Ο στρατός ρομπότ της Walmart έχει καταφθάσει

Pittsburgh, USA - September 25, 2017 Walmart Supercenter in Robinson Township, west of downtown Pittsburgh. iPhone

Καθώς τα ρομπότ αρχίζουν να εμφανίζονται σε περισσότερους δημόσιους χώρους, όπως δρόμους και καταστήματα, οι άνθρωποι που τα συναντούν δεν θα έχουν κανένα εγχειρίδιο οδηγιών σχετικά με το πώς να ασχοληθούν μαζί τους.

Ένα από τα μέρη που αυτό συμβαίνει; Οι διάδρομοι του Walmart.

Για χρόνια, η Walmart αυτοματοποιεί τις αποθήκες της με ρομπότ που μπορούν να συσκευάζουν και να ταξινομούν αντικείμενα καθώς αυτά δουλεύουν κατά μήκος των μεταφορικών ταινιών.

Αλλά η εταιρεία έχει επίσης βάλει σιγά-σιγά ρομπότ να περιφέρονται ελεύθερα στα καταστήματα δίπλα στους πελάτες, ξεκινώντας από 50 καταστήματα το 2017 και ξεπερνώντας τα 350 το 2019.

Αυτά τα bots έχουν σχεδιαστεί για να σαρώνουν τα ράφια ψάχνοντας για προιόντα που είναι εκτός αποθέματος, χωρίς να χρειάζεται πλέον να το κάνουν οι εργαζόμενοι – αν και οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που πρέπει να ξαναγεμίσουν τα ράφια όταν το ρομπότ βρει ένα προϊόν που λείπει.

Η Walmart έχει επίσης μετατραπεί σε κέντρο δοκιμών για την αλληλεπίδραση ρομπότ-ανθρώπου.

“Αυτό που πιστεύουμε ότι είναι πολύτιμο για εμάς είναι ότι διαθέτουμε “εργαστήριο” πραγματικού μεγέθους και κλίμακας, όπου ελπίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα δουν τα ρομπότ μας”, λέει ο Sarjoun Skaff, CTO και συνιδρυτής της εταιρείας Bossa Nova, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τους σαρωτές ραφιών της Walmart.

“Είναι ένα πολύτιμο “εργαστήριο” για τους ερευνητές που πειραματίζονται με έννοιες αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ρομπότ. Η κλίμακα μάς επιτρέπει να φτάσουμε σε σωστά συμπεράσματα πιο γρήγορα. “

Ένα πράγμα που έπρεπε να κάνει η Bossa Nova ήταν να σιγουρευτεί ότι τα ρομπότ δεν θα ενοχλούσαν τους ανθρώπους και θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν το που πηγαίνουν, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μπερδεύονται.

Μερικοί σχεδιαστές έχουν βάλει μάτια στα ρομπότ ώστε να δείχνουν την κατεύθυνση – οι άνθρωποι συνηθίζουν να βλέπουν τα μάτια των ανθρώπων ως τρόπο κατανόησης σε ποια κατεύθυνση σκοπεύουν να πάνε.

Αλλά ο Skaff δεν ήθελε να δημιουργήσει ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ. Ήθελε να μοιάζει περισσότερο σαν ένα εργαλείο και όχι κάτι παραπάνω.

Για να βρει άλλους τρόπους ώστε το ρομπότ να μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους, ο Skaff στράφηκε σε αυτό που σκέφτηκε ότι θα ήταν μια σύμβαση που όλοι θα καταλάβαιναν: τα σήματα του αυτοκινήτου.

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ρομπότ, η ομάδα τηε Bossa Nova έστειλε προειδοποιητικά σήματα στροφής στο σώμα του ρομπότ και τα εξέτασε χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο.

«Αναμέναμε τα ηχητικά σήματα να δουλέψουν», λέει ο Skaff. “Ήταν μια μεγάλη έκπληξη όταν στην πραγματικότητα η απάντηση είναι όχι. Οι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν τα σήματα του δρόμου, στον εσωτερικό χώρο. “

Ωστόσο, ήταν μια κατάλληλη σύγκριση που έπρεπε να γίνει με άλλο τρόπο. Την τελευταία φορά που οι άνθρωποι έπρεπε να αναπροσαρμοστούν με μηχανές να βρίσκονται στο χώρο τους ήταν όταν το αυτοκίνητο διείσδυσε τους δρόμους στις αρχές του αιώνα.

Και πάλι όταν τα αυτοκίνητα συνυπήρχαν αρχικά με τους ανθρώπους, οι σχεδιαστές τους δεν είχαν βρει ακόμα την κοινή γλώσσα αλληλεπίδρασης.

Δεν υπήρχαν σήματα στροφής ούτε φώτα φρένων. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αντιπαραβολή του τι συμβαίνει τώρα με τα ρομπότ που εισάγονται σε δημόσιους χώρους.

Η τυποποίηση του σχεδιασμού αλληλεπίδρασης ρομπότ μπορεί να μάθει από τα λάθη των αστικών σχεδιαστών: Ο κόσμος μας σήμερα χτίστηκε για να φιλοξενήσει το αυτοκίνητο και όχι τους ανθρώπους κάτι που οι ποδηλάτες και οι πεζοί πληρώνουν τώρα με τη ζωή τους.

Μερικά ρομπότ στα εργοστάσια έχουν σημάδια που αναβοσβήνουν ή δυνατά ηχητικά σήματα παρόμοια με αυτά όταν τα φορτηγά κάνουν όπισθεν ως προειδοποίηση για τον άνθρωπο να παραμείνει μακριά.

Είναι ένα παράδειγμα αυτού του παλαιότερου τρόπου σκέψης. Αυτό είναι βέβαια ο στόχος της Bossa Nova: Οι σαρωτές ραφιών δεν διαθέτουν τη δική τους ειδική λωρίδα στα καταστήματα της Walmart όπου οι άνθρωποι ξέρουν να μένουν μακριά.

Αντ ‘αυτού, κυκλοφορούν στον ίδιο διάδρομο με τους αγοραστές – οι οποίοι δεν είναι πάντα ικανοποιημένοι με την συνύπαρξη αυτή.

Ούτε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι, αρχίζουν να αισθάνονται και οι ίδιοι σαν μηχανήματα, ειδικά δεδομένου ότι αυξάνονται ο φόβος του για το πώς η αυτοματοποίηση θα τους θέσει εκτός εργασίας.

Τελικά, η ομάδα της Bossa Nova μετέτρεψε την ιδέα των σημάτων στροφής σε έναν περιστρεφόμενο δακτυλίου φωτός. Ο Skaff λέει ότι η εταιρεία εξακολουθεί να δοκιμάζει αυτό το δαχτυλίδι ως ένδειξη κατεύθυνσης – ένα ακόμη κινούμενο πείραμα στους διαδρόμους της Walmart.