Η μεταπώληση των αθλητικών παπουτσιών εκτινάσσεται και αργά ή γρήγορα οι μάρκες θα πρέπει να δώσουν προσοχή.
Η μεταπώληση αναμένεται να γίνει παγκόσμια επιχείρηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μέχρι το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Cowen & Co.
Η ανάπτυξη είναι κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα, όπου η κουλτούρα των sneakers έχει αναπτυχθεί και η ζήτηση σπάνιων παπουτσιών αυξάνει τις τιμές εκθετικά.
Είναι εύκολο να δούμε ποιος επωφελείται από αυτό: οι πλατφόρμες μεταπώλησης, όπως το StockX, το Goat και το Flight Club, οι οποίες ειδικεύονται στην εξακρίβωση της ταυτότητας και την πώληση αυτών των προϊόντων για τους αγοραστές που τα λατρεύουν.
Είναι λιγότερο εύκολο να δούμε τι θα κερδίσουν μάρκες όπως η Adidas και η Nike, οι οποίες κατασκευάζουν τα περισσότερα παπούτσια, και που στη συνέχεια θα τα δουν να ανεβαίνουν σε αυτές τις πλατφόρμες σε έως και πέντε φορές πάνω από την αρχική τιμή.
Τα εμπορικά σήματα επωφελούνται από το “brand heat” που παράγεται από αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες κυκλοφορίες, καθώς η δευτερογενής αγορά μπορεί συχνά να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ζήτηση για ένα συγκεκριμένο παπούτσι.
“Η δευτερογενής αγορά θεμιτά δημιουργεί “brand heat” επειδή αυτό που κάνει είναι ότι παρέχει πραγματικά ένα μέτρο ζήτησης για το εμπορικό σήμα”, δήλωσε ο Sam Poser, ερευνητής της βιομηχανίας υποδημάτων και ειδών ένδυσης.
“Αυτό βοηθά τις εταιρείες να καταλάβουν πόσα να βγάλουν στην αγορά, ώστε να μην ξεμένουν με πολύ απούλητο απόθεμα.”
Για παράδειγμα, εάν ένα sneaker πωλείται σε χαμηλότερη τιμή στη δευτερογενή αγορά σύντομα μετά την κυκλοφορία του, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η μάρκα κυκλοφόρησε πάρα πολλά στην αγορά και η ζήτηση για αυτό το sneaker ήταν χλιαρή.
Οι μάρκες sneaker παπουτσιών επίσης δεν είναι συνήθως πρόθυμες να τιμολογήσουν ψηλά νέα παπούτσια – ακόμη και εξαιρετικά περιορισμένες κυκλοφορίες – κοντά σε ό, τι οι άνθρωποι θα ήταν πραγματικά πρόθυμοι να πληρώσουν γι ‘αυτά, εξαιτίας του φόβου να αποξενώσουν τους πιο απομακρυσμένους από τη μάρκα πελάτες, σύμφωνα με τον Poser.
Αλλά με τις προβλέψεις για τη μεταπώληση να αντιστοιχούν σε δισεκατομμύρια, φαίνεται πιθανό ότι κάποιες εταιρείες – ίσως και η Nike και η Adidas – θα κάνουν τελικά κάτι για να πάρουν κομμάτι από αυτή την αγορά.
“Υποθέτω ότι θα αρχίσουν να κάνουν απευθείας καταλόγους”, ανέφερε ο αναλυτής John Kernan, αναφερόμενος στις πλατφόρμες μεταπώλησης sneaker. Τόσο η Adidas όσο και η Nike αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτήν την δήλωση.
Η StockX, η οποία έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών, ελπίζει να εισπράξει μέρος αυτής της ζήτησης από τα εμπορικά σήματα.
“Σήμερα είμαστε μια από τις καλύτερες δευτερογενείς αγορές”, δήλωσε ο συνιδρυτής και πρώην CEO Josh Luber.
“Έχουμε ήδη αρχίσει να εξυπηρετούμε εκείνο τον πελάτη που θέλει να αγοράσει ένα διαφορετικό παπούτσι από αυτό που είναι διαθέσιμο στο Foot Locker και το επόμενο βήμα είναι να συνεργαστούμε με τα εμπορικά σήματα για να κυκλοφορήσουμε προϊόντα απευθείας”.
Τον Ιανουάριο η εταιρεία συνεργάστηκε με τον κοσμηματοπώλη διασημοτήτων Ben “Baller” Yang και τη μάρκα υποδημάτων Straye για να προσφέρει έναν περιορισμένο αριθμό παπουτσιών σε ένα στυλ σανδαλιών.
Η εταιρεία θεώρησε την συνεργασία εξαιρετικά επιτυχημένη, με τους ανθρώπους να πληρώνουν περίπου $ 210 για κάθε ζευγάρι σανδάλια κατά μέσο όρο.
“Πολλά από τα εμπορικά σήματα ξεσηκώθηκαν μετά από αυτήν την ενέργεια του Ben Baller και είπαν:” Το πιάσαμε! Το καταλάβαμε! Θέλουμε κι εμείς να πουλήσουμε τα πράγματα μας έτσι “, δήλωσε ο Luber.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.