25 Απρ 2024
READING

Το story της Nike και τα γεγονότα

6 MIN READ

Το story της Nike και τα γεγονότα

Το story της Nike και τα γεγονότα

Το λογότυπο της Nike είναι πολύ υψηλά στη βιομηχανία αθλητικών ρούχων και υποδημάτων.

Αυτός ο μη αμφισβητούμενος γίγαντας του πεδίου έχει οικοδομηθεί μέσα από τα υψηλού προφίλ προιόντα, τα κομψά σχέδια και τις marketing εκστρατείες που είναι αρκετά επιτυχείς ώστε να ξεδιπλώσουν το δρόμο τους στην ποπ-πολιτιστική ιστορία.

Αλλά η αγαπημένη μάρκα των Lebron James, Tiger Woods και Michael Jordan δεν ήρθε από πουθενά.

Για να κατανοήσουμε τη Nike απαιτεί την κατανόηση μιας ιστορίας που ξεκίνησε από έναν αυτοαποκαλούμενο δρομέα μεσαίου επεπέδου που τρέχει έξω από το κολέγιο και έναν προπονητή που έχει εμμονή με τη σχέση μεταξύ ταχύτητας και σχεδίου.

Πώς ιδρύθηκε η Nike;

Η ιστορία της Nike ξεκινά με την ιστορία της Blue Ribbon Sports το 1964. Περίπου εκείνη την εποχή, ο Phil Knight είχε μόλις περάσει από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον ακολουθούμενος από μια στάση στο Stanford για το MBA του, αφήνοντάς τον με δύο κρίσιμες εμπειρίες που έθεσαν τη τροχιά του για το μέλλον του.

Στο Όρεγκον, έτρεχε για την ομάδα του πανεπιστημίου του, φερνοντάς τον σε επαφή με τον προπονητή του Bill Bowerman.

Εκτός από ένα έντονα αγωνιστικό ήθος, ο Bowerman έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον με τη βελτιστοποίηση των παπουτσιών των δρομέων του, συνεχώς με διάφορα μοντέλα, αφού έμαθε διάφορα από ένα τοπικό τσαγκάρη.

Σύμφωνα με τη Nike, ο Knight ήταν ο πρώτος φοιτητής που είχε δοκιμάσει ένα από τα παπούτσια του Bowerman.

Μετά το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο Knight πέρασε το πρόγραμμα MBA του Στάνφορντ, κατά τη διάρκεια του οποίου έγραψε μια θεωρητική μελέτη ότι η παραγωγή παπουτσιών για τρέξιμο θα πρέπει να μετακινηθεί από το κέντρο της στη Γερμανία στη Ιαπωνία, όπουτο εργατικό κόστος ήταν χαμηλότερο.

Ο Knight είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αυτή τη θεωρία με ταξίδι στην Ιαπωνία λίγο μετά την αποφοίτησή του το 1962.

Έκανε μια συμφωνία με μια ομάδα ιαπωνικών επιχειρηματιών για να εξάγει τα δημοφιλή παπούτσια Tiger της χώρας στις ΗΠΑ.

Ο προπονητής Bowerman, ο οποίος από καιρό πίστευε ότι τα γερμανικά παπούτσια, αν και τα καλύτερα στην αγορά, δεν ήταν πάρα πολύ ξεχωριστά για να αναπαραχθούν ή να βελτιωθούν, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Knight, συνάπτοντας μια συμφωνία 50-50 για την ιδιοκτησία της νέας τους εταιρείας, Blue Ribbon Sports, με έδρα το Eugene, Oregon, στις 25 Ιανουαρίου 1964.

Ιστορία της Nike

Μετά την ίδρυση της Blue Ribbon Sports, ο Knight δοκιμάζει τα εισαγόμενα παπούτσια του και αρχικά τα πουλούσε από το αυτοκίνητό του.

Γρήγορα κατέστη σαφές ότι υπήρχε ζήτηση για αυτές τις φθηνότερες αλλά ακόμα υψηλής ποιότητας εναλλακτικές λύσεις για τα Adidas και Puma που κυριαρχούσαν στην αγορά.

Το 1965, ο ολοένα και πιο εφευρετικός Bowerman πρότεινε ένα νέο σχέδιο παπουτσιών στην εταιρεία υποδημάτων Tiger, που θα προσπαθούσε να προσφέρει τη σωστή υποστήριξη στους δρομείς με ένα ελαστικό εσωτερικό σφουγγαράκι στο μπροστινό και στο πάνω μέρος της φτέρνας, το μέσον της φτέρνας και μια σκληρή εξωτερική σόλα από καουτσούκ.

Αυτή η σχεδίαση θα αποδειχθεί τόσο σημαντική επιτυχία όσο και πηγή σύγκρουσης μεταξύ της Blue Ribbon και του ιαπωνικού προμηθευτή της.

Το Tiger Cortez, το παπούτσι δημιουργήθηκε το 1967 και έγινε ένα best seller για το άνετο, ανθεκτικό και κομψό σχεδιασμό του.

Γύρω από την εποχή της επιτυχίας της, όμως, οι σχέσεις δυσκολεύουν μεταξύ της Blue Ribbon και της Tiger.

Ο Knight ισχυρίζεται ότι η ιαπωνική εταιρεία επιδίωξε μια διέξοδο από τη συμφωνία αποκλειστικότητας της με τη Blue Ribbon και προσπάθησε να “βυθίσει” την εταιρεία.

