γυαλιών AR λόγω των περιορισμών στο hardware.

Το Snap αποφάσισε να αρχίσει να δημιουργεί νωρίς υπολογιστές που έχουν τοποθετηθεί σε γυαλιά στο κεφάλι, αν και με ένα πολύ περιορισμένο σύνολο χαρακτηριστικών.

Σε μια πρώτη ανάλυση τα Google Glass και τα Snap’s Spectacles ενδέχεται να καταλήξουν να θεωρούνται ως πρώιμη κατηγορία υπολογιστών.

Αλλά αυτά τα πρώιμα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί η σκηνή για την τεχνολογική εταιρεία που φέρνει τελικά όλα τα κομμάτια μαζί, συμπεριλαμβανομένου ενός καλά σχεδιασμένου και εύχρηστου προϊόντος, ενός ισχυρού οικοσυστήματος ανάπτυξης και μιας ώθησης marketing campaign.

Πολλοί από εμάς θα εξαρτόμαστε από τα γυαλιά όσο βασιζόμαστε στα smartphones μας σήμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.