25 Απρ 2024
READING

Μια ισχυρή χρονιά για την Moleskine

3 MIN READ

Μια ισχυρή χρονιά για την Moleskine

Μια ισχυρή χρονιά για την Moleskine

Τα σημειωματάρια και τα προϊόντα lifestyle της Moleskine ανέφεραν εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα το 2018, με έντονη ανάπτυξη τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία.

Η Moleskine, η οποία ανήκει στον όμιλο D’Ieteren, με έδρα το Βέλγιο, ανακοίνωσε το 2018 πωλήσεις ύψους 174,1 εκατ. Ευρώ, σημειώνοντας ετήσια βελτίωση 14,8%.

Το τέλος του έτους ήταν ιδιαίτερα έντονο, με τις πωλήσεις του έτους στα τέλη Δεκεμβρίου σε αύξηση σχεδόν 30%.

Κάθε μία από τις περιφέρειες αναφοράς της Moleskine πέτυχε διψήφιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων κατά το έτος, κατανεμημένο ως εξής:

– Η EMEA (Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Αφρική) (47% του συνόλου): αύξηση 13,8% με αύξηση σε όλα τα κανάλια πωλήσεων.
– Η Αμερική (36% του συνόλου): ανάπτυξη 13,4%, με ιδιαίτερα ισχυρή απόδοση στο κανάλι B2B.
– Η APAC (Ασία-Ειρηνικός) (17% του συνόλου): αύξηση κατά 19,6% με έντονη αύξηση πωλήσεων B2B και ηλεκτρονικού εμπορίου. Το κλείσιμο των καταστημάτων οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων στο κανάλι λιανικής.

Περίπου το 40% της αύξησης των πωλήσεων της Moleskine για το έτος προήλθε από μη χάρτινα προϊόντα, καθώς τα έσοδα από τις τσάντες και τα μικρά δερμάτινα είδη υπερδιπλασιάστηκαν.

Τα τέσσερα κύρια κανάλια πωλήσεων της Moleskine ανέφεραν επίσης διαφορετικούς βαθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους:

– Τα έσοδα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 6,9%, αντανακλώντας την ανάπτυξη στην EMEA και την Αμερική και σταθερές πωλήσεις στην APAC.

Η Moleskine συνέχισε να αναπτύσσει άμεσες σχέσεις με βασικούς λιανοπωλητές. Στην Ιαπωνία ιδρύθηκε θυγατρική εταιρεία για τη βελτίωση της κάλυψης και την περαιτέρω εκμετάλλευση του δυναμικού της αγοράς μέσω της αυξημένης επαφής με τον πελάτη.

Η ανάπτυξη σχέσεων με τους πελάτες σε εξειδικευμένα κανάλια για τα μη χάρτινα προϊόντα (π.χ. τσάντες και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης) συνέβαλε επίσης στην αύξηση των πωλήσεων.

– Η B2B πραγματοποίησε αύξηση 41,5%, με κύριο πυλώνα την ανάπτυξη μεγάλων έργων με παγκόσμιες εταιρείες και προμηθευτές προωθητικών προϊόντων.

– Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν μόλις κατά 3,2%, κυρίως λόγω του προγράμματος εξορθολογισμού των δικτύων που πραγματοποίησε 16 κλεισίματα καταστημάτων και εννέα ανοίγματα.

Ο αριθμός των καταστημάτων στο τέλος του έτους ήταν 80 σε σύγκριση με 87 στο τέλος του 2017. Τα ανοίγματα των καταστημάτων πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές με υψηλή κίνηση, όπως στο σταθμό London Liverpool Street, στο σταθμό Paris Montparnasse, στο αεροδρόμιο της Νάπολης, στο αεροδρόμιο Paris Roissy και στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάπολης .

Το καλύτερο υλικό και η αυξανόμενη τάση των τσαντών στο μείγμα πωλήσεων οδήγησε σε συνολική αύξηση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή.

– Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 12% χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τελευταίου τετραμήνου (+ 19% ετησίως). Η έναρξη της αγοράς στην Κίνα συνέβαλε στο σταθερό αποτέλεσμα το 2018.

Το προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος της Moleskine για το έτος ήταν 28,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,5% το 2017, ενώ το προσαρμοσμένο κέρδος προ φόρων σχεδόν € 18,9 εκατ.

Η D’Ieteren δήλωσε ότι οι βελτιώσεις οφείλονται στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και στον θετικό αντίκτυπο των στρατηγικών πρωτοβουλιών.

Η εταιρεία προγραμματίζει περισσότερες επενδύσεις το 2019 με τις προβλέψεις να είναι και πάλι ψηλά σε διψήφια νούμερα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.