Η Tiger ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την Blue Ribbon Sports να κυκλοφορεί τη δική της έκδοση του Tiger Cortez με μια νέα σειρά παπουτσιών που ονόμασαν “Nike”.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι δύο εταιρείες επίσημα χώρισαν το 1971 με μια αγωγή από την Tiger να ακολουθεί.

Ένας δικαστής τελικά αποφάσισε ότι και οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να πουλήσουν τις δικές τους εκδόσεις του μοντέλου, οδηγώντας στο μοναδικό πάνινο παπούτσι να γίνει το best-seller μοντέλο για δύο διαφορετικές εταιρείες υποδημάτων όπως η Nike Cortez και το Tiger Corsair που τώρα πωλείται από τη σύγχρονη ενσάρκωση της Tiger την Asics Tiger.

Μετά τη διάσπαση με την Tiger, η Blue Ribbon Sports ανανεώθηκε πλήρως ως Nike.

Ο Phil Knight αρχικά ήθελε να ονομάσει την εταιρεία “Dimension 6”, αλλά ο Jeff Johnson, ευτυχώς, πήρε την έμπνευση για τη Nike αφού είδε την ελληνική θεά του ονόματος της νίκης σε ένα όνειρο.

Πριν από αυτό όμως, η νέα μάρκα χρειάστηκε το δικό της λογότυπο.

Απευθύνθηκαν στην φοιτήτρια σχεδιασμού στο κοντινό Πανεπιστήμιο του Portland, Carolyn Davis, για να δούν προσχέδια.

Ο Phil Knight απρόθυμα κοίταξε το σχέδιο-λογότυπο, σύμφωνα με πληροφορίες και είπε.

“Δεν το λατρεύω, αλλά ίσως θα μεγαλώσει μαζί μου”. Η Ντέιβις χρέωσε $ 2 / ώρα και έλαβε συνολικά 35 € για το λογότυπο.

Το 1983, ο Phil Knight, προφανώς έχοντας αγαπήσει το λογότυπο, πραγματοποίησε πάρτυ για την Davidson και της χάρισε 500 μετοχές της ΝΙΚΕ, αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων σήμερα.

Μετά την ίδρυσή της στις 30 Μαΐου 1971, η Nike συνέχισε την επιτυχία της Blue Ribbon Sports, βοηθήθηκε πολύ από την επιτυχία του Tiger Cortez και στη συνέχεια από την πρωτοποριακή μοναδική σχεδίαση του Bowerman για το “Waffle”.

Αυτό το παπούτσι ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τη Nike, η πρώτη από τις πολλές που έφτασε καθώς η εταιρεία διατηρούσε μια ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη από τις πρώτες μέρες, με αποκορύφωμα την IPO του 1980, η οποία αμέσως έκανε τον Phil Knight εκατομμυριούχο με μετοχές αξίας 178 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έκτοτε, η εταιρεία συνέχισε μόνο να αναπτύσσεται, βοήθησε εν μέρει σε μια σειρά έξυπνων διαφημιστικών εκστρατειών, πιο γνωστές στην διαφημιστική καμπάνια του 1988 “Just Do It” πιθανά εμπνευσμένη από τα τελευταία λόγια του αμερικανικού δολοφόνου Gary Gilmore πριν από την ομάδα πυροβολισμού , “Ας το κάνουμε.”

Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της εταιρείας ήταν οι μεγάλοι αθλητές που συεργάστηκαν μαζί της της.

Συνεργάστηκε με αθλητές όπως ο Tiger Woods, ο Kobe Bryant και ο Lebron James στα πρώτα στάδια της καριέρας τους.

Η πιο προσοδοφόρα υποστήριξη που είχε ποτέ η Nike, τόσο για την εταιρεία όσο και για το χορηγό της, ήταν με τον Michael Jordan.

Εντοπίζοντας τον η Nike προσπάθησε να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον Jordan πριν από την έναρξη της πρώτης σεζόν της με τους επαγγελματίες το 1984.

Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν φορούσε Nike μέχρι τότε και υπήρχε φήμη για συμφωνία με την Adidas, ο Jordan κατέληξε να υπογράφει με την Nike.

Μετά από μια συνάντηση στην οποία υποσχέθηκαν στο βραβευμένο αστέρι 500.000 δολάρια ετησίως για πέντε χρόνια, δύο αυτοκίνητα της Mercedes και τα παπούτσια που θα φορούσε να προσαρμόζονται στα συγκεκριμένα αιτήματά του.

Η συμφωνία ήταν ένας θρίαμβος για τη Nike, με τον Jordan να ανεβαίνει γρήγορα και να γίνεται σούπερ σταρ και τη γραμμή των παπουτσιών της Air Jordans να επικρατήσει στην αγορά για να κάνει πάνω από $ 100 εκατομμύρια έσοδα μέχρι τα τέλη του 1985.

Η Air Jordans εξακολουθεί να είναι “αγελάδα μετρητών” για τη Nike .

Παρά τις μερικές πρόσφατες μειώσεις των πωλήσεων, το εμπορικό σήμα εξακολουθεί να φέρνει στην εταιρεία πωλήσεις 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2018.

Ο Jordan συνεχίζει να κάνει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που παίρνει από την Nike.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.