18 Απρ 2024
READING

Η ανάπτυξη της Dr Martens

4 MIN READ

Η ανάπτυξη της Dr Martens

Η ανάπτυξη της Dr Martens

Τα παπούτσια της έχουν περπατήσει στους βρετανικούς δρόμους για σχεδόν 60 χρόνια, αλλά η Dr Martens αναφέρει πωλήσεις ρεκόρ φέτος κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και μια τάση για παπούτσια πλατφόρμας κάνουν τα ανθεκτικά υποδήματα πιο μοντέρνα από ποτέ.

Η κλασική μάρκα έχει κερδίσει τους Millenials αλλά και την γενιά Z με ανατροπές στις κλασσικές της μορφές, όπως τα βέγκαν σανδάλια που καλύπτονται με καρδιές και ιριδίζουσες ροζ μπότες.

Οι πωλήσεις αυτών των νέων προιόντων σημείωσαν άνοδο 84% στο τελευταίο έτος, ενώ ο συνολικός αριθμός των ζευγαριών που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 20% στα 8.3m.

Ενώ τα παπούτσια προορίζονταν αρχικά για εργοτάξια, μια πρόσφατη έκδοση με μια μη αντιολισθητική σόλα ήταν πολύ επιτυχημένα για εργαζόμενους σε εστιατόρια και καφέ.

Ο Damien Wilson, παγκόσμιος δημιουργικός διευθυντής της Dr Martens λέει ότι ο bootmaker δεν προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε μια μάρκα μόδας επειδή τα νέα προϊόντα του είναι ένα riff με το κλασικό του στυλ: «Είμαστε απόλυτα ενήμεροι για την τάση και τη μόδα, αλλά δεν την ακολουθούμε. Έχουμε αυτό το κλασσικό στύλ και όλα βρίσκονται γύρω από αυτό. “

Η μάρκα Dr Martens γεννήθηκε όταν ο R Griggs Group, οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής υποδημάτων, αγόρασε το σχέδιο από τον Γερμανό εφευρέτη του.

Αρχικά τα παπούτσια φορούσαν ταχυδρομικοί και εργάτες, αλλά μετά τα “αγκάλιασαν” από ομάδες skinheads, πανκς μέχρι και κορίτσια στο σχολείο..

Σήμερα τα κοινωνικά μέσα έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο διαδίδονται οι τάσεις της νεολαίας.

Εναλλακτικά συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols και οι The Who φορούσαν τα παπούτσια παλαιότερα αλλά πιο πρόσφατα έχουν εντοπιστεί στα πόδια των μεγάλων ποπ αστέριών όπως Pharrell Ουίλιαμς, Rita Ora και ηθοποιών όπως η Julia Roberts.

Ο Wilson λέει ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται online από τους χρήστες DM – η μάρκα έχει πάνω από 4 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram και το Facebook – είναι πλέον η μεγαλύτερη έμπνευσή του.

“Τα πρότυπα και οι τάσεις που βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι πιο ενδιαφέροντα για εμάς από το να δούμε την πασαρέλα.

Πολλοί σχεδιαστές παίρνουν την έμπνευσή τους από τους δρόμους, αλλά βρισκόμαστε ήδη στους δρόμους ».

Τα ράφια στο στούντιο σχεδιασμού της Dr Martens στο Camden Town του Λονδίνου γεμίζουν με μπότες σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου – συμπεριλαμβανομένου του χρώματος του ουράνιου τόξου.

Το πιο επιτυχημένο προιόν της μάρκας εξακολουθεί να είναι η 1460 μπότα, η οποία με τις οκτώ οπές της και τη διακριτική αυλακωτή σόλα από καουτσούκ είναι ο λευκός καμβάς που η ομάδα σχεδιασμού του Λονδίνου επιστρέφει σε κάθε σεζόν.

Το όνομα είναι στην πραγματικότητα η ημερομηνία γέννησης της μπότας, καθώς ξεκίνησε από την γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο Cobbs Lane της εταιρείας στο Wollaston, Northamptonshire, την 1η Απριλίου 1960.

Υπάρχουν περίπου 700 κωδικοί στη σειρά Dr Martens αλλά μόνο το 30% αλλάζει κάθε εποχή.


“Όσον αφορά εμάς, υπάρχει μια μπότα 1460 για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη γιατί μπορούμε να δημιουργήσουμε την μπότα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους”, προσθέτει ο Wilson, απόφοιτος του Central Saint Martins που έχει εργαστεί για το εμπορικό σήμα εδώ και εννέα χρόνια.

Η πλειοψηφία των Dr Martens είναι κατασκευασμένα στην Ασία, αλλά η επιτυχία του εμπορικού σήματος είναι καλή είδηση ​​για το εργοστάσιο Cobbs Lane, το οποίο επιβίωσε όταν έκλεισαν όλες οι άλλες εγκαταστάσεις της.

Εντυπωσιασμένος από την επιτυχία μιας συλλογής Made in England, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Permira επένδυσε 2 εκατομμύρια λίρες στερλίνες στην εγκατάσταση και το πρόγραμμα μαθητείας επεκτείνεται για να καλύψει την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Από τότε που η Permira αγόρασε την Dr Martens για £ 300 εκ. πριν από έξι χρόνια, οι πωλήσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν για να φτάσουν τα £ 454 εκατομμύρια.

Αλλά μπορεί η Dr Martens να κυνηγάει την ανάπτυξη και να διατηρείται cool; Οι πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν μια σειρά Sex Pistols που περιελάμβανε μπότες με μια εικόνα του Sid Vicious πάνω τους, καθώς και μια συλλογή εμπνευσμένη από Joy Division.

Ο Wilson είναι σίγουρος ότι η μάρκα δεν θα χάσει το δρόμο της. Οι επενδύσεις πίσω από τη σκηνή στην τεχνολογία, της πληροφορικής και της αλυσίδας εφοδιασμού και όχι στην τρέχουσα μόδα είναι αυτό που καθορίζει τομέλλον της. τον επιλογέα.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο που αφορούν την ανεξαρτησία της σκέψης και αυτή είναι μια στιγμή zeitgeist για ένα εμπορικό σήμα που είναι όλα σχετικά με την επαναστατική αυτο-έκφραση”, λέει ο Wilson. “Φορώντας DMs είναι μια έκφρανση του νου.”

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.