25 Απρ 2024
READING

5 αμερικανικές εταιρείες που δεν είναι πλέον αμερικανικές

3 MIN READ

5 αμερικανικές εταιρείες που δεν είναι πλέον αμερικανικές

5 αμερικανικές εταιρείες που δεν είναι πλέον αμερικανικές

Οι καιροί έχουν αλλάξει και μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες της Αμερικής ανήκουν σε μη Αμερικανικές εταιρείες.

Budweiser

Σημερινός ιδιοκτήτης: Anheuser-Busch InBev, βέλγικη ζυθοποιοία

Μην ξεγελιέστε από το rebrand του Budweiser. Τα κουτάκια μπορούν να γράφουν “Αμερική” πάνω τους, αλλά αυτή η μπύρα ανήκει σήμερα σε βελγική εταιρεία.

Η ιστορία της Budweiser χρονολογείται από τη δεκαετία του 1850, όταν ένας Γερμανός, Adolphus Busch, μετακόμισε στο St. Louis και παντρεύτηκε την κόρη ενός τοπικού ζυθοποιού Eberhard Anheuser.

Οι δύο τους έγιναν συνέταιροι, αλλά ο Busch ανέλαβε τελικά την επιχείρηση και δημιούργησε την ελαφριά lager που έχουμε σήμερα. Το ζυθοποιείο του έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας του στην Αμερική.

Το 2008, η εταιρεία πωλήθηκε στο βελγικό συγκρότημα μπύρας InBev για 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ben & Jerrys

Σημερινός ιδιοκτήτης: Unilever, ολλανδική-βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών

Το διάσημο παγωτό της Αμερικής Ben & Jerry’s ξεκίνησε από τους καλύτερους φίλους Ben Cohen και Jerry Greenfield αφού αγόρασαν ένα παλιό βενζινάδικο και το μεταμόρφωσαν σε κατάστημα παγωτού το 1978.

Το 2000, το εμπορικό σήμα αγοράστηκε από την πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever για 326 εκατομμύρια δολάρια.

Burger King

Σημερινός ιδιοκτήτης : Restaurants Brands International, καναδική εταιρεία fast-food

Το 1954 ο James McLamore και ο David Edgerton άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα με χάμπουργκερ που λεγόταν “Insta Burger King” στο Μαϊάμι, και πωλούσαν χάμπουργκερ με 18 cents και μιλκσέικς.

Τρία χρόνια αργότερα, αφαίρεσαν το “Insta”, πρόσθεσαν μια σχάρα αερίου και δημιούργησαν το διάσημο Whopper.

Το 1967, το δίδυμο πώλησε την αλυσίδα στην εταιρεία Pillsbury και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα στις ΗΠΑ μετά από την McDonald’s.

Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η αλυσίδα άλλαξε τα χέρια αρκετές φορές μετά από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών με τη μητρική της εταιρία.

Το 2010 πωλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία μετοχών 3G Capital.

Σήμερα, αποτελεί μέρος του Restaurant Brands International, μιας καναδικής εταιρείας fast food που δημιουργήθηκε όταν η Burger King συγχωνεύθηκε με την καναδική εταιρεία καφέ και ντόνατς Tim Horton’s. Υποστηρίζεται ακόμα από το 3G Capital.

7-Eleven

Σημερινός ιδιοκτήτης: Seven & i Holdings, ιαπωνική εταιρεία λιανικής πώλησης

Έχουμε τον Jefferson Green να ευχαριστήσουμε για τα καταστήματα ευκολίας. Ο Green ήταν υπάλληλος της Southland Ice Company το 1927, όταν άρχισε να πωλεί γάλα, ψωμί και αυγά τις Κυριακές και τις αργίες όταν όλα τα άλλα ήταν κλειστά.

Μετονόμασε το κατάστημά του 7-Eleven για να αναδείξει τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος από τις 7 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Αυτό έθεσε τα θεμέλια των ολοήμερων καταστημάτων που διαθέτουμε σήμερα.

Μετά το οικονομική κρίση το 1987, η εταιρεία αγοράστηκε από την Ito-Yokado, μέρος της Seven & I Holdings, της ιαπωνικής μητρικής εταιρείας του σήμερα.

Hellman’s

Σημερινός ιδιοκτήτης: Unilever, ολλανδική-βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών

Οι Γάλλοι ίσως ήταν οι πρώτοι που βρήκαν τη μαγιονέζα, αλλά ο Hellman’s ήταν υπεύθυνος για να γίνει το βασικό καρύκευμα στις περισσότερες αμερικανικές κουζίνες.

Ο Γερμανός μετανάστης Ρίτσαρντ Χέλμαν άνοιξε ένα deli στη Νέα Υόρκη το 1905 και διαπίστωσε ότι το σπιτικό του καρύκευμα ήταν τόσο δημοφιλές που άρχισε να το πουλάει ξεχωριστά.

Το 1932, η εταιρεία αποκτήθηκε από την Best Foods, έναν άλλο πωλητή μαγιονέζας στη δυτική ακτή.

Το 2000, η Best Foods αγοράστηκε από τον όμιλο Unilever καταναλωτικών αγαθών για 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι σήμερα, οι δύο μάρκες λειτουργούν ξεχωριστά. Η μαγιονέζα της Hellmann πωλείται στην ανατολική ακτή της Αμερικής και η Best Foods πωλείται στα δυτικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.