25 Απρ 2024
READING

Το μήνυμα της Lego στους γονείς: Το παιχνίδι σας ωφελεί τόσο όσο τα παιδιά σας

4 MIN READ

Το μήνυμα της Lego στους γονείς: Το παιχνίδι σας ωφελεί τόσο όσο τα παιδιά σας

Το μήνυμα της Lego στους γονείς: Το παιχνίδι σας ωφελεί τόσο όσο τα παιδιά σας

Αυτό που είναι καλό για την ανάπτυξη του παιδιού σας είναι επίσης καλό για τη συναισθηματική σας ευεξία.

Τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε παιχνίδια. Αυτό που μπορεί να στερούνται είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο με το οποίο παίζουν: οι γονείς τους.

Κατά μέσο όρο, το 17% των παιδιών σε εννέα χώρες – Ρωσία, Δανία, Μεξικό, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Σαουδική Αραβία – αναφέρουν ότι δεν έχουν πλέον χρόνο να παίξουν.

Η τάση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Η.Π.Α., με το 22% των παιδιών να αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να παίξουν.

Και οι γονείς τους αισθάνονται την κρίση: το 32% των γονέων των παιδιών αυτών παραδέχτηκε ότι δεν είχαν χρόνο να παίξουν με τα παιδιά τους, ένα πρόβλημα που πιθανότατα χειροτερεύει καθώς μπαίνουμε στην εποχή του σχολείου.

Αλλά το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό, επειδή ορισμένα είδη παιχνιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα περίπου 13.000 γονέων και παιδιών σε όλο τον κόσμο, η οποία διεξήχθη από το Ίδρυμα Lego, το μη κερδοσκοπικό τμήμα του Lego που υποστηρίζει τη «μάθηση μέσω του παιχνιδιού» ως βασικό πυλώνα στην ανάπτυξη των παιδιών.

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία, το παιχνίδι είναι σε έλλειψη», αναφέρει η έκθεση Play Well της εταιρείας, όπου δημοσίευσε τα ευρήματα αυτά.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι τρέχουν τόσο γρήγορα που νομίζουν ότι πρέπει να σχεδιάζουν κάθε λεπτό από αυτό που κάνουν και ότι τα πράγματα πρέπει να είναι πραγματικά δομημένα», λέει η Sarah Bouchie, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Lego .

Έτσι το πραγματικό θύμα είναι ελεύθερο παιχνίδι – εκείνες οι στιγμές που οι γονείς και τα παιδιά βρίσκουν δραστηριότητες που είναι χαλαρά δομημένες, μια μορφή που βοηθά τα παιδιά να μάθουν να είναι δημιουργικά, να επιλύουν προβλήματα και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.

«Όταν μιλάμε για μάθηση μέσω του παιχνιδιού, μιλάμε πραγματικά για να βοηθήσουμε τα παιδιά να είναι επικεφαλής», προσθέτει.

Από την οπτική γωνία του Lego, αυτό μπορεί να συμβεί με τα μικρά παιδιά, τόσο μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τούβλα όσο και χωρίς τούβλα.

Ένα παράδειγμα που δεν είναι τούβλο; Απλά βοηθώντας το παιδί σας να σχεδιάσει ένα πάρτι. Ο σχεδιασμός ποιος θα προσκληθεί, πού θα καθίσει και τι θα εξυπηρετηθεί είναι το είδος του εμπνευσμένου ευφάνταστου παιχνιδιού στο οποίο τα παιδιά ευδοκιμούν.

Μια άλλη στιγμή θα μπορούσε απλά να πετάξει μια μπάλα γύρω από την αυλή ενώ μιλάει με τα παιδιά για την ημέρα τους. Αυτή είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση, την υπομονή και την απογοήτευση, αν χάσετε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Lego, είναι ακριβώς τα πράγματα που δεν συμβαίνουν πια: Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με ψηφιακά παιχνίδια παρά με εξωτερικά.

“Από όλα τα παιδιά που ερωτήθηκαν, τα παιδιά στην Αμερική περνούν περισσότερο χρόνο μόνα και με ψηφιακό παιχνίδι (ανά εβδομάδα δαπανώνται επτά ώρες και σχεδόν έξι ώρες αντίστοιχα)”, σημειώνει η έκθεση.


Για να ενθαρρύνει περισσότερη δράση, η Lego επισημαίνει το συναισθηματικό κέρδος για τους γονείς.

“Εννέα στους δέκα γονείς λένε ότι το παιχνίδι είναι θεμελιώδες για τη δική τους ευτυχία και τους κάνει να αισθάνονται πιο χαλαροί και ενεργοποιημένοι και δημιουργικοί”, λέει η Bouchie.

“Αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με το παιδί τους και αυτό είναι θετικό και ευεργετικό για αυτούς”.

Το Lego διαθέτει επίσης πολλές προτάσεις σχετικές με το προϊόν. Το κανάλι Duplo της εταιρείας στο Facebook είναι γεμάτο με μαθήματα βίντεο για το πώς να δουλέψουν τα Legos σε διάφορα παιχνίδια μαθηματικών, μνήμης ή παζλ.

Το Duplo είναι το εμπορικό σήμα για υπερμεγέθια τούβλα σχεδιασμένα για νεώτερα παιδιά κάτω των 5 ετών.

“Αλλά αν παίρνετε το χρόνο να είστε παρόντες με το παιδί σας τη στιγμή που κάνετε ψώνια, όταν βάζετε το τραπέζι, όταν δένετε τα παπούτσια το πρωί, όταν κάνετε ντους – αυτές τις καθημερινές ρουτίνες είναι τέλειες ευκαιρίες για να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να βοηθήσετε το παιδί σας να σκεφτεί τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο “, λέει ο Bouchie.

Μελέτες στο Χάρβαρντ έχουν δείξει πόσο το παιχνίδι μπορεί να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία ή την δημιουργικότητα, τον ορθολογισμού και την ωριμότητα των παιδιών που έχουν υποστεί παραμέληση.

“Δεν χρειάζεστε φανταχτερά παιχνίδια. Δεν χρειάζεστε αρκετό χρόνο “, λέει. “Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, απλά πρέπει να ασχοληθείς και λίγα λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.