16 Απρ 2024
READING

Μήπως η Amazon γίνεται πολύ άπληστη;

3 MIN READ

Μήπως η Amazon γίνεται πολύ άπληστη;

Μήπως η Amazon γίνεται πολύ άπληστη;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Jeff Bezos δεν είναι και πολύ ντροπαλός.

Καθώς η Amazon έφτασε να κυριαρχεί στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου που βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε ένα μερίδιο αγοράς 50% όλων των online πωλήσεων στη χώρα – οι τακτικές του είναι όλο και περισσότερο από την επίθεση ως υπερβολικά επιθετικές, δυνητικά άδικες για τους προμηθευτές της και ίσως ακόμη και οριακά ανήθικες.

Όλα αυτά εγείρουν το βασικό ερώτημα: εάν η Amazon γίνει πάρα πολύ άπληστη – ή φαίνεται να είναι άπληστη στους πελάτες της – θα αρχίσει να ξεπερνά τη χρυσή τομή της αγοράς και να απενεργοποιεί τους αγοραστές που θα ψάξουν και αλλού για τις αγορές τους;

Εξίσου σημαντικό, μήπως έγινε πολύ μεγάλη για τις εταιρείες-πελάτες της;

Η τελευταία κατηγορία προέρχεται από την Washington Post, η οποία διεξήγαγε δοκιμαστικές έρευνες στο site του e-tailer και διαπίστωσε ότι πολύ συχνά η Amazon προσέφερε προϊόν ιδιωτικής ετικέτας ως εναλλακτική λύση, ακριβώς στο στάδιο όπου οι ηλεκτρονικοί αγοραστές θα πρόσθεταν ένα προιόν στα καρότσια τους.

Ως εκ τούτου, προσελκύει τους καταναλωτές με μια εναλλακτική λύση σε χαμηλότερες τιμές σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας αγοράς.

“Είναι μια διαφήμιση ακριβώς τη στιγμή που ο πελάτης είναι έτοιμος να αγοράσει”, εξηγεί ο James Thomson, πρώην ανώτερος διευθυντής στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στην Amazon και τώρα συνεργάτης σε συμβούλους μάρκας στο Buy Box Experts. “Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό δεν είναι άδικο.”

Η Amazon λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με όλα αυτά. “Όπως και κάθε έμπορος λιανικής, προωθούμε τις δικές μας μάρκες στα καταστήματά μας, τα οποία παρέχουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και μεγάλη αξία στους πελάτες”, λέει στην εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της Amazon Nell Rona.

“Επίσης προωθούμε εκτεταμένα προϊόντα των συνεργατών μας”.

Δεν είναι η πρώτη φορά – ούτε πιθανότατα και η τελευταία – που η Amazon κατηγορήθηκε για άδικες τακτικές.

Η συνεχής προβολή των δικών της εμπορικών σημάτων έχει αναφερθεί από πολλούς κριτικούς, ενώ άλλοι έχουν κατηγορήσει την εταιρεία ότι προσφέρει καλύτερες αξιολογήσεις σε εκείνους που την πληρώνουν περισσότερο, κατηγορίες που αρνήθηκε η Amazon.

Και ένας έμπορος λιανικής που προωθεί τα δικά του προϊόντα δεν αποτελεί και καμία σοβαρή είδηση στον κόσμο του retail.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν πάντα τις δικές τους μάρκες, συνήθως σε χαμηλότερες τιμές, και συχνά έκαναν ειδική επεξεργασία στα ράφια των καταστημάτων τους και στο διαφημιστικό υλικό.

Αλλά η Amazon φαίνεται να περνάει μια κρίσιμη γραμμή στο επίπεδο της κριτικής που απευθύνεται σε αυτήν τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους ανταγωνιστές της.

Οι προμηθευτές στον ιστότοπο δεν μπορούν οικονομικά να σταματήσουν να δουλεύουν με την Amazon.

Αλλά σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, οι πωλητές χρησιμοποιούσαν λεπτές τεχνικές για να τιμωρήσουν πελάτες λιανικής που δεν το εκτιμούσαν.

Ίσως δεν τους παρουσίαζαν πρώτα τα καλύτερα προϊόντα τους, ίσως περιόριζαν τη διανομή σε κάποια προιόντα, ίσως επιβράδυναν τις παραδόσεις: όλοι μπορούν να οδηγήσουν επιθετικά τους αγοραστές αλλού.

Οι αγοραστές από την πλευρά τους μπορεί να κουραστούν από όλες αυτές τις κατηγορίες και καθώς οι εναλλακτικές λύσεις συνεχίζουν να γίνονται καλύτερες στην ηλεκτρονική επιχείρηση,  θα μπορούσαν να στραφούν σε αυτούς αντί για την πραγματοποίηση μιας αγοράς στο Amazon.

Η Walmart εργάζεται σκληρά για να βελτιωθεί στην ταχύτητα του online και ας μην ξεχνάμε ότι η Alibaba συνεχίζει να μειώνει την απόσταση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ακόμα. Είναι δύσκολο να ποντάρεις εναντίον του Αmazon αυτές τις μέρες, είναι μια τέτοια κυρίαρχη δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τον ανταγωνισμό να είναι τόσο πίσω.

Αλλά άλλοι κάποτε φαινομενικά κυρίαρχοι παίκτες υπέκυψαν στη δική τους αδράνεια. Όπως η Sears ή Woolworth ή η A & P.

Η απληστία, αποδεικνύεται αντίθετη με τις πεποιθήσεις πολλών, οπότε ίσως να μην είναι πάντα η καλύτερη τακτική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.