Η Mercedes και η τάση για ευεξία

Το αυτοκίνητό σας δεν πρόκειται να είναι απλά ένας τρόπος να οδηγήσετε εάν brands όπως η Mercedes και άλλα εμπορικά σήματα αυτοκινήτων έχουν και άλλες βλέψεις πέρα από αυτό.

Μια νέα έρευνα μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτοκινήτων προσπαθούν να “εισπράξουν” από το άγχος της οδήγησης σας μετατρέποντας το προσωπικό σας όχημα σε όαση ευεξίας.

Η συνεχώς διευρυνόμενη αγορά υγείας και ευεξίας περιλαμβάνει τώρα τις τράπεζες που διαφημίζουν «οικονομική ευεξία», τα αεροδρόμια που προσφέρουν τα κέντρα ευεξίας πριν από την πτήση, τους κατασκευαστές ρούχων και τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Βασικά, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των αυτοκινήτων που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την ψυχική κατάσταση των οδηγών τους και τη γενική υγεία.

Αυτό σημαίνει τα αυτοκίνητα που μπορούν να ανιχνεύσουν τα συναισθήματα των επιβατών, οπότε αν νιώσετε άγχος και αίσθημα δυσαρέσκειας, μπορείτε να αρχίσετε να ρυθμίζετε το περιβάλλον στο αυτοκίνητο για να σας χαλαρώσει.

Ενώ ένα όχημα πιθανά θα παρέχει τη δυνατότητα να οδηγήσει μόνο του σε ένα σταθμό αυτοεξυπηρέτησης για ξεκούραση, οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες.

Στην CES 2019, για παράδειγμα, η Kia έκανε το ντεμπούτο ενός concept car που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη συναισθηματική κατάσταση του οδηγού και στη συνέχεια με προσαρμογή του φωτισμού και κατάλληλη εκπομπή αρωμάτων να βελτιώσει τη διάθεσή του οδηγού.

Φυσικά, ένα μεγάλο μέρος αυτής της τεχνολογίας αναμένεται τα επόμενα χρόνια, όταν τα αυτόνομα οχήματα θα αφήνουν τους ανθρώπους να οδηγούν χωρίς να χρειαστεί να παρακολουθήσουν το δρόμο.

Προς το παρόν, η Mercedes-Benz εξευγενίζει την εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο” για τα πολυτελή αυτόνομα οχήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας S.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτό περιλαμβάνει την “αρωματοποίηση” του αέρα όταν χρειάζεται, διακυμάνσεις στον ήχο ενεργοποιώντας τη μουσική για να ξυπνήσει τον οδηγό αν έχει υπνηλία και συνδέοντας τους οδηγούς με εφαρμογές για συμβουλές ευεξίας ώστε να προσαρμόσουν αυτόματα το περιβάλλον τους μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Η Mercedes εργάζεται επίσης στην ευεξία εκτός του αυτοκινήτου, με εξατομικευμένες συμβουλές υγείας και φυσικής κατάστασης από έναν Mercedes Fit coach.

Πίσω το 2017, η Hyundai παρουσίασε το δικό της “Cockpit για την Υγεία + Κινητικότητα” στο CES, το οποίο παρακολούθούσε την σωματική και συναισθηματική ευεξία του οδηγού.

Τα όρια του τι θεωρείται “ευεξία” δεν προσδιορίζονται εύκολα, αλλά η έρευνα εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά ανέρχεται σήμερα σε περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι μια νέα τάση και μια τεράστια αγορά και η αυτοκινητοβιομηχανία το έχει υπόψη της για το μελλοντικό σχεδιασμό αυτοκινήτων.